„Ott lenni egy élet kezdeténél” – interjú Csanádiné Bartha Ágnes csecsemő- és gyermekápolóval

Szerző: | 2023. december. 7. | Mi leszek?

Csanádiné Bartha Ágnes csecsemő- és gyermekápoló áll egy kórházi szobában kezében egy újszülött babával.

Csanádiné Bartha Ágnes csecsemő- és gyermekápolóval beszélgettem a szakma kihívásairól és szépségeiről.

Hogyan lettél csecsemő- és gyermekápoló?

Az érettségi után először a látszerész és fotócikk-kereskedő szakmát csináltam meg Budapesten, majd utána 2005-ben elvégeztem egy hároméves csecsemő- és gyermekápoló OKJ-s képzést Szombathelyen a Szent-Györgyi Albert Középiskolában, ami után visszatértem a korábbi végzettségemhez, és Budapesten látszerészként dolgoztam a gyerekek születéséig.

Mikor felnőttek a gyerekek már nem mentem vissza Pestre látszerésznek. Mivel a kórház nagyon közel volt hozzánk, elkezdtem csecsemő- és gyermekápolóként dolgozni. Azóta sajnos bezárták azt a kórházat, és ezért kerültem most Szombathelyre az újszülött osztályra.

Miért a csecsemő- és gyermekápoló szakmát választottad?

Szerintem ez az egyik legszebb szakma, ami létezik. Ott lenni egy élet kezdeténél, szerintem ennél nem sok szebb dolog van. Nagyon szeretem a gyerekeket, legfőképpen ezeket a nagyon piciket. Ez a legjobb dolog, amit csinálhatok igazából.

Milyen készségek és képességek kellenek szerinted ehhez a szakmához? Mik a legfontosabbak?

Szerintem nagy türelem és segítőkészség szükséges ebben a szakmában, és nagyon fontos az empátia, valamint a szakma iránti alázat. 

Mi volt eddig a legnagyobb kihívás a munkád során, és azt hogyan oldottad meg?

Ahol régen dolgoztam, mi ott voltunk a szülésnél is, és után mi láttuk el az újszülöttet, és hozzánk tartoztak emellett az osztályon lévő gyermekek is.  Itt Szombathelyen máshogy van, mert a szülőszobai csecsemősök egy emelettel feljebb vannak, mint az újszülött osztály.

Tehát régen az volt a nehéz, hogy egyszerre sok helyen kellett helytállni. A legnehezebb az az volt talán, amikor egy újszülöttel problémák merültek fel, nem volt a legjobb állapotban. Ilyenkor minden tudásunkat bevetettük, mert a helyzetet meg kellett oldani. De végül sikerült minden esetben. Szerencsére nekem nem volt nagy kudarcom ezzel kapcsolatban.

Sok olyan szülés van, ahol nagyobb komplikációk vannak?

Van elég sok sajnos, de szerencsére azért a nagy része az rendben van.

Sokszor fordul elő, hogy az orvosokon vagy az ápolókon múlik?

Már a szülőkön nagyon sok múlik, például, hogy időben odaérnek-e a kórházba. De persze ez egy csapatmunka, tehát a szülőktől, az orvoson, az ápolón, a szülésznőn keresztül mindenkinek nagyon össze kell dolgozni, hogy rendben legyenek a dolgok.

Hogyan telik egy munkanapod? Mennyit dolgozol egy héten?

Mivel három gyermek van itthon, ezért amióta Szombathelyre kerültem, csak részmunkaidősként dolgozom, heti 30 órában, ami napi 6 óra. De ez úgy van elosztva, hogy naponta 12 órát dolgozom, nappali– illetve éjszakai műszakokban. Így csak tízszer megyek egy hónapban.

Újszülött csecsemő takaróban és sapkában a kórházi ágyában alszik. Csecsemő- és gyermekápoló szakmához kapcsolódó kép.
Amikor a szülőszobán megszületik a baba, akkor fent van egy csecsemős, és ha minden rendben van, akkor a baba kettő órát van a szülőszobán. (Fotó:123rf)

Milyen feladataid vannak?

Amikor a szülőszobán megszületik a baba, akkor fent van egy csecsemős, és ha minden rendben van, akkor a baba kettő órát van a szülőszobán. Utána pedig lekerül az újszülött osztályra. Onnantól mi segítünk az anyukának, elmondjuk neki a legfontosabb teendőit a kórházban tartózkodása idejéről. Segítünk mellre tenni a piciket, illetve az etetésben. Vért veszünk, hazamenetel előtt pedig hallás szűrést is csinálunk a babáknak. Ez idő alatt agyi és hasi ultrahang is történik.

Miért érdemes szerinted a csecsemő- és gyermekápoló szakmát választani?

Aki elhivatottságot érez arra, hogy ápolóként dolgozzon, annak szerintem a legjobb döntés lehet az újszülött osztály. Én például felnőtt ápolóként soha nem tudnék dolgozni. Szerintem erre születni kell, hogy kinek mi az, ami tetszik.

Ha Te újra választanál, akkor ugyanezt választanád?

Biztos. Igen, mert nagyon szeretem csinálni. Nagyon szép dolog, úgyhogy egészen biztos vagyok benne, hogy jól döntöttem.

Ha egy szóval kéne kifejezned, hogy mit jelent számodra ez a szakma, akkor milyen szót választanál?

Ez nem egyszerű. Szerintem ez az ápolói szakma szépsége.

Ha érdekel az egészségügy és szakképzésben szeretnél tanulni, akkor olvasd el az alábbi cikket, ahol megtudhatod az egészségügyi szakképzéssel kapcsolatos legfontosabb információkat.

Ha pedig érdekel a csecsemő- és gyermekápoló szakma, akkor olvasd el a szakmaleírásunkat:

Nyitókép forrása: Csanádiné Bartha Ágnes

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.