Együttműködés a KIM és a Nemzeti Pedagógus Kar között

Szerző: | 2023. augusztus. 28. | Fősodor

A képen Csák János kulturális és innovációs miniszter és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke láthatók

2023. augusztus 24-én együttműködési megállapodást kötött egymással a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Pedagógus Kar. Az együttműködés aláírói Csák János kulturális és innovációs miniszter és Horváth Péter, a  Nemzeti Pedagógus Kar elnöke voltak.

Átfogó együttműködés három területen, a fiatal nemzedék érdekében

A megállapodás három kiemelt terület érintésével támogatja a fiatal nemzedéket, amely azért is fontos, mert ezek az intézkedések hosszútávon az egész nemzet sorsát meghatározzák.

Csák János miniszter elmondta, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz tartozik a szakképzés, a felsőoktatás és a felnőttoktatás is, és ezek a területek érintettek a megállapodásban. A miniszter a szakképzés rendszeréről elmondta, hogy sikeresen átalakult az elmúlt években. Ugyanez elmondható a megállapodás második területéről, a felsőoktatásról, ami szintén jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt években. A felsőoktatás eredményei között kiemelte, hogy nőtt a felvételizők, azon belül is a pedagógus- és tanárképzésre jelentkezők száma. A megállapodás harmadik érintett területe a tehetséggondozás, amely terület biztosítja a fejlődés lehetőségét a kiemelkedő képességű fiatalok számára.

A képen Csák János kulturális és innovációs miniszter és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke láthatók
Az együttműködés három kiemelt területre, a szakképzésre, a felsőoktatásra, és a tehetséggondozásra is kitér (Forrás: MTI)

Csák János elmondta, hogy „… abban bízik, hogy a Nemzeti Pedagógus Karral kötött együttműködési megállapodás eredményei a gyermekeket és a családokat szolgálják. A KIM őket tekinti a legfontosabbnak, az ő érdekükben van szükség a szakértelemmel és odaadással tanító pedagógusokra.”

A Nemzeti Pedagógus Kar közreműködése

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) a minisztérium stratégiai partnereként csatlakozott az együttműködési  megállapodáshoz. Az NPK szakmai érdekképviseleti feladatokat lát el, amelyek keretében foglalkoztak a pedagógusokra vonatkozó életpályatörvénnyel, a tanárok kereseti lehetőségeivel is. A testület legfontosabbnak feladata, hogy támogassák a pedagógusokat a feladataik ellátásában, és közvetítsenek a köznevelésben dolgozók, valamint a kormányzat között.

Horváth Péter elnök kiemelte a felzárkóztató programok, a szakképzés, a tehetséggondozás, a pályaorientáció tapasztalatainak értékelését. Emellett fontos feladatnak tartja annak a kérdésnek a kezelését is, hogy kik és hogyan fognak tanítani a jövőben.  A testület vezetője hangsúlyozta, hogy a kormány a tehetséggondozás terén is elkötelezett a hátrányos helyzetű térségek felemelésében, és úgy véli, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar országszerte hatékonyan segítheti a tehetséges diákok felkarolását.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.