A három legidegesítőbb embertípus a moziban

Szerző: | 2023. június. 3. | Kikapcs

A teljesség igénye nélkül: színészek, rendezők, hang- és látványtechnikusok és vágók mind keményen dolgoznak, hogy egy film bemutatásra kerüljön a moziban.

A filmipar a kreatív szakmák fellegvára. Elsőre a legtöbbeteknek bizonyára a színészek, a rendezők és a forgatókönyvírók jutnak eszetekbe, pedig rajtuk kívül még számtalan ember végez kreatív munkát. A teljesség igénye nélkül: hang- és látványtechnikusok, jelmez- és díszlettervezők, sminkesek, fodrászok, operatőrök, vágók. Ők mind keményen dolgoznak, hogy egy-egy filmalkotás bemutatásra kerüljön a moziban. Magyarországon több helyen is oktatják a mozgó és animációkészítő szakmát, ha érdekel a filmek világa, ez remek választás lehet a számodra.

Vannak, akik tönkreteszik mások szórakozását a moziban

A filmnézés a moziban az egyik legszórakoztatóbb elfoglaltság a világon. Az ember van, hogy hónapokat, sőt akár éveket vár egy-egy bizonyos film premierjére. Vannak azonban olyan nézők, akik még a legjobb filmek nyújtotta élvezetet is képesek tönkretenni. Most bemutatjuk őket, a legkevésbé zavaróaktól a legborzasztóbbakig.

A késve érkezők

Beülsz a vetítésre, még a reklámok kezdete előtt, kényelmesen elhelyezkedsz és megkezded a büfében vásárolt popcorn vagy nachos fogyasztását. Esetleg érkeznek még a te sorodba, akik miatt összébb kell húznod magad, míg elhaladnak előtted. Mindez nem baj, addig amíg még a reklámokat és filmelőzeteseket nem kezdik el vetíteni, azaz nem sötétítik be a termet a moziban. Viszont, akadnak akik már az előzetesek közben érkeznek. A sötétben bénáznak: nem találják a sorukat, nem tudják hová szól a jegyük. Már ez is igazán bosszantó, hiszen nem lehet tőlük teljes mértékben az előzetesre koncentrálni.

A legrosszabbul akkor jársz, ha miután nagy nehezen kikövetkeztették az ülőhelyüket, a jegyük pont a te sorodba szól. Jobb esetben csak elmennek előtted, kitakarva ezzel a teljesen a vásznat. Ha peched van, még rád is lépnek eközben. Ennek a típusnak a legborzasztóbb verziója, aki olyan szinten késve érkezik, hogy már a filmet vetítik, mire megjelennek.

A mobilozók

Ha a film közben a moziban megcsörren egy mobiltelefon, amit elfelejtettek kikapcsolni, de gyorsan kinyomják a hívást, az még nem a világvége. Sokkal rosszabb, ha egy olyan személy ül a látóteredben, aki egész film alatt a telefonját nyomkodja. Messengerezik vagy a Facebookot, Instagramot, esetleg a TikTok-ot görgeti közben – természetesen általában maximális fényerővel – ezzel teljesen tönkretéve számodra az egész moziélményt. Ennek a típusnak a legszörnyűbb verziója még arra is képes, hogy selfie-ket készítsen magáról a vetítés közben a moziban, ami viszont már az egész termet idegesíti.

Sokan egyáltalán nem tartják tiszteletben mások szórakozását a moziban. (Fotó: 123rf)
Sokan egyáltalán nem tartják tiszteletben mások szórakozását a moziban. (Fotó: 123rf)

Akik hangosan kommentálják a filmet

A legeslegrosszabbak mind közül. Az, ha az ember odasúg film közben néha egy-egy dolgot annak, akivel jött, azzal semmi probléma. Hiszen a mozi hangja úgyis elnyomja, és senki más nem nem hallja. Előfordul azonban néha, hogy érkezik egy-egy társaság, akik egyáltalán nem ismerik a mozis etikettet, és végig úgy viselkednek a film alatt a moziban, mintha otthon lennének. Hangosan – már-már üvölte – beszélnek egymáshoz a moziban, kommentálják a látottakat, ezzel pedig kivétel nélkül az összes többi néző szórakozását elrontják.

Általában egy valaki mindig akad, aki kimegy a vetítésről és szól a személyzetnek. Ők be is jönnek ugyan és rászólnak az adott bandára, de a hatás csak körülbelül öt percig szokott tartani, utána ugyanúgy folytatják tovább. A többi ember pedig szomorúan távozik a vetítés végén, főleg, ha amúgy a film még jó is volt. Azzal a gondolattal gyötörve magukat, hogy a nagy pénzkiadás helyett, miért nem inkább az otthoni streaminget választották.

Ha szereted a mozik és filmek világát tedd próbára tudásod ezzel az izgalmas kvízzel!

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.