Tápé, hazánk legnagyobb olajmezője – a fluidumkitermelő és a fluidumkitermelő technikus szakma bemutatása

Szerző: | 2023. július. 24. | Mi leszek?

A képen egy férfi áll egy olajfinomító üzemben

Az algyői kőolaj- és földgázmező Magyarország legnagyobb szénhidrogén előfordulása. Az 1960-as években az Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt végzett geofizikai, szeizmikus méréseket az algyői területen. Ezzel egy időben a Vízkutató és Fúró Vállalat is végzett fúrásokat, csak ők vizet kerestek a talajban. Érdekessége a történetnek, hogy a vízfúrás során találtak olajat, egészen pontosan olajkitörés történt, ezért megkezdték a terület módszeres feltárását, majd a termelést is. Az algyői mező felfedezése jelentős lépés volt a magyar szénhidrogénipar történetében. Ennek az 1965-ös olajkitörésnek az emlékére ma a fluidumkitermelő és a fluidumkitermelő technikus szakmák bemutatásával készültünk nektek.

Képzés a fluidumkitermelő és a fluidumkitermelő technikus szakmák esetében

A fluidum a folyadék régies, latin elnevezése. Jelenleg azokat a folyadékokat nevezzük így, amelyek a felszín alatt több kilométerrel helyezkednek el. Ezeknek a folyadékoknak a kitermeléséhez speciális berendezésekre és megfelelően képzett személyzetre van szükség. Őket nevezzük fluidumkitermelőknek. Két szakma is kapcsolódik ehhez a munkakörhöz: a fluidumkitermelő és a fluidumkitermelő technikus szakmák.

A képen egy olajtároló berendezés látható
Az olaj és földgáz kitermelése, finomítása és tárolása is a szakmához tartozik (Fotó: 123rf.com)

Akit érdekel a bányászat, aki mindig is kíváncsi volt, hogy hogyan zajlik a kőolaj és a földgáz kitermelése, annak ez a pálya sok érdekességet tartogat. A két említett szakma között a képzés mélysége a különbség. A fluidumkitermelő szakma megszerzéséhez elég egy hároméves szakképző iskolai képzést elvégezned, míg a fluidumkitermelő technikus szakmához ötéves technikumi képzésre kell jelentkezned.

A fluidumkitermelő és a  fluidumkitermelő technikus szakma

A fluidumkitermelő szakmához hároméves szakképző iskolai képzésen kell részt venned. Akik ezt a képzést elvégzik, később részt vehetnek a bányászati kutatásokban, illetve a laborba kerülő minták elemzésében. De ők azok, akik a kutakat felügyelik, akik a munkájukhoz szükséges berendezéseket, gépeket és eszközöket egyrészről üzemeltetik, másrészről karbantartják.

A fluidumkitermelő technikus szakmához ötéves technikumi képzés elvégzésére van szükség, és a sikeres vizsga után a tanuló nem csak érettségi, de szakmai bizonyítványt is kap. Munkája során a fluidumkitermelő technikusok határozzák meg a fúrási tényezőket, figyelemmel kísérik a kitermelés folyamatát, és irányítják a fluidumkitermelő kollégák munkafolyamatait. A technikusok felelnek az ásványi nyersanyagot kutató, kitermelő, tároló és elszállító berendezések működéséért, valamint az ásványi nyersanyagokat előkészítő és elsődlegesen feldolgozó üzemek létesítéséért. A karbantartás és a műszaki ellenőrzés is az ő feladatuk, de emellett ő felel a fúróberendezésekért, valamint a fúrási tényezők meghatározásáért.

A képen egy olajfinomító berendezés látható
A fluidumkitermelő szakmához tartozó műszaki berendezésekhez szükséges a jó műszaki érzék (Fotó: 123rf.com)

Amit érdemes figyelembe venned

Vannak olyan készségek és képességek, amelyekre ehhez a munkához szükséged lesz. Mivel több olyan berendezést kell kezelned, amelyek a kitermeléshez és a finomításhoz nélkülözhetetlenek, ezért nem árt, ha fejlett a műszaki kompetenciád. Emellett jó csapatjátékosként folyamatosan kell kommunikálnod munkatársaiddal, jegyzőkönyveket kell készítened, amelyekhez az anyanyelvi kommunikációs kompetenciáidat kell fejlesztened.

A fluidumkitermelői szakmák azok, amelyekre szükség lesz még az elkövetkezendő évtizedekben, ez szinte biztos. Ezeken a szakterületeken folyamatosan keresik az új munkaerőt, ugyanis a  világ nem tud egyik percről a másikra lemondani a szénhidrogénekről. Az is fontos, hogy a kitermelési munka a világ több pontján, sok-sok országban párhuzamosan zajlik. Ebből következik, hogy aki szereti a változatosságot, vagy jó idegennyelvi kompetenciával rendelkezik, az akár külföldön is vállalhat munkát.

Ha érdekelnek a fluidumkitermelő szakma képzési és kimeneti követelményei, azt itt találhatod meg. Ha a technikusi képzéshez tartozó képzési és kimeneti követelményekre vagy kíváncsi, azt itt találhatod meg.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.