Folyamatban a tankönyvek kiszállítása

Szerző: | 2023. augusztus. 31. | Fősodor

A képen tankönyv halmok állnak egy iskolában

Már augusztus elején elkezdődött közel 13 millió tankönyv kiszállítása mintegy 4200 iskolába a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktáraiból. Az állami költségvetésben a kormány 13,5 milliárd forintot különített el az állami ingyenes tankönyvek ellátásra. 

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatót. Az államtitkár közölte: a tankönyvek kiszállítása már augusztus elején elkezdődött, de azok az iskolák, amelyek a múlt hétre kérték a tankönyveket, már megkapták. Az erre a hétre kért tankönyvek is rendben megérkeznek, így mindenhol megkezdődhet a tanév.

Rétvári Bence sajtótájékoztatót tart
Rétvári Bence államtitkár a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatót (Fotó: MTI)

Tankönyvek a közoktatásban

Jelenleg a tankönyvjegyzékben 36 kiadó több mint 2300 taneszköze szerepel. Ezeknek a könyveknek a 60 százaléka állami kiadású, 40 százaléka pedig nem állami kiadók terméke. A tankönyveket az iskolák már a tavaszi időszak alatt berendelték a 2023/24-es tanévre. Idén tavasszal 12,5 millió tankönyvet rendeltek elő az iskolák, majd a nyári pótrendelésben további félmillió könyv került megrendelésre. Az év végéig a kormány további félmillió példány rendelésére számít.

A tankönyveket 2020-tól valamennyi nappali rendszerű nevelésben-oktatásban résztvevő tanuló ingyenesen kapja meg, amely támogatás alanyi jogon jár, igényelni sem szükséges. Az ingyenes tankönyvellátás célja az esélyegyenlőség megteremtése, valamint a családok további támogatása.

Rétvári Bence tankönyveket nézeget
A tankönyvek minden iskolába megérkeztek, illetve ezen a héten megérkeznek, így elkezdődhet a tanév (Fotó: MTI)

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.