137 évvel ezelőtt ezen a napon kezdték el építeni az Eiffel-tornyot – Épület- és szerkezetlakatos szakma

Szerző: | 2024. január. 28. | Munka

Eiffel-torony egy felhős napon.

Az Eiffel-torony, melynek építése pontosan 137 évvel ezelőtt, 1887. január 28-án kezdődött, a párizsi látkép elválaszthatatlan részévé vált, és mára a világ egyik leghíresebb épületévé nőtte ki magát.

Az Eiffel-torony története

A torony Gustave Eiffel mérnök tervezésében és irányításában, eredeti szándéka szerint az 1889. évi világkiállításra épült, és a tervek szerint utána le is bontották volna. Az építkezés különlegessége abban rejlett, hogy mindössze 2 év, 2 hónap és 2 nap alatt készült el, amely a korábbi építészeti mércéket felülmúlta.

Az Eiffel-torony az alapoktól 324 méter magas, és a New York-i Chrysler Building elkészültéig, 1929-ig a világ legmagasabb épülete volt. Egyedülálló szerkezetét 12000 acéldarabból és 2,5 millió kézzel formázott szegecsből alkották meg. Az építés során kifejezetten figyelmet fordítottak a biztonságra, és a munkások magas bérei miatt ismert lett az igényes munkakörülményeiről.

Az Eiffel-torony mindig is megosztotta a közvéleményt, és ellenzői korábban akár a lebontását vagy felrobbantását is javasolták. Azonban az idők során ez a kritika elült, és a torony Gustave Eiffel mérnök életművének elismert részévé vált.

Ma az Eiffel-torony a turisták és helyiek egyik kedvenc helyszíne Párizsban. Az épület a három különböző szintjén más-más programokat kínál a látogatók számára: látványosságokat, éttermeket és kilátópontokat. A torony folyamatosan felújításokon megy keresztül, a legutóbbi 2014-ben zajlott, amikor az első szintet átalakították, és mozgáskorlátozottak számára is hozzáférhetővé tették.

Az Eiffel-torony tehát nem csak Párizs, de a modern építészet és mérnöki zsenialitás jelképe is, és több mint egy évszázad után is büszkén áll a Szajna-partján, emlékeztetve az embereket a múltra és az építészeti csodák erejére. Ezen keresztül a következő részben az épület- és szerkezetlakatos szakma iránti érdeklődés felé terelhetjük a figyelmet.

Az Eiffel-torony építői

Az épület- és szerkezetlakatos szakemberek kulcsszerepet játszottak az Eiffel-torony elkészítésében. Az acélból készült lemezek, idomok, csövek és vázak előkészítése, hegesztése, szerelése és ellenőrzése nélkülözhetetlen volt a torony egyedülálló szerkezetének megalkotásához.

A szakemberek műszaki rajzok alapján dolgozva, szaktudásukkal és precíz munkájukkal biztosították, hogy az építészeti csoda pontosan megfeleljen a tervező, Gustave Eiffel víziójának.

Eiffel-torony egyik lábának a szerkezete közelről alulról nézve.
Az acélból készült lemezek, idomok, csövek és vázak előkészítése, hegesztése, szerelése és ellenőrzése nélkülözhetetlen volt a torony egyedülálló szerkezetének megalkotásához. (Fotó:123rf)

Az épület- és szerkezetlakatos szakma nem csupán a kézi és gépi forgácsolás terén jártas, hanem a szükséges anyagvizsgálatok, hegesztési technológiák alkalmazása és garanciális ellenőrzések terén is jártas. Az Eiffel-torony példájában láthatjuk, hogy a szakember nem csupán egy egyszerű munkás, hanem olyan szakértő, aki kulcsfontosságú szerepet játszik a monumentális épületek megteremtésében.

Az épület- és szerkezetlakatos szakma a fiatalok számára izgalmas lehetőségeket kínál. Azoknak, akik ezt a szakmát választják, lehetőségük van belevetni magukat az építőipari gépek és szerkezetek világába, miközben kreativitásukat és műszaki tudásukat kamatoztatják.

A példa, amit az Eiffel-torony nyújt, azt mutatja, hogy az épület- és szerkezetlakatosság nemcsak egy szakma, hanem egy életforma, amely a technikai kihívásokban és a tervezési művészetben találja meg a maga teljességét.

Hogyan válhatsz épület- és szerkezetlakatossá?

Az épület- és szerkezetlakatos szakma iránt érdeklődők számára a képzés során kiváló lehetőség nyílik a műszaki készségek és szakmai tudás fejlesztésére. A tanulók részére általában 3 év alatt megszerezhető ez a szakképesítés, amely felnőtteknek rövidebb időtartamban is elvégezhető.

A szakma tanulásához elengedhetetlen az alapvető műszaki érdeklődés, valamint a precíz és biztonságos munkavégzés iránti elkötelezettség.

Ha érdekel az épület- és szerkezetlakatos szakma, akkor olvasd el a szakmaleírásunkat, amiből több információt is megtudhatsz a szakmával és a képzéssel kapcsolatban:

Az épület- és szerkezetlakatos szakma

Ha érdekel, hogy mennyire vagy otthon az építészeti remekművek világában, akkor mérd fel a tudásodat az ezzel kapcsolatos kvízünkkel:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.