Pölöskei Gáborné: Folyamatos a szakképzés digitális fejlesztése

Szerző: | 2023. december. 7. | Fősodor

A képen számítógépek előtt ülő diákok láthatók.

A digitális eszközök ismerete és használata ma már alapvető elvárás. Átértékelődnek a munkavállalóktól elvárt készségek és kompetenciák, így ezeket a képzési rendszereknek is követniük kell.

Digitális tananyagok a KRÉTA rendszerben

Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az az M1 aktuális csatornán beszélt a tananyagok digitalizációjáról és a képzési rendszerek fejlesztéséről. 

A Szakképzés 4.0 Stratégiában egyértelműsítették, hogy ma már a szakképzésben nem készülnek tankönyvek, csak digitális tananyagok. Ezek a KRÉTA rendszeren keresztül ingyenesen elérhetővé válnak minden szakképző intézményben és szakmában – mondta el a helyettes államtitkár.

Egy most lezárt kétéves fejlesztéssel már közel 700 digitális tananyag érhető el a KRÉTA-ban a szakképzésben tanulók számára, ezen belül 200 tananyag közismeretekhez, nagyjából 500 pedig szakmai ismeretekhez kapcsolódik.

Pölöskei Gáborné kiemelte azt is, hogy a történelem és a matematika tananyag már elérhető a KRÉTA rendszeren keresztül, megtekintésüket az érettségire készülőknek is ajánlotta.

A helyettes államtitkár szerint a tananyagok digitalizálása azért is hasznos, mert a változások így könnyebben követhetőek, a tananyagok gyorsabban javíthatóak vagy átalakíthatóak, mint a nyomtatott tankönyvek esetében. Úgy véli, hogy ez a tanítás és a fejlesztés szempontjából is hatékony.

A digitális oktatás hatékony módszer: a fiatalok a digitalizációnak köszönhetően könnyebben tanulnak, az összefüggéseket gyorsabban átlátják. (Fotó: 123rf.com)

A digitális alapkészségeket minden tantárgyba be kell építeni

A helyettes államtitkár jelezte azt is: az informatikát, digitális alapkészségeket minden tantárgyba be kell építeni. Úgy látja, hogy a digitális oktatás nagyon hatékony módszer: a fiatalok a digitalizációnak köszönhetően könnyebben tanulnak, az összefüggéseket gyorsabban átlátják.

„Annyi lexikális tudást, ami ma a világon van, nem tudunk a gyerek fejébe belegyömöszölni. De azt, hogy hogyan lehet utánanézni, felhasználni, és ezeket a kapcsolati rendszereket megtalálni, abban tudunk neki segíteni.”

A tananyagok digitalizációja és a digitális alapkészségek fejlesztése mellett nagyon fontos az oktatók továbbképzése, a továbbképzés megújítása és így a digitális ismeretek, módszertanok terén a segítségnyújtás. Ehhez oktatói továbbképzési rendszert építettek ki, ahol útmutatást nyújtanak a pedagógusoknak. 

Arra is emlékeztetett, hogy januártól a közneveléshez hasonlóan a szakképzésben is 10 százalékos bérfejlesztés valósul meg.

A szakképzésben átalakul a vizsgák rendszere

A helyettes államtitkár a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában is nyilatkozott, ahol kifejtette: a tartalomnak, és a módszertannak is folyamatosan fejlődnie kell a szakképzésben.

A szakképzésben a vizsgák rendszerét átalakították: interaktív lett az írásbeli vizsga, nincsenek tételek, hanem úgynevezett „projektvizsgáztatás” van, komplex feladatot kell végrehajtani.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó