Ezek az appok a legveszélyesebbek 14 év alatt

Szerző: | 2023. szeptember. 4. | Egészség

Gyerekeekre veszélyes appok

A mobilra és a tabletre telepített alkalmazásoknak akad néhány bosszantó tulajdonsága. Nem csak helyet foglalnak az eszközön és adatokat gyűjtenek, de akad jó pár, amely a család fiatalabb tagjaira különösen nagy veszélyt jelent. A piacon lévő appok száma többmillió is lehet, ebből mutatunk több olyan alkalmazást, amely komoly veszélyt jelenthet a gyerekekre, a kamaszokra, sőt a család bármely gyanútlan tagjára nézve.

Az appok kockázatát az otthonok biztonságával foglalkozó SafeWise.com szakértői elemezték. Az általuk említett alkalmazások némelyike, különösen a WhatsApp vagy a YouTube, alapvetően hasznos és biztonságos. Feltéve persze, ha okosan használják őket. Ugyanakkor fontos, hogy a szülők is folyamatosan figyelemmel kísérjék a gyerekek internetezési szokásait. Ha szükséges, akár korlátozzák az internet hozzáférést, vagy az okoseszközökre telepített alkalmazásokat. 

Közösségi média appok

A mai gyerekek körében a legnépszerűbb közösségi média oldalak közé tartozik a YouTube, a TikTok, az Instagram és a Snapchat. 

Mivel a YouTube a feltöltött videókat nem ellenőrzi a közzététel előtt, így bárki könnyen belefuthat káros, a gyerek lelkére és pszichéjére romboló hatású tartalmakba. Ugyan a szolgáltató egyértelmű irányelveket fogalmaz meg, de akár hetekbe vagy hónapokba is telhet, amíg egy ilyen tartalmat törölnek. A TikTok a szokásoshoz képest is nagyon laza tartalmi irányelvekkel rendelkezik, ezért gyerekek könnyen akadhatnak sértő vagy erotikus tartalmakra. Az Instagram sem ideális terep egy kiskamasz számára, hiszen tele van olyan tartalommal (például szétfilterezett modellek és influenszerek kontentjeivel), amely használata rontja a testképet és a mentális egészséggel kapcsolatos problémákat okozhat a fiatal lányok körében. Ez sajnos objektív tény, több kutatás is ezt támasztotta alá.

közösségi média appok káros hatása - instagram használat
Az Instagram-on látható filterezett, manipulált tartalmak rombolhatják a fiatal lányok egészséges önképét. (Kép: canva.com)

A Snapchat sajátossága, hogy az oda feltöltött tartalom 24 óra elteltével automatikusan eltűnik. Egyes gyerekek ezt kihasználva explicit (szexuális tartalmú) fotókat vagy videókat osztanak meg. Ideális vadász terep ez a pedofilok számára. 

Ami a közösségi médiaplatformokban biztosan közös: ajtót nyitnak a cyberbullying előtt is, az elkövetők köre elég széles, lehet osztálytárs, ismerős, ismerős ismerőse vagy akár egy random ismeretlen is. Vannak köztük olyan, a közösségi média appokhoz kapcsolható alkalmazások is, mint például a Zoomerang videószerkesztő, amelyek helymeghatározó funkciót tartalmaznak, ami egy rosszándékú ember kezében végzetes következményekkel járhat.

Hasonló kockázatokkal jár ezeknek az appoknak a használata is: Tumblr, Reddit, Facebook, Twitter, MeWe, Rumble.

Live-streaming  és videó chat alkalmazások

Az élőzés minden fél számára kontrollálatlan környezetet teremt, amikor bárki beszólhat, mutathat vagy tehet, amihez éppen kedve van. Tekintet nélkül arra, hogy az mások számára ártalmas vagy sem. Jó példa erre egy orosz influencer esete, aki előbb megverte, aztán hideg vízzel leöntötte, majd kizárta barátnőjét egy szál alsóneműben a lakásból, aki halálra fagyott. Mindezt pedig természetesen élőben közvetítette. De az élőzőt is érhetik verbális atrocitások, hiszen élőzés közben nem lehet kiszúrni a rossz szándékú nézőket. 

A gyerekek a streamelés során hozzáférhetnek máshol letiltott tartalmakhoz. De van több olyan kétirányú videóchat alkalmazás is, ami véletlenszerűen kapcsol össze idegeneket. Ezeket az úgynevezett „csevegő rulett” alkalmazásokat általában alkalmi randi partnerek keresésére használják. Mondanunk sem kell, miért nincs helye ott egy kisgyereknek vagy kamasznak.

A Live.Me különösen aggályos, mivel megosztja az élőző személy pontos tartózkodási helyét a nézőkkel, sőt azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználók pénzért vehessenek egymásról képeket.

Hasonló kockázatokkal jár ezeknek az appoknak a használata is: Facebook, YouNow, Twitch, Be Live, Periscope, Instagram Live, Youtube Live, Stream, StreamShark, Bambuser, Vimeo LiveStream, Livestream, Uplive, Spoon, Camsurf, WeChat, Marco Polo, Likee.

Csevegő appok

Sms helyett ma már általános gyakorlatként a leggyorsabb és legpraktikusabb kommunikációs forma az online chat programok használata. Ilyen alkalmazás például a Whatsapp, a Signal, a Discord vagy a Messenger is.  Ezeken az appokon keresztül egy idegen könnyen becserkészhet  gyerekeket csetelés közben, hangüzenettel, vagy az online telefonálási funkció segítségével, de a videochat opció sem sokat segít a helyzeten.

Hasonló kockázatokkal jár ezeknek az appoknak a használata is: Viber, Telegram, Nowchat, Hangouts, Friends, vagy a Nowchat.

Társkereső alkalmazások

Egy tinédzsert a kíváncsisága könnyen elvezetheti valamilyen társkereső alkalmazáshoz.

A randi appok jelentős része azonban jellemzően nem randizásra, hanem alkalmi ismerkedésre szolgál. Az ehhez hasonló alkalmazások keresgélése egyértelmű jel, hogy a szülőnek le kell ülni és elbeszélgetni a kamasszal méhecskékről, bibékről és porzókról, vagyis az élet nagy dolgairól. 

Hasonló kockázatokkal járhat ezeknek az appoknak a használata is: Tinder, Grindr, Bumble, Badoo, Cupid, Meetic, Flirt, Randivonal.

Deepfake alkalmazások

A deepfake videók egy hang vagy egy arc kicserélésével képesek a valóságot is felülírni, bárki magánéletét veszélyeztetni és hitelességét megkérdőjelezni.

Ezek az alkalmazások lehetővé teszik, hogy bárki visszaélhessen bárki képével,  és látszólag olyat mondjon vagy tegyen, ami a valóságban sosem történt meg. 

A gyerekek, tinédzserek könnyen használhatják ezeket egymás zaklatására, de az ilyen alkalmazásokkal kapcsolatban egyébként is komoly aggályok merülnek fel az adatgyűjtési gyakorlatuk miatt. Mivel ez egy folyamatosan fejlődő technológia, nem vagyunk messze attól a ponttól, hogy szinte lehetetlen lesz megkülönböztetni a hamis videókat és fotókat a valóditól.

Ezek jelenleg a legnépszerűbb deepfake alkalmazások: FaceMagic, iface, FakeMe, Impressions, Avatarify, FaceSwap, Jiggy, iFake, FaceApp, Reface.

Nem minden okostelefonos alkalmazás borzalmas a gyerekek számára

Az appok segíthetnek a tanulásban, a biztonságos kapcsolatteremtésben és az önkifejezésben. A digitalizáció azonban újabb feladatokat ró a szülőkre. Javasoljuk, hogy a cikkben leírtak kiegészítéseként szerezz saját tapasztalatot, kutass a témában, teszteld a gyermeked által használt appokat. A tiltás önmagában azonban kevés. A tiltott gyümölcsnél nincs édesebb, magyarázat nélkül a gyerekek akár dacból is használhatják titokban ezeket az appokat anélkül, hogy tudnál róla. Beszéljetek őszintén családi körben arról, hogy mire kell vigyázni és mit érdemes elkerülni netezés közben. Mik azok a valós veszélyek, amiknek kiteszi magát, ha nem elég óvatos.

Ahhoz, hogy gyerek, tinédzser csak az általad jóváhagyott alkalmazásokhoz férjen hozzá, kövesd ezeket a lépéseket:

  1. Nézd át a gyermek által használt okoseszközökre telepített alkalmazásokat.
  2. Állíts be szülői felügyeletet a mobilján, tabletjén vagy laptop-ján. Apple termékek esetén ez a leírás segíthet a beállításban. Androidos eszközöknél pedig itt találsz ehhez segítséget.
  3. Mindig magyarázd el a gyermekednek mit és miért teszel. Útmutatás nélkül így a saját kárán fogja később megtanulni, hogyan kell biztonságosan használni az alkalmazásokat.
  4. Androidos eszközök, illetve számítógépek esetében szükséges lehet külön szülői felügyeleti alkalmazás telepítése az eszközre. Ez segíthet a tartalmakat kiszűrni, a netezésre alkalmas időt ésszerű keretek közé szorítani.

A biztonsági kockázatok mellett más veszélyek is felbukkanhatnak az online térben.Tudtad, hogy már itthon is terjednek a veszélyes online kihívások a tizenévesek körében?

A szerzőről:

Lengyel Andrea
Hisz az önfejlesztés és az életen át tartó tanulás fontosságában. Elhivatott a szakmai trendek, jó gyakorlatok, digitális fejlesztések iránt, amelyek megkönnyíthetik a munka világába történő belépést, és kiemelten foglalkoztatja a technológiai fejlődés következtében megvalósuló szakmai megújulás, a munkakörök átalakulása. Mottója: Rugalmasság, fejlődés, digitális megújulás szükséges a közös jövő megalapozására