Az Építészek Világnapja – az épületszobrász és műköves szakma

Szerző: | 2023. október. 6. | Mi leszek?

A képen egy modern épület látható, ami egy belső tó vizében visszatükröződik

1998-ban az Építészek Nemzetközi Szövetsége (Union Internationale des Architectes – UIA) az Építészek Világnapjává nyilvánította október 6-át. A világnaphoz több nemzetközi és hazai díjkiosztó ceremónia is kapcsolódik, amelynek az elsődleges célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az épületek tervezőire. Az építészek munkája meghatározó az ember környezetére nézve, nemcsak társadalmi szinten, hanem művészi értékét tekintve is. Ezért ezen a napon egy olyan szakmával készültünk nektek, amelyben a szakemberek az épületek szépítésével, restaurálásával foglalkoznak annak érdekében, hogy mind a lakók, mind a környezetben élők minél komfortosabban érezzék magukat. Ma az épületszobrász és műköves szakmát fogjuk bemutatni nektek.

Az Építészek Világnapja és az elismerések

Az Építészek Világnapja során tehát az építészek szaktudása előtt hajtunk fejet. Ez a nap arra hivatott, hogy az épületeket nemcsak építészeti-szakmai szemmel tekintsük meg, hanem szenteljük nekik némi figyelmet művészeti alkotásként is. Ezzel tisztelhetjük meg mind az építészeket és szaktudásukat, mind az általuk tervezett remekműveket.

A képen egy épület homlokzata látható
Az épületeknek nem csak funkcionális haszna van, hanem művészeti értéket is képviselnek (Fotó: 123rf.com)

Sok hazai építész szerzett hírnevet itthon és külföldön egyaránt. Egyrészről az Építészek Nemzetközi Szövetségének alapítója is egy magyar építész volt, Vágó Péter. Ő építész családból származott, és 18 évesen költözött Párizsba, ahol Pierre Vágó néven vált az építész szakma elismert tagjává. Pierre mellett több magyar építész is híressé vált, elég csak Pollack Mihályra, Hild Józsefre, vagy Ybl Miklósra, Hauszmann Alajosra, Steindl Imrére, Lechner Ödönre gondolni.

Az Építészek Világnapján a nagy alkotókat, a leghíresebb építészeket díjazzák. Ekkor adják át a Pritzker-díjat, amelyet az „építészet Nobel-díjaként” is szoktak emlegetni. Magyarországon ezen a napon adják át a „Pro Architectura” díjat, amelyet az építészeti értékek megőrzésében élen járó szakemberek kapnak meg. A nemzetközi és hazai díjakon kívül a legnagyobb gyártók is ezen a napon díjazzák az építészeti remekművek alkotóit. A Baumit például kétféle elismeréssel készül az ünnep alkalmával: a Life Challenge nemzetközi építészeti pályázatot 2014 óta kétévente hirdetik meg Európa 27 országában. A Baumit másik díja az Év Homlokzata pályázata, amelyet hazai építészek kaphatnak meg.

Az épületszobrász és műköves szakma

Az épületszobrász és műköves szakemberek feladata az épületek külső és belső burkolatának tervezése, elkészítése, szépítése, restaurálása. Nem keverendő össze a szakma a burkoló szakmával, mert a burkolók feladata a járólapok, csempék felhelyezése, míg az épületszobrászok a díszítésekkel, szobrokkal foglalkoznak. Az épületszobrászok és műkövesek munkafolyamataiba beletartozik a megrendelő igényeinek felmérése, az építésszel történő egyeztetés, majd az alapanyagok beszerzése, és a beszerzett termékekből a megrendelt díszítőelem kifaragása, végül a kész mű helyszínen történő rögzítése.

A képen egy ház erkélye alatti tartóoszlopként funkcionáló díszítőelemek láthatók
Az épületszobrász és műköves feladata az épületek külső és belső tereiben a díszítőelemek készítése és restaurálása (Fotó: 123rf.com)

Ahhoz, hogy valaki ezt a szakmát válassza, nagyon fontos a kreativitás. A megrendelő és az építész meghatározzák az épület külső és belső tereinek megjelenését, de az épületszobrász az, aki a megálmodott tervekre javaslatot tesz, elképzeli a pontos megjelenést, az alakokat vagy alakzatokat, majd el is készíti ezeket. Ehhez a folyamathoz nagyon fontos a jó kommunikációs készség, illetve a külföldi megrendelések miatt érdemes pallérozni az idegen nyelvi kompetenciákat is. Az épületszobrász és műköves szakmához elengedhetetlenül fontos a jó kézügyesség és a művészi érzék, hiszen szépet kell alkotni, ügyelve az arányokra, a megjelenés harmóniájára. Egy belső díszítő elemek vagy szobrok esetében fontos a szemmérték, a pontos illesztés, a precíz és igényes munkavégzés. Bár erre sokan nem gondolnak, nagyon fontos az alapanyagok ismerete – legyen szó természetes kőről vagy műkövekről – amelyet a hároméves szakképző iskolai képzés alatt lehet elsajátítani, fontos az alakzatok, alakok, valamint a művészeti stílusok ismerete. Ezt a munkát nagyon gyakran a magasban végzik a szakemberek, ezért nem ajánlott azoknak, akik tériszonnyal küzdenek. Aki szereti a változatos környezetet, lételeme az alkotás, szereti a köveket, a szobrokat, szeret szépet alkotni, esetleg a szabadban tartózkodni, annak ez a szakma nagyon jó választás lehet.

Várható fizetés az épületszobrász és műköves szakmában

Korábban ezt a szakmát kőfaragó szakmának hívták, és a www.fizetesek.hu oldal szerint ebben a szakmában havi bruttó 232 ezer forint és 636 ezer forint közötti keresetre lehet számítani. Fontos azonban kiemelni, hogy épületszobrász és műköves szakemberként lehet saját vállalkozást indítani, amivel már teljesen más fizetésre lehet számítani, hiszen így a megrendelések alapján lehet pénzt keresni. Ehhez azonban ismertség kell a szakmában és jó hírnév, valamint megfelelő vállalkozói kompetenciára van szükség. Pályakezdőként érdemes egy cégnél alkalmazottként elhelyezkedni, hogy a friss szakember felmérhesse a lehetőségeit, készségszinten sajátíthassa el a szakma fortályait, és csak később célszerű belevágni a saját vállalkozásba.

Ha felkeltette az érdeklődésedet az épületszobrász és műköves szakma, akkor nézd meg a képzési és kimeneti követelményeket, amelyek itt érhetők el.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.

Promó

Promó