A Világűr Hete

Szerző: | 2023. október. 4. | Kikapcs

A képen egy asztronauta lebeg az űrben, a kép bal oldalán a Föld és a légkör egy része látható

A Word Space Week egy olyan ünnep, amelyet minden évben október 4. és 16. között ünnepelnek szerte a világban. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Közgyűlése nyilvánította ünnepnek ezt az időszakot 1999. december 6-án. A Világűr Hete emlékhét a tudomány és a technológia nemzetközi ünnepe, amely hozzájárul az emberi állapot javításához. 

A Világűr Hete rendezvény dátumai

A két dátum az űrkutatás két meghatározó időpontjára utal. Az első emberek által fejlesztett szatellit 1957. október 4-én indult útjára, ez volt a Szputnyik I. Ez az időpont azért fontos, mert megalapozta az emberiség világűrben folytatott kutató munkáját.

A másik dátum az „Outer Space Treaty” megállapodás hatályba lépésére emlékeztet minket. Az elnevezésnek nincs hivatalos magyar megfelelője, de a Világűr szerződésként szoktak rá hivatkozni, és ez alapozza meg az űrkutatás békés felhasználását. Ezt a megállapodást 1967. október 10-én írták alá. A Világűr Hete időszakára mindenhol ismeretterjesztő programokat szerveznek, ezzel is hangsúlyozzák a nemzetközi összefogás szükségességét.

A képen az űrből egy űrállomás látható, mögötte a Föld és a légkör
A nemzetközi űrállomás is jól példázza a nemzetek közötti összefogás fontosságát (Fotó: 123rf.com)

Világűr-lakók

A Világűr Hetének ünnepi évsorozata 2000-ben kezdődött el, ugyanis 2000. november 2-tól a korábban tervezett független űrállomásokból létrehozták a „Nemzetközi Űrállomást”. Az orosz Mir–2, az amerikai Freedom űrállomás és az európai Columbus laboratórium egyesítésével nemcsak a nemzetközi partnerség erősödött az űrkutatás területén, hanem innentől állandó, minimum kéttagú emberi csapat lakik a világűrben, ezzel elértük, hogy az emberiség is űrlakó legyen.

A Világűr Hetén az űrkutatással, csillagászattal foglalkozó szervezetek szoktak programokkal készülni az érdeklődőknek. Idén még nem határozták meg az elérhető programokat, de ha felkeresed a csillagvizsgálókat, planetáriumokat, akkor biztos lehet benne, hogy ebben az időszakban különleges programokban lehet részed. A hazánkban található csillagvizsgálók listáját itt találhatod meg.

A tavalyi év során a Magyar Nemzet készített a Világűr Hete kapcsán interjút Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztossal, amit itt olvashatsz el.

A képen az űrben egy autóút tekereg, rajta egy asztronauta fut, maga után húz egy bolygót egy madzaggal
A világűr kutatásának jövője még nincs kőbe vésve, hogy hazánk ebben hol kap szerepet, az szintén kérdéses (Fotó: 123rf.com)

A magyar űrkutatás sikereiről már mi is készítettünk korábban cikkeket, itt olvashatod el a BME kisműholdjának űrbe juttatásáról készített cikkünket. Ebben a cikkben pedig a magyar exobolygó nevekről számoltunk be nektek.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.