Az Egyesült Államok legveszélyesebb munkái

Szerző: | 2023. július. 17. | Munka

az amerikai zászló előtt egy munkavédelmi sisak látható

A Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Hivatal (OSHA) folyamatosan regisztrálja a világ összes munkahelyi balesetét. Ez a szervezet felel a munkabiztonsági szabályok és előírások végrehajtásáért is. Az OSHA minden évben összegyűjti az Egyesült Államok legveszélyesebb munkáit, ezzel is támogatva a munkavállalókat a tudatos szakma és munkahely kiválasztásában.

Az egyik legveszélyesebb ágazat: a fakitermeléssel kapcsolatos munkahelyek

A fakitermeléssel foglalkozó munkavállalók nehézgépek segítségével végzik a munkájukat, többek között emiatt vált a fakitermelés az egyik legveszélyesebb ágazattá az Egyesült Államokban. Gyakoriak a mechanikai és gépi hibák, és a nem megfelelő munkabiztonsági előírások szintén növelik a fakitermelési ágazatban történő balesetek, sérülések esélyét. Emellett a favágók rendszeresen érintkeznek veszélyes tárgyakkal is, és a környezeti veszélyekkel is számolniuk kell a munkájuk során.

Ami megoldás lehet a baleseti statisztikák csökkentése során, az a fokozott figyelem, és a munkabiztonsági előírások betartása a munkavállalók részéről. Szintén megoldás lenne, ha a munkavállalók nem használnának olyan eszközöket, gépeket, amelyeket nem ismernek behatóan, vagy amire nincs engedélyük.

A képen fakivágáshoz használható nehézgép szerepel
A fakivágás során használt gépek szakszerűtlen használata sérülésekhez vezethet (Fotó: 123rf.com)

Korábbi cikkünk a szabadban végzett veszélyes munkákról itt olvasható el.

Halászati ​​és vadászati ​​munkások

A vadászok és halászok sokszor szenvednek munkahelyi sérüléseket. Ezen a szakmaterületen nem csak a fegyverek használata sodorhatja veszélyes helyzetekbe a munkavállalókat, hanem az is, hogy a vadászok és halászok gyakran nehézgépekkel dolgoznak, amelyek szükségesek a csapdák elhelyezéséhez, vagy a lehalászott halállomány hajóra csévéléséhez.

Emellett sok veszélyt tartalmaz a munkakörnyezet is. Például a halászati balesetek egyik leggyakoribb oka a viharos tenger, és az ehhez köthető vízbe esés- és fulladás. Korábban készítettünk egy cikket arról, hogy honnan ismerheted fel a fuldoklás jeleit, azt a cikket itt olvashatod el.

Ebben az ágazatban a megelőzés lehet a legegyszerűbb védekezési mód. Amennyiben az ember odafigyel a környezetére, úgy elkerülheti az erdei baleseteket, illetve halászat esetében a vízbe esést. A nehézgépek használata esetében pedig a legfontosabb az lenne, hogy olyan ember ne dolgozzon a gépekkel, akinek nincs meg a megfelelő képesítése azok használatára.

Az egyik legveszélyesebb ágazat: az építőipar

Az építőipar minden országban a legveszélyesebb munkakörnyezetek között szerepel. Az építkezések során a leggyakoribb balesetek a gépbalesetek, a talaj és árokomlások, a robbanások és tüzek. Sok életet követelnek az áramütésből származó sérülések, az állványzatok okozta sérülések, a targonca- és darubalesetek. Ezen balesetek jelentős része elkerülhető lenne a megfelelő munkabiztonsági felügyelet ellátásával, a megfelelő alapanyagok és felszerelések biztosításával, illetve a hatékony munkavédelmi képzéssel.

Az építőiparban szintén kiemelten veszélyes területeknek számítanak az acéllal és szerkezeti vassal dolgozó munkavállalók szakmái. Azonban az Egyesült Államok egyik legveszélyesebb szakmája a tetőfedő szakma. A tetőfedők esetében a legtöbb balesetet a a magasból történő leesés veszélyezteti. Azonban a létrák nem biztonságos használata és az állványzatokon történő közlekedés szintén okozhat halálos sérüléseket.

Egy férfi mászik fel egy állványzaton
Az egyik legveszélyesebb munka az építőiparon belül a tetőfedők szakmája, ahol a leesés elleni védelemre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni (Fotó: 123rf.com)

Az építőipar ágazatában a legjobb megoldás az lenne, ha a munkavédelmi eszközök minden esetben a munkavállalók rendelkezésére állnának, és azokat a dolgozók valóban használnák is. Például a tetőfedők esetében a leesés elleni védőeszközök teljes mértékben kivédhetnék a munkahelyi baleseteket.

Levegőben a legveszélyesebb szituációkban

A repülőmérnökök és repülőgép-pilóták munkája esetében is nagyon jelentős a baleseti kockázat. A repülési eszközökkel kapcsolatos balesetek sokkal gyakoribbak, mint azt az emberek gondolnák. Bár az is fontos tény, hogy ezek a balesetek nem elsősorban a kereskedelmi légitársaságok körében történnek, hanem főképp a magánhelikoptereken és magánrepülőgépeken.

A légiközlekedési balesetek csökkentése és megelőzése esetében szintén jó megoldás lenne a megfelelő eszközök, valamint a jól karbantartott géppark rendelkezésre állása. Alapesetben a dolgozónak kötelessége lenne megtagadni a munkavégzést abban az esetben, ha a munkaeszközei nem megfelelőek, de ezt sajnos kevesen teszik meg.

Veszélyes utakon

A szállítmányozással kapcsolatos szakmák sem a biztonságos munkahelyek példái. A teherautó-sofőrök fokozottan ki vannak téve a súlyos sérülések kockázatának, mivel munkájukat többnyire gépjárművekkel végzik, sokszor nehézgépek közelében, illetve nagy forgalomban. A vezetés monotonitása fokozottan veszélyes a munkavállalóra, és nagyon gyakoriak az ittas vezetés, a zavart vezetés, az álmos vezetés okozta balesetek. Emellett nem szabad elfelejteni a gyorshajtás veszélyeit, a kötelező szünetek elmulasztását, de okozhatnak balesetet alkatrészhibák és az általánosan rossz állapotú, vagy éppen veszélyes utak egyaránt. Szintén nagy kockázattal jár, ha hulladékot, vagy veszélyes anyagot kell szállítania a munkavállalónak.

Egy sárga kamion látható a képen
A kimerültség és a gépjármű nagy igénybevétele is veszélyes helyzeteket okozhat az utakon (Fotó: 123rf.com)

A szállítmányozás ágazatában a munkabalesetek legmegfelelőbb védekezési mód a megelőzés lenne. Egyrészről a sofőröknek csak olyan gépjárművel lenne szabad elindulni, ami kifogástalan műszaki állapotban van. A másik kiemelten fontos tevékenység a kötelezően előírt pihenőidő betartása lenne, hogy a monoton vezetési időszakok megszakításra kerüljenek. Így a vezetés közbeni koncentráció is sokkal könnyebbé válna.

Gazdálkodók és mezőgazdasági munkások

A mezőgazdasági ágazat szakmái kétséget kizáróan veszélyes munkakörnyezetben zajlanak. Nem csak a nehézgépek és berendezéseket használata miatt kell aggódniuk a munkavállalóknak, hanem a fertőzések és az állatok okozta sérülések miatt is, illetve a mezőgazdasági vegyszerek okozta mérgezések sem ritkák ebben az ágazatban. A leggyakoribb baleseti okok között szerepel a mezőgazdasági nagygépek, például a traktorok, kultivátorok és ekék okozta sérülések. A megfelelő munkabiztonsági felügyelet mellett ezek a balesetek is megelőzhetők vagy mérsékelhetők lennének. Amennyiben minden munkahelyen kijelölésre kerülne egy olyan felügyelő, aki a munkafolyamatokat kellő rálátással irányítja, úgy jelentősen csökkene  a munkagépek szakszerűtlen használata miatt bekövetkezett balesetek száma.

Készítettünk már egy cikket azokról a veszélyes foglalkozások, amelyek az állatokhoz kapcsolódnak, azt itt olvashatod el.

Földalatti Bányászati ​​Gépkezelők

A földalatti bányászati ​​gépek használata is okozhat súlyos sérüléseket és haláleseteket. A nehézgépek használata az egyik legfőbb baleseti veszélyforrás, de a föld alatt a munkavállalóknak számolniuk kell a természetes gázok okozta robbanásveszély kockázatával, illetve a földomlással, esetleg vízbetöréssel egyaránt. Ami ebben a szakmában szintén nagy problémát jelent, hogy a mentés nem egyszerű feladat, és akár hónapokig is eltarthat. A föld alatti világ kiszámíthatatlan, de a balesetek jelentős része elkerülhető lenne a megfelelő minőségű alapanyagok és a munkabiztonsági eszközök használatával, illetve a szigorú munkavédelmi előírások betartásával.

Régi bánya képe Amerikában
A föld alatt végzett munka sosem veszélytelen (Fotó: 123rf.com)

A legveszélyesebb magyar ágazatokról szóló cikkünket itt olvashatod el.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.