Budapest desszertje – Gluténmentes feketeribizlis-tonkababos süteményre esett a választás

Szerző: | 2023. szeptember. 19. | Fősodor

Feketeribizlis torta látható a képen.

A Sugar Design Cukrászda feketeribizlis-tonkababos-feketeszezámos süteménye lett idén Budapest desszertje. Először az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen lehet megkóstolni 2023 szeptember 22-24 között a Szent István-bazilika előtt.

Az Édes Napok Európa egyik legnagyobb csokoládé és édesség tematikájú szakvására. A Szent István-bazilika előtt több mint negyven kiállító édességeivel találkozhat a közönség – mondta el a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (Csésze) mai budapesti sajtótájékoztatóján Rebrus Csaba, a Csésze elnöke, az Édes Napok főszervezője.

A rendezvény legfontosabb célkitűzése, hogy segítse a magyar cukrászatok, édességmanufaktúrák megerősödését, népszerűsítését. Az a szándékuk, hogy erősítsék a minőségi édességfogyasztás kultúráját és a tömegáruk mellett a különleges hazai produktumokra fókuszáljanak – jegyezte meg a Csésze elnöke.

Ehhez a célhoz járul hozzá a Budapest desszertje cukrászverseny is. „Nem tudjuk ugyanis elfogadni, hogy a vendéglők étlapjairól elkopjanak a magyar desszertek” – fogalmazott a főszervező.

Rebrus Csaba hangsúlyozta, hogy a zsűrizés anonim módon zajlott, a bírálók is csak a pontszámok összesítése után ismerték meg a győztes kilétét. A zsűri által kiválasztott sütemény hagyományosan az Édes Napokon debütál minden évben, így a készítők rögtön visszajelzést kaphatnak a fogyasztóktól – tette hozzá.

Horváth Eszter, a Sugar Design Cukrászda tulajdonosa elmondta, hogy a cukrászverseny 2022-es győztese által választott idei két kötelező alapanyag a feketeribizli és a tonkabab volt.

Tonka bab fűszer
Az idei Budapest desszertje verseny nyertes süteményének egyik fő alapanyaga a tonkabab. A ráncos, fekete színű, mandula nagyságú és alakú fűszert, egészben, aprítva vagy por formájában is meglehet vásárolni. (Fotó: wikipedia)

Süteményüket alul feketeszezámos piskóta alkotja, amelyet feketeribizlis puha zselével töltöttek be. Erre tonkababos, áfonyás feketeribiszke mousse kerül belga étcsokoládé ganache-sal és ropogós krokantpralinéval. Mivel a feketeribizli igen aromás és savas gyümölcs, ezért áfonyával párosították, amelyhez nagyon jól passzol a tonkabab – mutatta be az édességet a nyertes, amelyet 2023.szeptember 22-24 között az Édes Napok Budapest csokoládé-, és édességünnepen lehet megkóstolni.

Vaslóczki Orsolyával, a Sugar főcukrászával együtt Japánban kóstoltak először feketeszezámos süteményt, és azonnal beleszerettek az ízébe. A szezám jól harmonizál a savas gyümölcsökkel, ezért választották a piskótához, amelyhez liszt helyett pirított feketeszezámot használtak, a piskóta így gluténmentes lett.

Horváth Eszter kiemelte a desszerthez felhasznált, 65 százalékos kakaótartalmú különleges bio étcsokoládét, amely Madagaszkár északi részén, tamarindfák között termesztett kakaóbabokból készül, és egyedülállóan gyümölcsös ízjegyekkel rendelkezik.

Milyen fűszer és mihez használható a tonkabab?

 A tonkabab Dél-Amerikában őshonos markáns fűszernövény. Ízeiben és illatában a vanília, a mandula, a fahéj, az ánizs és a szegfűszeg egyaránt érezhető. Felhasználási módja megegyezik a szerecsendióéval. Magyarországon még néhány éve kezdték el használni a tonkababot, amely a cukrászati különlegességek, krémek, csokoládék és nem mindennapi desszertek összetevőjeként lett ismert.

Ha érdekel a sütés-főzés, tedd próbára tudásod! Teszteld, hány fűszernövényt ismersz fel a képek alapján!

Forrás: MTI

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.