Érték vagy! – a fogyatékkal élők foglalkoztatására 150 ezer jó példa van

Szerző: | 2023. december. 8. | Munka

Érték vagy! díjátadó gála, színpadi beszélgetése.

2023. december 4-én tartották az Érték vagy! program díjátadó gála estjét, ahol több munkáltató cég és munkavállaló is díjakat vehetett át. Ennek kapcsán Fülöp Attila államtitkár arról beszélt, hogy 150 ezer jó példa van már arra, hogy munkaadók fogyatékossággal élőkkel kötöttek munkaszerződést.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára elmondta a TV2 Mokka című műsorában, hogy a munkáltatóknak gazdasági érdekből kell dönteniük, de százötvenezer példa van arra, amikor fogyatékossággal élő munkavállalóval kötöttek szerződést, mert a hangsúlyt az értékre helyezték, nem pedig a hiányosságokra.

Az Érték vagy! elnevezésű program arról szól, hogy a megváltozott munkaképességű emberek is képesek értéket előállítani, legyen szó akár sportról vagy művészetről.

Fülöp Attila hangsúlyozta, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatásához olyan vezetőkre van szükség, akik nem riadnak vissza a kerekesszékes jelentkezőktől, és képesek felismerni az általuk nyújtott értéket. A kormány feladata szerinte az ösztönző munka nyújtása, nem pedig a segélyek világába való kiszolgáltatottság.

Az Érték vagy! program három éve indult, álláskereső oldallal, konferenciákkal és díjjal segítve a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. Fülöp Attila reményét fejezte ki, hogy a program hatására több gazdasági társaság lesz nyitott a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására.

Érték vagy! díjátadó gála díjazottai a színpadon
Érték vagy! díjátadó gála díjazottai (Fotó: Fülöp Attila facebook oldala)

A hétfői díjátadón kihirdették Az év befogadó munkáltatóját (Szerencsejáték Zrt.), Az év fejlesztő foglalkoztatóját (Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény), Az év foglalkozási rehabilitációs szolgáltatóját (KézenFogva Alapítvány), Az év rehabilitációs munkáltatóját (Mécses Szolgáló Közösség Egyesület), valamint négy munkavállaló részesült a Mindennap Hős díjban.

November 7-9. között rendezték meg 9. alkalommal a Magyar Speciális Filmfesztivált, melynek keretében fogyatékossággal élők által készített filmeket láthattak a résztvevők. Erről az eseményről készült cikkünket itt olvashatod el:

Nyitókép: Fülöp Attila facebook oldala

Forrás: MTI

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.