Szakács szaktechnikus szakma leírása

Szerző: | 2023. október. 6. | Turizmus-vendéglátás

szakács szaktechnikus szakma leírása

A szakács szaktechnikus magas szaktudással bír, egy komplett konyhai vezetés vezetéséért felelős szakember. Olyan munkaköröket lát el, mint akár a főszakács, a generál főszakács, a főszakácshelyettes, az élelmezésvezető vagy az élelmezésvezető-helyettes.

Recepteket és menüt állít össze és fejleszt. Megtervezi az étlapot, irányítja, gondoskodik a szükséges nyersanyagok és eszközök beszerzéséről, összehangolja, felügyeli és ellenőrzi az ételek elkészítését, megszervezi a konyhai munkát. Figyel az ételek minőségére az elkészítés és a tálalás minden fázisában. Irányítja és koordinálja az ételek elkészítésében résztvevő dolgozók munkáját.

Felügyeli a készleteket, berendezéseket, és a munkaterületeket egyaránt, hogy azok megfeleljenek az elfogadott szabványoknak. Meghatározza az ételek dekorációját, és szervírozásának módját. Eligazítja a dolgozókat az ételek készítésével, főzésével, körítésével és felszolgálásával kapcsolatos kérdésekben. Részt vesz a konyhai dolgozók interjúztatásában, figyelemmel kíséri a teljesítményüket.

Ő készíti el az étterem kínálatában szereplő különleges ételeket és összetett fogásokat.

Figyel a higiéniai és élelmiszer-biztonsági szabályok betartására és betartatja azokat a többi dolgozóval is.

Milyen az ideális szakember?

  • remek az ízérzéke
  • ismeri és használja az általános és különleges alapanyagokat egyaránt
  • ismeri és magabiztosan alkalmazza a klasszikus és trendi tálalásokat
  • alázatot tanúsít mind a szakmája, mind a kollégái iránt
  • terhelhető, nagy a fizika állóképessége
  • kreatív
  • magas a stressztűrő képessége
  • kiváló a kommunikációs készsége
  • kiváló munkaszervező
  • jó a problémamegoldó képessége
  • tud csapatban dolgozni, együttműködni másokkal

Speciális rokonszakmák és szakképesítések:

  • Cukrász
  • Cukrász szaktechnikus
  • Szakács szaktechnikus
  • Sommelier
  • Felszolgáló
  • Barista 
  • Konyhafőnök (Séf) 
  • Étteremvezető

Kiknek ajánlott?

A szakács szaktechnikus szakma ajánlott minden fiatal számára, akik célja gondoskodni a vendégek teljes körű gasztronómiai élményéről, szívesen sütnek, főznek, alkotnak és képesek egy csapatot vezetni.

Mennyi időbe telik a képzés?

A képzés 5 éves, ami érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.


A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.

Promó

Promó