Vízparti fertőzések veszélye

Szerző: | 2023. június. 27. | Egészség

A képen a tengerbe sétál be egy gyerek úszógumival

Ha nyaralni megyünk, akkor legkevésbé azt szeretnénk, ha a nyaralás alatt a fertőzések miatt az orvoshoz kellene rohangálni, fájdalmat és lázat kellene csillapítani. Márpedig a vizek jelentős része igencsak jó táptalajt biztosít a kórokozóknak, és ha nem figyelünk, akkor ezek sok kellemetlen percet, vagy akár napot okozhatnak nekünk.

Fertőzött fülek

Az egyik leggyakoribb vízparti betegség, hogy úszkálás közben a fülünkbe víz kerül. Ez eddig még nem lenne gond, az viszont már okozhat jelentős problémákat, ha ezt a vizet szelíd erőszakkal megpróbáljuk kipiszkálni a fülünkből. Már az sem szerencsés, ha fültisztító pálcikát dugunk a fülünkbe, de más hegyes, éles eszközt sem helyes a fülünkbe nyomkodni, mert ha megsértjük a bőrt a hallójáratban, azzal utat nyitunk a fertőzések számára is.

Az is igaz azonban, hogy nem feltétlen kell a fület piszkálni a fertőzésekhez. Ugyanis ha nem mossuk ki rendesen a fülünkből a sampon és a tusfürdő maradékát, akkor az kiszáríthatja a hallójáratban a bőrt, ami ettől finoman berepedezhet, így megint csak út nyílik a fertőzések számára.

A képen egy nő látható bekötött füllel
A fülgyulladás komoly fájdalommal is járhat (Fotó: 123rf.com)

Gyerekek esetében a középfül gyulladása a leggyakoribb eset. Ha a gyerek lenyeli a nem túl tiszta strandvizet, azzal megfertőződhet az orrgarati mandulája, ami a fülkürtön keresztül terjedhet át a középfülre, ahol fájdalmas gyulladást okozhat.

Torokgyulladás

Legyen bármilyen évszak is, a torokgyulladásnak mindig szezonja van, ez egy soha véget nem érő betegség. Sokan azt hiszik, hogy a torokgyulladáshoz hidegre van szükség, de ez nem igaz. Akinek kiszáradhat a torka, az bármikor kaphat torokgyulladást, és ehhez nem kell más, elég csak nyitott szájjal aludni, vagy épp allergiásnak lenni.

A másik jó módszer ahhoz, hogy egy kis torokgyulladást kapjunk, a hideg italok, édességek, fagyik eszegetése, vagy épp a klíma alatti hűsölés. A melegben fogyasztott hirtelen hideg termékek sem tesznek jót az ember torkának, könnyen okozhatnak torok- vagy épp mandulagyulladást, és akkor jön a hőemelkedés, a láz, a fáradtság és a fájdalom. Jobb ezt kihagyni a nyaralás alatt, nem igaz?

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a napszúrással, a hőgutával és a hősokkal, és ennek kapcsán a kiszáradással is. Az erről szóló cikket itt olvashatod el.

Általános fertőzések

Ha nem élő vízben fürdünk, hanem zárt rendszerekben, például medencékben, akkor bizony könnyen kaphatunk el fertőzéseket más fürdőzőktől. A strandok, gyógyvizek medencéi tisztulnak ugyan a technikának és a fertőtlenítőszereknek köszönhetően, de ha olyan személy használja a medencét, aki épp betegséggel küzd, akkor az könnyen megfertőzheti a vizet is.

Mind a nemi betegségek, mind a hólyaghurut igen kellemetlen panaszokat, és sok esetben jelentős fájdalmat is okoz az embernek. A nyaralásra mindig érdemes olyan kenőcsöket, gyógyszereket vinni, amely például a hólyaghurut esetén is használhatók.

A valódi megoldást pedig a megelőzés jelenti itt is. Ha kijövünk a vízből, és vége a vízparti programnak, érdemes nagyon alaposan, szappannal tisztálkodni folyóvízben, hogy a fertőzések veszélyét minimalizálhassuk.

Sérülések és fertőzések

Alapvetően sérüléssel a testünkön nem kellene strandra járnunk, ugyanis minden a bőrön ejtett sérülés egy kapu a fertőzések számára. Ez az elképzelés, de ha visszaemlékszem aktív gyerekkoromra, akkor azt kell mondanom, hogy nem volt olyan időszak, mikor ne lett volna bármilyen sérülésem. Vagy elestem és megzúztam magam, vagy a kezemen lett seb, esetleg egy nyári cipő által tört vízhólyag volt a lábamon.

Ritka az, hogy egy gyereken ne legyen sérülés, így ezt vessük is el. Elegendő, ha a sebek tisztántartására komoly gondot fordítunk, és kiemelten figyelünk azokra a területekre, amit mindenki közösen használ: a zuhanyzókra, mosdókra, a lábmosó medencékre.

A képen egy láb látható a zuhanyban, a lábak előtt lefolyó
Vigyáznunk kell a közös helységekkel is (Fotó: 123rf.com)

Persze nincs valódi garancia arra, hogy az ember nem sérül meg. A kórokozók könnyen megtapadnak a bőrön, és elég egy kicsi horzsolás, hogy bejussanak a szervezetünkbe. Ettől még nem dől össze a világ, hiszen nem véletlenül van immunrendszerünk, ami megvédi az egészségünket.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.