Hasznos vagy ártalmas a TikTok?

Szerző: | 2023. szeptember. 29. | Egészség

tik tok csatorna egy mobil telefonon

A 2011-ben alapított TikTok social média platform egyre népszerűbb a fiatalok körében. Egy friss felmérés szerint a gyerekek átlagosan napi másfél órát használják- számolt be róla az UNIside.

Miben lehet segítségünkre a TikTok?

Idegen nyelv, pénzügyi ismeretek, matematika, biológia, történelem, idegen kultúrák – csak néhány azokból a témakörökből, amelyekből izgalmas videókat láthatunk a közösségi felületen. A videók között rálelhetünk Petőfi Sándorra, aki saját életéről tanít, de hasznos matek-tippeket, izgalmas fizikai és kémiai kísérleteket, sőt, még autóvezetési tananyagokat is találunk a csatornák között.

A TikTok-ot aktívan használó diákok több mint 60 százaléka szerint a rövid videók segítenek a tanulásban és a házi feladat elkészítésében is, tehát edukációs céllal is pörgetik a feed-et, nem csak a szórakozás miatt.

A szülők körében kevésbé népszerű a TikTok

A magyar szülők döntő többsége egyelőre tartózkodó a platformmal kapcsolatban. Ennek az oka valószínűleg, hogy a TikTok bugyuta táncikálós videókkal indult eleinte, és sokakban ez a kép rögzült.

„Mára azonban az építő jellegű tartalmak és a minőségi szórakoztatás vette át az uralmat, ráadásul a TikTok egyre szigorúbban szűri a káros vagy nem gyermekeknek való videókat is. Sokan nem tudják, de az alkalmazásban szülői korlátozó funkció is van, beállíthatjuk, hogy mit ne dobjon fel a gyereknek a feed, de azt is, hogy mennyit pörgetheti az app-ot naponta.”

– árulta el Soós Dávid, a TikTok Production tulajdonosa.

Nemsokára ráadásul a hazai TikTok a társadalmi szerepvállalásban is részt fog venni. Bizonyára elsősorban azon fognak meglepődni a szülők, hogy ezek a videókat – a többek között Jászai Mari-díjas – Kautzky Armand fogja narrálni, aki az ügy mellé állt.

Miért fontos a TikTok társadalmi szerepvállalása?

Ennek első számú oka a bullying. Az UNICEF Magyarország felmérése szerint a helyzet a magyar tinédzserek 85 százaléka már legalább egyszer megtapasztalta az iskolai bántalmazás valamely formáját. Ez a szám elképesztően magas, így mindenképpen tenni kell annak érdekében, hogy visszaszoruljon- számolt be róla az UNIside.

Ez is érdekelhet!

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.