Generációk harca – Kik lesznek a szónok- és vitaverseny idei győztesei

Szerző: | 2023. október. 18. | Iskolák

Fuatal szakállas férfi megafonnal a kezében szónokol.

24. alkalommal rendezik meg a Petőfi vs. Kossuth Kárpát-medencei generációk harcát, amelyen 16 éves kortól lehet részt venni. A szónok- és vitaverseny első fordulójába, az online térben, egy videó feltöltésével lehet bekapcsolódni, amit október 20-ig kell feltölteni.

Szónok- és vitaverseny, de milyen céllal?

A Petőfi vs. Kossuth – újratöltve idén is keresi a tehetséges szónokokat. Keresik azokat, akiknek van véleményük, és azt szeretnék is elmondani. A forradalmi hevület csap össze a hagyománnyal.

A cél, hogy ne csak azok vegyenek részt a versenyen, akik az elméleti vitát elsajátították, hanem azok is, akik csak az online platformokon, gyakorlati úton sajátították el a vitakultúrát.

Jelentkezési feltételek

A versenyen olyan 16. életévüket betöltöttek vehetnek részt, akik az Európai Unió területén rendelkeznek állandó lakcímmel, tehát nem csak Magyarországon élők jelentkezését várják a szervezők.

Jelentkezni október 20-a nap végéig lehet, a kossuth@petofi.hu emailcímre elküldve az elkészített 1 perces videó linkjét, valamint a jelentkező személyes adatait.

Fiú egy mikrofon előtt áll a kamerának háttal, egy teremben ülő emberekhez beszél.
A vitaverseny feltöltési és jelentkezési határideje: 2023. október 20. (Fotó:123rf)

A szónok- és vitaverseny formája

Tégy egy próbát, válassz egy témát! A részvételhez egy legfeljebb 1 perces vágatlan videóra van szükség. A videóban érvelni kell egy szimpatikus témában, amit több opció közül lehet kiválasztani:

  • Készpénz vagy kártya – Van-e ma létjogosultsága a készpénznek?
  • Legyél egyéniség! – Az öltözködési szabályok az önkifejezés kerékkötői?
  • Magoljak vagy sem? – Nagyobb lexikai tudás: kritikusabb gondolkodás?
  • Hadd főzzek ma magamnak – Költséghatékonyabb, ha nem az interneten rendelünk ételt?
  • Régen minden jobb volt – Elbeszélnek egymás mellett a generációk?

A videót fel lehet tölteni a TikTokra, vagy ha ott nem szeretnél szerepelni, akkor lehet korlátozottan megtekinthető formában a Youtube-ra is. A TikTokra feltöltött videók szónok- és vitaverseny közönségszavazásában is részt vehetnek.

A döntőbe jutó versenyzőket a zsűri választja ki a beérkezett pályamunkák alapján, a legjobb, döntős versenyzőket erről október 25-éig értesítik. 

A zsűri neves szakemberekből áll, és a döntőbe jutott versenyzők november 11-én Budapesten, a Nemzeti Színházban mérhetik össze a tudásukat a győzelemért.

A verseny szervezői a PKÜ Kazinczy Műhely, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, az ELTE TÓK és a Nemzeti Színház, a győzteseket értékes nyereményekkel jutalmazzák.

Díjazás

  • 1. helyezett: 300.000 Forint
  • 2. helyezett: 200.000 Forint
  • 3. helyezett: 100.000 Forint

A vitaverseny pályázatról további információkat az alábbi linken találtok. Ha kérdésed van, írj a kossuth@petofi.hu-ra.

Ez is érdekelhet!

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.