Agykutatás Hete – Természettudomány iránt érdeklődők figyelmébe

Szerző: | 2024. március. 11. | Egészség

Kutató keze felett lebeg egy átlátszó grafikus agy.

Budapest ismét várja az agykutatás iránt érdeklődőket, miközben az elmúlt két évtizedben folyamatosan növekszik a tudományos rendezvények száma és minősége.

Az agykutatás iránt érdeklődők számára az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézetének főszervezésében az  Agykutatás Hete (Brain Awareness Week) egyaránt kínál élvezetes és informatív programokat.

Az Agykutatás Hete: több tudományos intézet együttműködése

A rendezvényen több kiváló tudományos intézet – mint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézete, a HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem – kiemelt szereplők, melyek kutatói és lelkes önkéntesei részt vesznek a programok lebonyolításában.

Az Agykutatás Hete egyaránt összpontosít a tudományos ismeretterjesztésre és az interaktív részvételre, célja pedig az agykutatás iránti érdeklődés felkeltése és ösztönzése a legkülönbözőbb korosztályok és a legkülönbözőbb háttérrel rendelkező emberek körében. A tudomány és a szórakozás összekapcsolása révén a rendezvény egy inspiráló és izgalmas élményt ígér.

Fekete alapon van egy agy ideghálózat.
A két napos esemény gazdag és sokrétű programot kínál a látogatóknak, melynek során lehetőség nyílik nemcsak passzív hallgatásra, hanem aktív részvételre is. (Fotó: 123rf)

Különféle programok várják az érdeklődőket

A két napos esemény gazdag és sokrétű programot kínál a látogatóknak, melynek során lehetőség nyílik nemcsak passzív hallgatásra, hanem aktív részvételre is. Az előadásokon és a „Tudományos Játszóházban” a résztvevők önálló állatkísérleti vizsgálatokat végezhetnek, egyszerű mérésekkel pedig saját reakcióikat is elemezhetik.

Emellett ingyenesen látogatható lesz a Biológiai és Őslénytani Kiállítás, valamint laborlátogatásra és egy új tudományos szabadulószoba kipróbálására is lehetőség nyílik – az utóbbiakra előzetes regisztráció szükséges.

Az Agykutatás Hete rendezvényeinek részletes programja a tudományos előadásoktól kezdve az interaktív játszóházig és a laborlátogatásokig terjed, így minden korosztály és érdeklődési kör számára kínál érdekes és tanulságos tevékenységeket.

Az Agykutatás Hete rendezvényének részletei és regisztrációs lehetőségei megtalálhatók a budapesti Agykutatás Hete weboldalán.

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.