„Most rossz idők járnak az építőiparban” – az építőipari szakképzés Magyarországon

Szerző: | 2023. október. 18. | Munka

Védősapkás építőipari munkás áll háttal a kamerának egy nagy építkezsét nézve.

Tóth Istvánné az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke október 16-án hétfőn Budapesten arról beszélt, hogy az építőipari szakképzést Magyarországon is a bázisiskola, képzőközpont, és a vállalkozás hármasra kell alapozni.

A bázisiskola, képzőközpont, vállalkozás hármas külföldi mintára való kialakítására, a magyar építőipari szakképzés széttöredezettsége miatt lenne  szükség  az ÉVOSZ alelnöke szerint.

152  intézményben lehet építőipari szakmákat tanulni

Az Ipar 4.0 és a digitalizáció új építőipari képzés kialakítását teszi szükségessé. Megújult a szakképzés és a felnőttképzés rendszere is. Az ÉVOSZ szerint azonban olyan bázisiskolákat kellene létrehozni, ahol egy helyen gyűjtik össze a modern technológiákat és a jó oktatókat. Továbbá kellenek a képzőközpontok, amelyek az iskolák és a vállalkozások közötti állomást jelentik, és a szakmai képzés fontos helyszíneként működnek.

Tóth Istvánné kihangsúlyozta, a jelenlegi szakképzési rendszer kínálat vezérelt, pedig valójában az építőiparban kereslet vezérelt képzésre lenne szükség. Példaként a tavalyi tanév építőipari ágazatba jelentkezett tanulók számát említette.

Több kőfaragóra van szükség

Legtöbben 2329-en festő, mázoló, tapétázónak és 2118-an burkolónak, illetve 2111-en kőművesnek tanultak. Míg az ács szakmát 819-en választották, szigetelőnek 240-en tanultak, szerkezetépítő és -szerelőnek viszont csak 38-an, kőfaragónak mindössze 18-an jelentkeztek. Miközben ez utóbbi területen is ennél sokkal több szakemberre lenne szükség.

Az ÉVOSZ törekszik arra, hogy a nagy magyar építőipari cégek a hazai alvállalkozókat bevonják a képzésekbe, mert a szakképzési modell a nagy cégekre lett kialakítva. Erre azért is lenne szükség, mert az országban működő 134 ezer építési vállalkozás közül mindössze 20 nagy cég van- hívta fel rá a figyelmet az ÉVOSZ alelnöke.

Ugyan még nincs elfogadva, de az ÉVOSZ megkapta az 2023-2027 között megvalósuló építésgazdasági stratégiai célkitűzéseket. 

Külön fejezetet kapott az oktatás fejlesztése, hogy hogyan tudják a leghatékonyabban összehangolni a munkaerőpiaci keresletet a kínálattal. Kiemelt cél a marketing munka fejlesztése is, amelynek keretében népszerűsíteni kell a fiatalok körében az építőipari szakmákat. Tóth Istvánné elmondta, hogy el kell kezdeni foglalkozni az utánpótlással, mert az építőiparban rossz idők járnak, az első félévben a termelés 30 százalékkal esett vissza.

Az ÉVOSZ már több évtizede részt vesz az EU szakképzés fejlesztését támogató Erasmus+ és Leonardo programjaiban is. Ezekben a projektekben építőipari szaktanárok, szakképzési szakértők és oktatók mellett, végzős tanulóknak és fiatal építőipari szakmunkásoknak is szerveznek továbbképzéseket.

MTI

Ez is érdekelhet!

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.