Cedefop Adventi Készségnaptár

Szerző: | 2023. december. 14. | Fősodor

A képen egy adventi naptár látható karácsonyfa mellett.

A Cedefop adventi készségnaptárral ünnepli a Készségek Európai Évét. Az adventi naptárban a minden ajtó olyan készséget rejt, amelyre a jövőben az adott országának szüksége lesz.

Mostanáig 13 európai ország, köztük Magyarországra vonatkozó készség előrejelzését is megtudhatjuk a Cedefop adventi készségnaptárából.

Magyarország napja december 13. ebben a készségnaptárban. A Cedefop előrejelzése szerint Magyarországon 2035-ig a halászat ágazatban várható a legnagyobb a foglalkoztatási ráta. Csehországban a biztosítási szektorban lesz a legmagasabb a foglalkoztatási növekedés üteme.

Míg Ausztriában és Szlovákiában, a személyes gondoskodást végzők körében várható a legnagyobb arányú foglalkoztatási növekedés. Észtországban pedig a mérnök szakemberek iránt várható a legnagyobb kereslet.

Belgiumban és Litvániában a következő 12 évben közel 260 ezer új álláshelyet prognosztizál a takarítók és segítők körében.  Horvátországban pedig a tanárok számára ígéri a legtöbb munkalehetőséget.

Dániában 31 ezer új állás várható az irodai adminisztráció területén. Finnországban és Olaszországban 2035-re az üzleti adminisztrációhoz kapcsolódóan együttesen több mint 1,6 millió álláslehetőség lesz a Cedefop készségnaptára szerint.

Mi a Cedefop?

Az 1975-ben alapított Cedefop az Európai Unió egyik decentralizált ügynöksége. A görögországi székhelyű az európai szakoktatási és szakképzési politikák kidolgozásának támogatása mellett,  azok végrehajtásához is hozzájárul. Az ügynökség segíti az Európai Bizottságot, az uniós tagállamokat és a szociális partnereket a megfelelő európai szakképzési politikák kidolgozásában.

A szakképzés javítását célzó tapasztalatok és ötletek megosztásának és megvitatásának kivételes európai fórumaként a Cedefop kulcsszerepet játszik a szakképzéssel, készségekkel és képesítésekkel kapcsolatos európai együttműködésben. Az ügynökség az elmúlt két évtizedben egyértelmű nyomot hagyott az EU szakképzésre vonatkozó szakpolitikai menetrendjének alakulásában, és ez az elkövetkező években is így lesz.

Az Cedefop adventi készségnaptár a linkre kattintva érhető el.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó