Oktatás ágazati szakmai napot tartott az IKK

Szerző: | 2024. március. 10. | Fősodor

Az IKK szakmai eseménye az óvodai nevelő képzés sikeres indulását támogatta. Az oktatás ágazat új képzését a 2024/25-ös tanévtől választhatják a diákok.

Ősszel indul az oktatás ágazat új képzése

Az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) februárban tartott szakmai eseményén a 2024/25-ös tanévre Óvodai nevelő okleveles technikusképzést hirdetett technikumok szakemberei kaptak módszertani támogatást a képzés sikeres indításához.

Az eseményen résztvevőket Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára köszöntötte. A helyettes államtitkár elismerését fejezte ki, amiért az intézmények elhivatottan, elkötelezetten vállalják az új szakma gyakorlatorientált képzésének megvalósítását. Kiemelte, hogy a képzésnek helyt adó technikumoknak az is céljuk, hogy a felsőoktatás előszobái legyenek

Az oktatók fekészültségét az IKK Zrt. is segíti

Az okleveles technikusképzés sajátosságait és a képzés népszerűségét Hudacsek Lászlóné, az IKK Zrt. szakmai igazgatója mutatta be. Beszédében hangsúlyozta, hogy az óvodai nevelő képzés eredményes, színvonalas megvalósításának kulcsa nagyban múlik az oktatók felkészültségén, amihez az IKK Zrt. Szakmai Igazgatósága is segítséget kíván nyújtani.

Az óvodai nevelő elsődleges feladata az óvodába járó kisgyermekek értelmi- és egészségfejlesztését támogató mindennapos nevelési tevékenységek elvégzése, de az óvodai programok, rendezvények előkészítésébe és szervezésébe is bekapcsolódik. (Fotó: 123rf.com)

Ismertették a képzés részleteit

A Módszertani Iroda koordinálásával működő oktatás ágazati munkacsoport szakemberei rámutattak az ágazati alapoktatás szerkezetével, felépítésével, és tartalmával kapcsolatos kulcskérdésekre: ismertették az ágazati alapoktatás és a vizsga részleteit, a szakmai oktatás ajánlott elemeit, és a kapcsolódó tantárgyak ajánlott szakmai tartalmát, valamint a gyakorlati képzés és a szakmai vizsga elemeit. 

Az óvodai nevelő szakma Képzési és kimeneti követelményei az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalán olvashatók.

Az oktatás ágazat új képzése: az óvodai nevelő

Az óvodai nevelő a felsőfokú végzettégű óvodapedagógusok munkáját segíti, velük szoros együttműködésben az óvodások nevelésében és fejlesztésében vesz részt. Elsődleges feladata az óvodába járó kisgyermekek értelmi- és egészségfejlesztését támogató mindennapos nevelési tevékenységek elvégzése, de az óvodai programok, rendezvények előkészítésébe és szervezésébe is bekapcsolódik. 

A szakma öt éves technikumi képzés keretében tanulható, ami érettségivel és technikus szintű szakma megszerzésével zárul. A képzés megkezdéséhez legalább alapfokú iskolai végzettségre van szükség, emellett foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálaton és pályaalkalmassági vizsgálaton egyaránt meg kell felelni a szakirányú oktatás előtt.

Oktatási szakasszisztens

Az oktatás ágazat másik szakmája, az oktatási szakasszisztens szakma szintén ötéves technikumi képzés során sajátítható el. Az oktatási szakasszisztens bölcsődében, óvodában, iskolában, gyermekotthonban, lakásotthonban, családi napköziben, pedagógiai szakszolgálaton, és egyéb gyermeknevelő és -gondozó intézményben dolgozik.

Munkája során támogatja a gyermekek testi és lelki fejlődését, részt vesz a gyerekek gondozásában, és szabadidős tevékenységeket is szervez. Koordinálja a család és az intézmény kapcsolattartását, ügyeleti feladatokat végez, segíthet az oktatási anyagok előkészítésében és összeállításában. 

Forrás: IKK Zrt.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.