Augusztus a kertben, munka a veteményesben

Szerző: | 2023. augusztus. 25. | Munka

A képen egy ládában sok zöldség látható, mögötte kert

Míg mindenki a nyári kánikulától szenved így augusztus végén, addig a növények jelentős része ilyenkor növekszik, érik és hozza terméseit. A kertben nem számít a meleg, a veteményesekben folyamatosan akadnak kötelező teendők munkák, amelyeket nem odázhatunk el. Akinek van kertje, vagy a mezőgazdaságban dolgozik, az tudja, hogy az augusztusi hónap igencsak sok teendőt ad a hobbikertészeknek és a szakembereknek egyaránt.

Augusztusban már zajlik az aratás, de azt hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem csak gabonát terem nekünk a föld, hanem gyümölcsöket, zöldségeket, fűszernövényeket is.

Zöldség és gyümölcs szüret augusztus havában

Az augusztusi hónap mind a zöldségek, mind a gyümölcsök, mind a fűszernövények esetében sok feladatot ad a kertészet szerelmeseinek.

A gyümölcsök esetében természetesen nem a májusi cseresznyére gondolunk, hanem például a barackra, az almára, a körtére. Ezekből a gyümölcsökből nagyon sok helyen készül befőtt vagy lekvár, tehát a gyümölcsök feldolgozása akár többnapos elfoglaltságot jelent azoknak, akik szeretik a maguk által termelt ételeket tartósítani. Ilyenkor már érdemes felkészülni a befőttes üvegekkel, a csavaros zárakkal, a tartósítószerekkel, mert ha a gyümölcsöt leszedjük, az nem tartható el sokáig úgy, ha nem dolgozzuk fel. Amiből pedig nem készül lekvár, abból még mindig készülhet szörp, esetleg pálinka.

A képen pritamin paprikák láthatók rajzolt szemekkel
A paprikafélék tovább tárolhatók feldolgozás előtt, mint például a paradicsom (Fotó: 123rf.com)

A zöldségek esetében augusztus a paradicsomok, a paprikák, kukoricafélék betakarításának is az időszaka. Míg a paprika könnyebben tárolható, addig a paradicsom nem áll el sokáig, érdemes hamar feldolgozni paradicsomlének, vagy éppen lecsónak. Ebben a hónapban még sok helyen még az utolsó uborkákat palántázzák, de közben már lassan felszedik a céklát, a zellert, a répaféléket. Ebben az időszakban készülnek a savanyúságok, amelyek a téli időszakban is biztosítják számunkra a rostokat, esetleg a vitaminok bevitelét. A tökfélék és a cékla még akár szeptember végéig is a földön és a földben maradhat, az első talajmenti fagyig nem kell aggódni értük.

Augusztus a fűszerek hava

A rozmaring, a bazsalikom, a babérlevél, a zsálya, fűszerpaprika – és még sokáig sorolhatnánk a fűszernövények listáját –, már hazánkban is könnyen megterem. Ezek közül a növények közül sok még a panellakások kis balkonjain is bokrosra nő, és ősszel eljön annak is az ideje, hogy leszedjük a leveleket, ágacskákat. Érdemes ilyenkor csokorba kötni a levágott növényeket, és a kinti melegben, lehetőleg a mozgó levegőn szárítani őket. Természetesebb hatást is érhetünk el, mintha az ember a sütőben szárítgatná a növényeket, valamint illatosabbak is maradnak a fűszerek, ha a napsütés és a mozgó levegő hatására veszítik el a nedvességtartalmukat. A száraz növényeket apróra törve, tiszta és száraz tároló edénybe téve télen is élvezhetjük a friss fűszerek varázsát.

Tartósítás és befőzés

Egy cikkben lehetetlen összegyűjteni, hogy mennyi növény vár augusztusban arra, hogy betakarítsuk, és feldolgozzuk. Minden kertben más terem, mindenkinek mások a növényei, másképp tartósítják a belőlük készült finomságokat. Azonban a munkafolyamatok sok esetben egyeznek. A szüretelés előtt érdemes átgondolni, hogy mit termesztettünk, és hogy abból mit szeretnénk készíteni. Saját tapasztalataim alapján a kertészkedés azzal jár, hogy az ember keresi a recepteket, és hatalmas álmokkal indul neki a feldolgozásnak. Azonban, ha nincs elegendő tapasztalatunk abba, hogy pontosan felmérjük a termés nagyságát, akkor nagy meglepetések érhetnek minket a befőzés során. Mindig kellemetlen, amikor a lekvár már rotyog, kevergetni kell, és elfogy a cukor, a pektin, a citromsav.

Érdemes jó alaposan megfontolni, hogy mit szeretnénk készíteni a gyümölcsökből, zöldségekből, és még a szüret előtt mindent beszerezni. Akár tárolórekeszt, akár befőttesüveget, szörpös üveget, mert különben kellemetlen meglepetések várhatnak ránk. A feldolgozási munka elkezdése előtt érdemes lemérni minden termést, és egy picivel több hozzávalót vásárolni. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy a befőzés, eltevés fizikai igénybevétel is, így érdemes úgy tervezni az időnket, hogy ki tudjuk pihenni a házimunka fáradalmait.

A képen egy emberi kéz látható, ami egy ládát tart, amiben sok zöldség látható
A betakarítás után sem áll meg a munka, a földet elő kell készíteni a következő évre, ebben segíthet a komposztálás is (Fotó: 123rf.com)

Szintén fontos átgondolni a felesleges növényrészek kérdését. A levágott héjak, kiszedett magok és levágott szárak, levelek nem tartoznak a szemétbe. Ezek a növényi részek táplálékként és vitamin forrásként szolgálhatnak a tyúkok, nyulak és más háztáji állatok számára. Ha nincsenek haszonállataink, de van kertünk, akkor pedig érdemes lehet elgondolkozni a komposztáláson. Például a komposztálást segíthetjük azzal, ha bedaráljuk a paradicsom- és paprikaszárakat.

De ha készen is vagyunk a terményeink tartósításával, a munkának akkor sincs vége. A földet ki kell gazolni, a felesleges növényeket, köveket, vagy apró, már növésre képtelen palántákat ki kell szedni. Emellett pedig ha jön az ősz, akkor hullani fognak a falevelek is, tehát a munkának egy kertben sosem lehet igazán vége.

Ha szereted a kertészkedést, és szívesen készítesz olyan termékeket, amelyeknek alapanyagait te magad termelted meg, akkor talán érdekelni fog a kistermelői élelmiszer-előállító szakma, amelyről itt olvashatsz bővebben.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.