Ford szerepe a gyártósori gépbeállító szakmában

Szerző: | 2024. január. 16. | Munka

Az autó összeszerelő futószalag bevezetése 110 évvel ezelőtt történt. A gyártási időt jelentősen lecsökkentő korszakalkotó találmányt sokan Henry Ford nevéhez kapcsolják, de a futószalag feltalálásában két magyar mérnök, Galamb József és Farkas Jenő is részt vett. A mozgó összeszerelő szalagos technika, nemcsak olcsóbbá tette, hanem felgyorsította az autógyártást. 12 óráról 93 percre csökkent a Ford modell gyártási ideje. Az autógyártás forradalmi találmányának évfordulója kapcsán cikkünkben a gyártósori gépbeállító szakmáról olvashatsz.

A futószalag mellett is szakemberek dolgoznak

Kétségtelen, hogy Henry Ford amerikai üzletembert a modern futószalagos gyártósor és a tömeggyártás egyik legnagyobb úttörőjeként ismerik. Munkássága nemcsak az autógyártásra hanem az amerikai közlekedésiparra is nagy hatással volt.

Szabványosította a nagyobb szerelési egységek egyes alkatrészeit, a termelékenység növelésére bevezette a dolgozók profitrészesedését, de a nevéhez fűződik a napi 8 órás munkaidő bevezetése is. Korszakalkotó munkaszervezési módszereit azonban sokan kritizálták, például amiatt, hogy a futószalag mellett dolgozókat gépeknek nézte.

Charlie Chaplin népszerű filmjében a futószalagos munkát kritizálta, mintegy tiltakozásul az ember gépnek való tekintése ellen.

 Gyártósori gépbeállító feladatai

A futószalagon folyó munka akkor kezdődhet el, ha a gyártósori gépbeállító elvégzi a gép beállítását és elindítja a gyártást. Szerszám csere, a gépek karbantartása, a termelés közbeni géphibák elhárítása, megfelelő termék gyártásának a biztosítása a legfontosabb feladata a gépbeállító munkakörben dolgozónak.

A gépbeállító munkarendjét több műszakos munkarend jellemzi. A szakmában dolgozók feladatait a cég profilja és a cégben használt technológia is alakítja.

Munkaerőpiaci lehetőségek

Egy jól képzett gépbeállító szakember iránt nagy kereslet mutatkozik a munkaerőpiacon. A piacvezető állásportálokon közel ezer állást hirdetnek ebben a munkakörben.

A munkabért több tényező is befolyásolja: hasonló területen szerzett munkatapasztalat, a képzettség szintje, de a legfrissebb adatok szerint a gépbeállító munkakörben dolgozó alapbére 330 ezer forint körül alakul. A fizetések rangsorában a középmezőnyben, 341. helyen szerepel.

Gyártósori gépbeállító szakma képzése

A gyártósori gépbeállító szakképzettséget három éves képzés keretében lehet szerezni a képzést indító szakképző iskolákban.

A szakma leírásáról, a képzési és kimeneti követelményekről a linkre kattintva található bővebben információ.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.