Így készül a porcelán – A kerámia- és porcelánkészítő szakma

Szerző: | 2024. március. 12. | Munka

A keleti művészet gyöngyszeme, a porcelán Kínából indult útjára, hogy aztán Európában is elvarázsolja az embereket. Magyarországon a Herendi, Zsolnay és Hollóházi manufaktúrák révén a porcelánművészet ékkövei jöttek létre. A kerámia- és porcelánkészítő szakma a kreativitás és precizitás összefonódása, amiből különleges műalkotások születnek.

Kínából jutott el Európába

A porcelán a kerámiaipar legnemesebb anyaga. Mai, gépesített világunkban legnagyobb értéke a kézművesség. A porcelánt Kína Honan tartományában találták föl a Tang-dinasztia (618–907) idején, majd igazán népszerűvé a 14. századtól a Császári Porcelánkészítő Manufaktúra tette. Az első kínai porcelán tárgyakat a középkori keresztes lovagok hozták el Európába, ahol különleges szépségük révén hamar népszerűvé váltak. Az igazi kínai porcelán még ma is luxukcikknek számít.

Így készül a porcelán

A porcelán fő alapanyag a kaolin, ami lényegében a porcelán vázát alkotja. Ehhez adagolják a földpátot, a kvarchomokot és a vizet. Ezeket az alapanyagokat összekeverik, és egy masszát készítenek belőle kétféle sűrűségben, attól függően, milyen formát szeretnének létrehozni. Az egyik változatnál a sűrű, gyurmaszerű alapanyagot hatalmas korongokká préselik, ezekből készülnek például korongozással a tányérok. A hígabb, folyékony változatot gipszformába öntik,  így készülnek például a csészék, kancsók, és vázák. Az összetettebb formák, például a figurák általában több darabból állnak össze.

Hogy a későbbi repedést és deformálódást megelőzzék, a formázás, csiszolás és tisztítás után a porcelánt pihelni hagyják. Ezután következik a porcelánkészítés legfontosabb szakasza, az égetés, amire háromszor is sor kerül. Az első égetés után történik a mázazás, így kapja meg a porcelán a csodálatosan csillogó, mázas felületét, majd újra égetés következik. Ezután történik a porcelánkészítés legkülönlegesebb szakasza, a díszítés. Az elkészült festéseket dekorégetéssel rögzítik a felületen. 

A kerámia- és porcelánkészítő sokszínű alkotó tevékenységet végez. Egyéni elképzelései, vagy a megrendelés alapján tervez és készít kerámia és porcelán termékeket különféle kézi- és gépi eljárásokkal. (Fotó: 123rf.com)

A leghíresebb porcelánmanufaktúrák Magyarországon

A 19. század végén és a századforduló környékén Magyarország iparművészete, különösen a porcelánművészet Európa-szerte elismerést és csodálatot vívott ki. A Herendi, Zsolnay és Hollóházi porcelánmanufaktúrák nem csupán kiváló minőségű termékeikkel, hanem hagyományaikkal és innovációikkal is híresek lettek. A manufaktúrák köré épült művészeti negyedek kulturális központokká váltak, lenyűgöző művészeti élményeket kínálva a látogatóknak. A Porcelanium Látogatóközpontban a Herendi Porcelánmanufaktúra történetébe és művészetébe tekinthetünk be, a pécsi Zsolnay Negyedben pedig a különleges glazúrtechnika és az építőművészet remekei várják az érdeklődőket. A Hollóházi Porcelán Múzeum az elegancia és hagyomány találkozóhelye, ahol interaktív programok és a porcelánművészet titkainak felfedezése várja a látogatókat, bemutatva Magyarország gazdag művészeti örökségét és az iparművészet lenyűgöző világát.

Kerámia- és porcelánkészítő szakma

A kerámia- és porcelánkészítő sokszínű alkotó tevékenységet végez. Egyéni elképzelései, vagy a megrendelés alapján tervez és készít kerámia és porcelán termékeket különféle kézi- és gépi eljárásokkal. Ebben a szakmában a kézműves hagyományok mellett jelentős szerepet kapnak a folyamatosan fejlődő digitális technológiák is.

Az ideális kerámia- és porcelánkészítő szakember kreatív, jó kézügyességgel és esztétikai érzékkel rendelkezik. Emellett rendkívül precíz, türelmes és kitartó, hogy a munkája során a legmagasabb minőséget érhesse el. 

Ha a kerámia- és porcelánkészítő szakmát szeretnéd megszerezni, a kreatív ágazat képző- és iparművészet területének 3 éves képzését kell elvégezned, ami szakképzettség megszerzésével zárul. 

A képzés során három szakmairány választható:

  • Gipszmodell-készítő szakmairány 
  • Porcelánfestő szakmairány 
  • Kerámia- és porcelántárgy-készítő szakmairány

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Nyereményjáték

Promó

Promó