Hogyan tegyük könnyebbé az iskolakezdés folyamatát?

Szerző: | 2023. augusztus. 31. | Egészség

A képen egy dühös, fáradt fiatal lát a padon található könyveire borul, a kezei takarásából pislog fel

Sok helyen már ezen a héten elkezdődik az iskola. Az iskolakezdés első napjai mindig könnyebbek, kevesebb a szigor, hagyják a tanulókat beilleszkedni a szigorú szabályok közé. Ennek ellenére az első hetekben a gyerekek könnyebben fáradnak el, amitől a hangulatuk is romlik. Mit tehetünk azért, hogy elkerüljük a reggeli nyűgösséget, és az „utálok suliba járni” panaszokat?

A gyerekek okkal fáradtak az iskola első időszakában. A korai kelés, a nyári lazaság utáni szigorú szabályok és az agy folyamatos terhelése fáradttá és kedvetlenné teheti a gyerekeket. Vannak azonban olyan trükkök, amelyeket az iskolakezdés előtti hétre ütemezve megkönnyíthetjük a diákok dolgát.

Iskolakezdés előtti tréning

Az iskolakezdés előtti héten elkezdhetjük felkészíteni a gyerekeket a szeptemberi időszakra. Ennek három lépése van: felkészülés a tanulásra, az agy megmozgatása. Emellett figyelmet kell szentelni a fizikai szükségletekre, amelyeket a gyerekek nem ismernek fel maguktól. A harmadik lépés a lelki felkészítés, amely garantálja azt, hogy a gyerekek szívesen induljanak el az iskolába, és ne tortúraként éljék meg azt.

A képen egy fiú a könyveire borul, és egy lapot tart magasba, amire a segítség szó van írva
Régen rossz, ha az iskolakezdés nem jelent mást, mint szenvedést és tortúrát (Fotó: 123rf.com)

Lelki felkészülés az iskolakezdés időszakára

Azzal segíthetünk a gyereknek a legtöbbet, ha igyekszünk őt arra kondicionálni, hogy az iskola jó dolog. Nem buzdítunk senkit arra, hogy hazudjon a gyerekének, sokkal inkább az lehet ilyenkor a szerencsés szülői magatartás, ha megkeressük azt, amit a gyerek kedvelt az iskolában. Ha volt olyan óra, fakultáció, amelyet igazán szeretett, akkor lehet azzal biztatni, hogy mennyire jó lesz újra a számára kedves elfoglaltsággal töltenie az idejét. Ha szereti az osztálytársait, akkor emlékeztetni lehet arra, hogy újra sok időt tölthet azokkal, akik számára fontosak. Ki lehet emelni azt is, hogy mennyit okosodott az előző évben, mennyi új információval gazdagodott, és hogy mennyire büszkék rá a családtagjai. A pozitív megerősítés mindig jó alapot ad a lelki felkészülésre.

Kiemelten fontos, hogy ha a gyerek új iskolába fog járni, akkor minél többet biztassuk, beszélgessünk vele arról, hogy hogyan tud minél könnyebben beilleszkedni az új közösségbe. Ha elmondjuk, hogy milyen sok új lehetőség vár rá, akkor kicsit pozitívabban fogja várni az iskolakezdést.

Segítheti az iskolai felkészülést az is, ha a gyerekkel átnézetjük a tavalyi év füzeteit. Így ki tudja válogatni a korábbi tankönyveket és a betelt füzeteket, ezzel helyet kapnak az új iskolaszerek. Érdemes közösen intézni a tanszer vásárlást is, ami családi programként nem unalmas, és emellett segít megkezdeni a lelki felkészülést is.

A fizikai szükségletek felismerése

A gyerekek sokkal energikusabbak a felnőtteknél, de amikor elfáradnak, akkor nehezen viselik a szigorú szabályokat, a pihenés megvonását. Nyáron egyszerű a gyerekek élete, hiszen ha elfáradnak, akkor lepihennek. Ettől viszont könnyen felborul a diákok normális bioritmusa, így nehezebbé válik az iskolakezdés. Ha a szeptember előtti héten kicsit meghúzzuk a gyeplőt, és időben ágyba küldjük a gyereket, akkor pihentebben vághat neki az iskolakezdésnek.

A képen egy kislány az ágyában alszik, a kép előterében egy vekker látható
Érdemes fizikailag is felkészíteni a gyerek szervezetét az új időbeosztásra (Fotó: 123rf.com)

Ami szintén sokat segíthet, az a normál étkezési szokások visszaállítása. Ha beosztjuk a gyerek idejét, és rávesszük, hogy betartsa a reggeli ébredést, amelyet egy egészséges reggeli követ, majd dél környékén az ebéd, akkor egyrészről finoman rászoktatjuk őt arra, hogy kövesse a szabályokat, másrészről pihentebben, és energikusabban vághat neki az iskolakezdésnek. A megfelelő tápértékek bevitelével készíthetjük fel a gyerek szervezetét arra, hogy az agya is megfelelően működjön.

Érdemes ilyenkor az esti időszakban minimalizálni a kütyühasználatot is, kevesebbet nézni a tévét, a telefont, a tabletet, mert a digitális eszközök megvonása, minimalizálása könnyebbé teheti a valódi pihenést.

Agytorna az iskolakezdés előtt

A nyári lazsálás során nagyon sokat felejtenek a gyerekek, erről már kutatások is készültek. Annak érdekében, hogy a gyerek agya visszazöttyenjen kicsit a tanulási folyamatokba, érdemes vele játszani. Feltehetünk neki gyakorlásképp egyszerű, a neten is fellelhető fejtörőket, vagy játszhatunk vele logikai játékokat. Érdemes megkérdezni, melyik versekre emlékszik, melyeket szerette, vagy átbeszélni vele a kötelező olvasmányok történetét. A lényeg, hogy a gyerek ne azt érezze, hogy vizsgáztatják, hanem hogy a tanulás egy közös szórakozássá váljon a családban. Kisebb gyerekekkel gyakorolhatunk mondókákat, esetleg megkérhetjük, hogy rajzoljon valamit napközben, amivel javítjuk a finommotorikus mozgását. Azt is kérhetjük, hogy írjon nekünk levelet, hogy mi történt vele, miket látott az adott napon, ezzel erősíthetjük a családi kapcsolatokat is, és a gyerekek agyát is megmozgatjuk.

A képen felülnézetből egészséges reggelik láthatók
Az egészséges ételek nem csak a gyomrot, hanem az agyat is feltöltik (Fotó: 123rf.com)

Sok családban anyagi problémát okoz az őszi tanévkezdés. Mutatjuk, hogy milyen támogatásokkal lehet könnyebbé tenni ezt az időszakot.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.