Csontoktól a 3D nyomtatóig: a rohamosan fejlődő fogtechnikus szakma

Szerző: | 2023. november. 20. | Mi leszek?

A képen a fogtechnikus keze látható munka közben.

A fogtechnikus szakma nem volt mindig modern tudással és technikai háttérrel ellátva: volt idő, amikor a fogpótlások állati csontokból vagy nemesfémekből készültek.

Fogtechnika a múltban

Az elvesztett fogakat már egészen régen is igyekeztek pótolni. Az ókorban aranypántokkal rögzítették a megmaradt fogakhoz a pótlásokat. A középkorban a hiányos fogsort elefánt- és marhacsontból, ritkábban aranyból és ezüstből készült pótlásokkal egészítették ki. 

Az első porcelánból készült fogpótlásokat Napóleon fogorvosa alkalmazta. A 18. és 19. század környékén a fogtechnika feladatait is a fogorvos látta el, később azonban a fogpótlások iránti hatalmas igény szükségessé tette a mesteremberek bevonását. 

Ma már szerencsére a fogtechnika területén is egyre modernebb megoldásokkal találkozhatunk. A 20. század óta a szakma rohamos fejlődésen ment keresztül, napjainkban is újabb és újabb anyagokkal és eljárásokkal találkozhatunk.

A fogtechnikus feladatai precíz munkavégzést kívánnak

A fogtechnikus elhivatott és precíz szakember, aki minősített fogtechnikai laboratóriumban dolgozik. Munkája során fogpótlásokat, teljes fogsorokat készít kézi megmunkálással és a digitális technológia segítségével. Munkáját a fogorvos utasításait követve, esetenként más fogtechnikusokkal együttműködve végzi esztétikai és funkcionális célok érdekében.

A fogtechnikus munkája során folyamatosan ellenőrzi a munkautasításban előírt paramétereket. Kiválasztja, használja és karbantartja a szükséges mérőeszközöket, gépeket, magabiztosan kezeli a 3D nyomtatót. Kiválasztja a szükséges alapanyagokat, ellenőrzi az elkészült termékeket, kiküszöböli az esetleges hibákat.  Szakszerűen kommunikál magyar és legalább egy idegen nyelven.

A jó szakember önálló és precíz szakmai munkavégzésre képes. Kreatív, jó kézügyességgel, magasfokú térlátással és esztétikai érzékkel rendelkezik. Ismeri és használja a mérő- és ellenőrző eszközöket, kompetens a digitális rendszerek és eszközök használatában.

A szakképzett és munkájukat megfelelő szakértelemmel végző fogtechnikusok iránt Magyarországon és külföldön is nagy a kereslet. A fizetések.hu információi alapján a szakmában várható bér bruttó 232 ezer forint és bruttó 680 ezer forint között alakul.

A fogtechnikus fogpótlásokat és teljes fogsorokat készít kézi megmunkálással és a digitális technológia segítségével. (Fotó: 123rf)

Fogtechnikus képzés

A fogtechnikus képzés az egészségügyi technika ágazat érettségire épülő, 3 éves képzése. A szakma ajánlott minden fiatal számára, aki szereti a változatosságot, érdekli a digitális technika használata, magasfokú szín és formai érzékkel rendelkező alkotó foglalkozást keres és szeret laboratóriumi körülmények között  dolgozni.

A szakképzésbe történő belépéshez foglalkozás egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges. Feltétel a stabil kéztartás, valamint a megfelelő szín-, forma- és térlátás.

A képzés során az általános munkavállalói ismereteken túl megismerkedhetsz többek között az Egészségügyi technika ágazati alapismereteivel, a kivehető és rögzített fogpótlásokkal és a fogszabályozással is. Implantológiai alapismereteket szerezhetsz, a harmadik évben pedig digitális fogtechnikát is tanulhatsz. A képzés része a 160 óra egybefüggő szakmai gyakorlat.

A képzést indító intézmények listáját megtalálod az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) weboldalán, ahol a szakma részletes és szakszerű leírását is olvashatod.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.