Élő örökségeink – Alkotói pályázat diákok számára

Szerző: | 2024. február. 12. | Iskolák

Élő örökségeink - Alkotói pályázat

Élő örökségeink címmel hirdetett alkotói pályázatot általános és középiskolás diákok számára a Szabadtéri Néprajzi Múzeum a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködésben.

Válassz a kulturális örökségeink közül!

Pályázatodban válassz ki egyet a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékében szereplők közül, ismerd meg jobban, és alkoss egy képet róla. Ilyen lehet például a mohácsi busójárás, a höveji csipkevarrás, a matyó örökség, vagy akár a magyar cirkuszművészet is. A szellemi kulturális örökségek jegyzékét a linkre kattintva tekintheted meg.

A papír alapon készített alkotásokat digitális formátumban várják

Alkotásodat – ami lehet grafika, festmény, nyomat vagy montázs – A3-as méretben, papír alapon kell elkészítened. Az elkészült munkák digitális változatát jpeg formátumban a szellemiorokseg@gmail.com címen várja a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. 

A fájlnévnek tartalmaznia kell az alkotó nevét, korcsoportját, településnevét és vármegyéjét ékezetek és szóközök nélkül. Az e-mailhez csatolni kell a kitöltött Pályázati nyilatkozatot, ami a linkre kattintva érhető el.

A nevezés korcsoportok szerint történik, az általános iskolák 1-2., 3-4., 5-6., és 7-8. osztályos tanulóinak, valamint a középiskolák diákjainak munkáit külön bírálják el.

Az Élő örökségeink címmel kiírt pályázat teljes kiírását a Szabadtéri Néprajzi Múzeum weboldalán olvashatod.

A pályázat benyújtásának határideje: 2024. február 15.

A kiállításra kerülő képeket előzetes igény esetén a bontás után visszakapják az alkotók.

Válassz ki egyet a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékében szereplők közül, és alkoss egy képet róla. Ilyen lehet például a mohácsi busójárás, a höveji csipkevarrás, a matyó örökség, vagy akár a magyar cirkuszművészet is. (Fotó: hungarikum.hu)

Tavaszi programok a Skanzenen

Tavasszal több érdekes tematikus programmal is várja a látogatókat a szentendrei Skanzen. Március 15-én, nemzeti ünnepünkön huszárok népesítik be a Skanzen területét. A tavaszi szünetben – március 28. és április 7. között – különleges tavaszi témahéttel készülnek az érdeklődők számára, valamint a húsvéti időszakban az ünnepkör hagyományai is megelevenednek egy húsvéti fesztivál keretében.

Kulturális örökségeinkről néhány kvízt is ajánlunk neked:

Kvíz: Ismered a hungarikumokat?

Kultúrkvíz: Azok a híres hungarikumok

Kvíz: Hazánk népi ételei

Népies és tájnyelvi szavak – Te tudod, melyik mit jelent?

Ha szeretsz képeket, videókat, és grafikákat létrehozni, kreatív vagy és a kézügyességed is kiváló, érdemes megismerkedned a grafikus szakmával, amivel akár tervező stúdiókban, reklámügynökségeknél, könyv- és lapkiadóknál vagy saját vállalkozásban is elhelyezkedhetsz.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.