De nehéz az iskolatáska…

Szerző: | 2023. augusztus. 25. | Egészség

A képen egy iskolatáska látható, körülötte tollak és könyvek

Évek óta minden ősszel előkerül a téma: mennyire nehéz a diákok iskolatáskája, mennyi iskolai holmit szabad cipeltetni a gyerekkel, mi az a súly, ami már káros a gyerek gerincoszlopára? Holott a válasz már megszületett: 2004 óta jogszabályban rögzítették az iskolatáska súlyát csökkentő intézkedéseket. Vajon miért olyan fontos az iskolatáska súlya?

A választ sokan abban keresik, hogy mennyire terheli meg a nagy súly a gyerek gerincoszlopát. A gerincoszlop csigolyái összességében egy jól illeszkedő csontos szerkezetet alkotnak (a csigolyaíveket a sárga szalag kapcsolja össze). A probléma nemcsak abban keresendő, hogy a hátizsákkal közvetlenül a hátat, és így a gerincet terheljük, hanem azzal, hogy a gyerekek hátizma még nem elég erős ahhoz, hogy a gerincoszlop merevítő funkcióját támogassák. Ezért károsabb rájuk nézve a hátuk nagy súllyal történő folyamatos terhelése, mint egy sportos felnőttre.

Mégis milyen a jó iskolatáska?

Lássuk tehát, hogy mit mond a 2004-es jogszabály: az iskolatáskába pakolt könyvek súlya nem lehet több 3 kilogrammnál. Ez a szabály, de az egészségügyi ajánlás az, hogy a táska súlya ne legyen nagyobb, mint a gyermek testsúlyának 10 százaléka. Egy átlagos első osztályos gyerek súlya 20 kg körül van, tehát a jogszabálynál kisebb súlyt érdemes a táskába pakolni.

A képen egy kisfiú ül a földön, és az iskolatáskájába könyveket pakol
A jól megválasztott, a gyermek testéhez illeszkedő iskolatáska megválasztásával jelentős terheket vehetünk le a gyerek vállairól (Fotó: 123rf.com)

Emellett pedig érdemes a lehető legjobb iskolatáskát választani a tanévkezdésre. A jó iskolatáska könnyű, ez eddig logikus. Emellett rendelkezik két vállpánttal, hogy a súly ne féloldalasan, egy vállra terhelődjön, hanem egyenletesen oszoljon el a két váll között. Tekintettel arra, hogy a vállpántokon nagy erő oszlik el, fontos, hogy azok szélesek legyenek, lehetőleg párnázottak, így kényelmesebbé válik a viselés, és a gyermek bőrét sem sérti fel, húzza meg a nagy súly.

Ha a táska rendelkezik a derekat körbefogó szíjjal is, az sokat segíthet, mert így a súly a medencecsontra is nehezedik, nem csak a vállakra. Kényelmi segítség lehet a merevített, párnázott hátrész is, és fontos a táska mérete. A jó hátizsák nem ér túl sem a tarkón, sem a csípőn, mert így nem ütődik minden lépésnél a deréknak. Emellett a jó táska szélessége nem nyúlik túl a gyerek testének szélességénél. Tehát érdemes az iskolakezdés előtt felvetetni a gyerekkel az iskolatáskát, mert lehet, hogy a nyáron kinőtte azt. Nagyobb táskát venni pedig nem érdekes, mert hosszútávon a gyermekünk egészségének ártunk vele.

Augusztus 22-én hivatalosan megjelent a 2023/2024 tanév rendjét szabályozó BM rendelet. Hogyan alakul a következő tanév az iskolákban? Erről szóló cikkünket itt olvashatod el.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.

Promó

Promó