Ugyanakkora elismerésben részesülnek a nők a műszaki szakmákban, mint a férfiak?

Szerző: | 2023. december. 8. | Munka

Műszaki világban dolgozó nő (Fotó: 123RF)

Egy 1258 fős kutatásban a válaszadók úgy nyilatkoztak, hogy szerintük a vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorokban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat.

Kereshetnek-e ugyanannyit a nők a kutatásban résztvevők szerint, ennek ellenére?

Többségük szerint igen, a nők is kereshetnek ugyanannyit, sőt be is futhatnak ugyanolyan karriert.

Mit vizsgáltak pontosan a kutatásban?

Azt, hogy milyen előnyöket látnak a férfiak és a nők a műszaki, technológiai szakmákban. Emellett, hogy az általában az e területeket választók előtt milyen akadályok állnak – kiemelten a nők esetében.

Mit gondolnak, miért előnyös ezekben a szektorokban dolgozni?

A szakma előnyeként a válaszadók legnagyobb arányban a magas fizetést (55 százalék) és a nemzetközi piacon hasznosítható tudást (49 százalék) jelölték meg, illetve érdekesnek tartják a területet (31százalék). A válaszadók az egyes kérdésekre több válaszlehetőséget is megadhattak.

A két nem másként látja ezeket az előnyöket: a nők inkább a fizetést (59 százalék az 51 százalékkal szemben), a férfiak pedig a nemzetköziséget (52 százalék a 46 százalékkal szemben) és az érdekességet (34 százalék a 27 százalékkal szemben) tartják fontosabbnak. Az elhelyezkedési esélyeket, a terület társadalmi hasznosságát és a gyors karriert szinte ugyanúgy látja a két nem.

Mit gondolnak a legfőbb akadálynak?

A legtöbb megkérdezett szerint (41 százalék) a műszaki és a technológiai szektorban a nők számára a legfőbb akadály az, hogy a vezetők kevésbé ismerik el a munkájukat, és emiatt nehezebb is előre lépniük. Itt jelentős különbség van férfiak és nők között: utóbbiak fele gondolja így, de minden harmadik férfi is osztja ezt a véleményt.

A válaszadók egyharmada szerint a férfi kollégák eleve nem fogadják jól a nőket munkatársként – itt szintén érdemi a különbség, a férfiaknak csak 27 százaléka, a nőknek viszont 39 százaléka érzi így. Szintén viszonylag sokan, a megkérdezettek mintegy negyede gondolja úgy, hogy a nők nem szeretnek olyan környezetben dolgozni, ahol a kollégák nagy többsége férfi. A válaszadók egyharmada véli, hogy a nők nehezebben érvényesülnek a férfiak között, és nehezebb az előrejutásuk.

Ezzel szemben a válaszadók ötöde szerint, mivel kevesebb nő dolgozik ilyen jellegű szakmákban, így a cégek szívesen alkalmaznának nőket, ezért számukra kisebb a verseny a pozíciókért.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.