Holnap kezdődik a 9. Magyar Speciális Filmfesztivál

Szerző: | 2023. november. 6. | Kikapcs

A kép a 8. Speciális Filmfesztiválon késszült.

Fogyatékossággal élők által készített hatvan filmet láthat a közönség a holnap kezdődő 9. Magyar Speciális Filmfesztivál keretében. A háromnapos rendezvény több szakmai és kulturális programnak ad helyet. Bemutatókkal, kiállítással, kerekasztal beszélgetéssel és koncerttel várják az érdeklődőket Budapesten, Egerben, Szolnokon és Szombathelyen.

2023. november 7-9. között 9. alkalommal rendezik meg a Magyar Speciális Filmfesztivált. A hazai filmes seregszemle célja, hogy a filmek segítségével a fogyatékossággal élő emberek életére irányítsa a figyelmet és ezzel segítse az elfogadást.

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület és a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület közös felhívására hat kontinens 33 országából 192 alkotást neveztek.

A fogyatékossággal élő emberek, autizmussal élő alkotók mellett a szociális ágazatban dolgozók és érintettek, függetlenfilmesek, televíziós szakemberek, diákok és mindenki, aki filmjében a fogyatékosság témáját érinti nyújthatott be pályázatot.

A nemzetközi pályázatra bármilyen filmmel nevezhettek, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a sérült emberek világához, és nem haladták meg az egy órás játékidőt.

A kép a Magyar Speciális Filmfesztivál rendezvény kép részlete, diafilmen egy mozgássérült ember kamerával a kezében.
A Magyar Speciális Filmfesztiválon a fogyatékkal élők és a filmes szakma képviselői egyaránt lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. ( Kép forrása: A Magyar Speciális Filmfesztivál Facebook oldala)

A november 9-ig tartó Magyar Speciális Filmfesztivál rendezvényén a vetítéseket kísérő programok színesítik.  Filmes és gyógypedagógus szakemberek kerekasztal beszélgetésével indul a fesztivál.  A második napon a Bud Spencer és Terence Hill Emlékzenekar  ad jótékonysági koncertet. A rendezvény zárónapján pedig zenés-verses bemutatón ismerhetik meg az érdeklődők Gömbös Olivér autizmussal élő fiatal filmes Futottam Holdversenyt című könyvét.
  
A fesztivál szakmai zsűrije a kreativitásért, a hiteles ábrázolásért, a segítés és a méltóság bemutatásáért díjakat oszt ki. A díjátadó november 9-én lesz Budapesten, az Eötvös10 Művelődési Házban.

A részletes vetítési program és az esemény kísérő programok a linkre kattintva érhetőek el.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.