Múzeumok Éjszakája 2024: összegyűjtöttük, melyik városban mit érdemes megnézni!

Szerző: | 2024. június. 21. | Kikapcs

A Múzeumok Éjszakája Magyarország egyik legkiemelkedőbb kulturális eseménye, amely immár 22. alkalommal nyitja meg kapuit országszerte. Idén több mint 450 intézmény várja az érdeklődőket mintegy 2500 programmal.

Gólpassz: a Múzeumok Éjszakája idei tematikája

Az idei esemény tematikája, a „Gólpassz” különleges betekintést nyújt a művészeti korszakok és stílusok kialakulásának folyamatába. A tematikát a labdarúgó-Európa-bajnokság inspirálta, ahol a gólpasszok, azaz az előkészítő mozdulatok és események ugyanolyan fontosak, mint maguk a gólok. 

A múzeumok tárlatai és programjai bemutatják, hogyan formálták a nagy elődök és előfutárok az egyes művészeti irányzatokat, és hogyan inspirálták a következő generációk alkotóit.

Kiemelt helyszínek: Székesfehérvár és Esztergom

Székesfehérvár városa kiemelt szerepet kap az idei Múzeumok Éjszakáján, ahol 15 helyszínen 50 program várja a látogatókat. A város kulturális és történelmi értékeit bemutató programok közül kiemelkedik a Hadtörténeti Múzeum és a Szent István Király Múzeum közös kiállítása, valamint a Csók István Képtárban megvalósuló kínai tárlat. A látogatók idén a Regőczi István Alapítványt támogathatják jótékonysági céllal.

Esztergom, Magyarország első városa szintén kiemelt helyszín lesz, ahol 13 helyszínen 65 programot kínálnak az érdeklődőknek. A város különleges történelmi és kulturális emlékei mellett a programok határon átnyúló összefogással Párkányba is kiterjednek. A Keresztény Múzeumban IV. Károly király koronázási trónszékét tekinthetik meg a látogatók.

Színes programkínálat országszerte

Zalaegerszegen idén 65 programmal várják az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján június 22-én. Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója elmondta, hogy különböző korosztályoknak kínálnak programokat, és kiemelten szeretnék megszólítani a 16-24 éveseket. Idén először a Göcseji Dombérozó, a ZTE futball- és kosárlabda-csapata, valamint a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság is részt vesz a rendezvényen.

Pécsen több mint 50 programmal készülnek a Múzeumok Éjszakájára. A Martyn-Lantos Múzeumban zene és szabad alkotás kapcsolatát bemutató LaMu projekt, a Csontváry Múzeumban szakmai tárlatvezetések, a Modern Magyar Képtárban az alföldi iskola és a Bauhaus témájú kiállítások, valamint a Zsolnay Múzeumban egyiptizáló alkotások kiállítása lesz megtekinthető. 

A Janus Pannonius Múzeum Látogatóközpontban ókori olimpiai játékokat idéző programok, a Néprajzi Múzeumban népi mesterségek bemutatása és a Természettudományi Múzeumban gyerekprogramok várják a látogatókat.

Veszprémben 41 helyszínen több mint 70 programot kínálnak. A Laczkó Dezső Múzeumban Csend és fény címmel kiállítás, a Művészetek Házában mesterséges intelligenciával és 3D nyomtatással kapcsolatos programok, a Petőfi Színházban gyereksziget és éjszakai táncház, a Kabóca Bábszínházban Györgydeák György képzőművész kiállítása és tárlatvezetések lesznek.

Kecskeméten több mint 30 helyszínen várják a látogatókat. A Bozsó Gyűjteményben Zenegépek világa címmel kiállítás, a Katona József Múzeum Cifrapalotájában sportrelikviák bemutatása, a Hírös Agórában fiatalok zenekarainak koncertjei, a Ráday Múzeumban tárogatós előadás és interaktív zenés programok lesznek. Több gyűjtemény és kiállítóhely időszaki tárlatokkal készül, például a Természet Házában madárfotó kiállítás, a Tudomány és Technika Házában pedig Hódi Dávid képzőművész tárlata lesz látható. A városban veteránbuszok segítik a látogatókat a programok elérésében.

A budapesti karszalagok megvásárolhatók a részt vevő múzeumokban, a jegymester.hu oldalon, valamint a BKK ügyfélközpontjaiban és pénztáraiban. A karszalagok érvényesek az összes budapesti részt vevő múzeum és kulturális intézmény programjaira, valamint az állandó és időszaki kiállításokra is. (Fotó: Múzeumok Éjszakája)

A fővárosi múzeumok is várják a látogatókat

A Magyar Nemzeti Múzeum különleges programokkal, új kiállításokkal, családi programokkal és kertmozival várja a látogatókat. A programok között szerepelnek tárlatvezetések, koncertek és különleges kiállítások megnyitói.

A Néprajzi Múzeum az idei év témájához, a labdarúgáshoz kapcsolódó kiállításokkal és programokkal készül, többek között gombfocibajnoksággal, koncertekkel és gyermekprogramokkal.

A Kiscelli Múzeum tematikus tárlatvezetésekre, kiállítászáró programokra és workshopokra várja az érdeklődőket, ahol régi fotók újrahasznosítására és ékszerek készítésére is lehetőség lesz.

A Zeneakadémia Liszt Múzeuma jelmezes tárlatvezetésekkel, koncertekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja a látogatókat. A program során korhű ruhába öltözött munkatársak mutatják be Liszt Ferenc egykori lakását.

A Petőfi Irodalmi Múzeum koncertekkel, tárlatvezetésekkel, felolvasószínházi előadással és workshopokkal készül a rendezvényre. Az új közösségi tér, a Szélfogó könyvcserével és „múzeumi” turkálóval várja az érdeklődőket.

A Múzeumok Éjszakájának teljes programja és a résztvevő intézmények listája a muzej.hu weboldalon olvasható.

A Múzeumok Éjszakáján érdemes előre megtervezni az útvonalat, különösen Budapesten. A MUZEJ EVENT@HAND applikáció segít a programok és helyszínek közötti navigációban. (Fotó: Múzeumok Éjszakája)

Jegyvásárlás és karszalagok

A budapesti karszalagok megvásárolhatók a részt vevő múzeumokban, a jegymester.hu oldalon, valamint a BKK ügyfélközpontjaiban és pénztáraiban. A karszalagok érvényesek az összes budapesti részt vevő múzeum és kulturális intézmény programjaira, valamint az állandó és időszaki kiállításokra is. A karszalagok ára felnőtteknek 3000 Ft, gyermekeknek (6–18 éves kor között) 1500 Ft. 

A vidéki intézmények belépőjegy-információiról közvetlenül az adott múzeumoknál lehet tájékozódni.

A Múzeumok Éjszakáján érdemes előre megtervezni az útvonalat, különösen Budapesten. A MUZEJ EVENT@HAND applikáció segít a programok és helyszínek közötti navigációban. A rendezvény idején a BKK különjáratai is rendelkezésre állnak, amelyek útvonaláról a BKK honlapján lehet tájékozódni.

Kiemelt képünk forrása: Múzeumok Éjszakája

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó