Az élelmiszeripar fogaskereke – Az élelmiszeripari gépész technikus szakma

Szerző: | 2024. február. 13. | Munka

A gépen az élelmiszeripari gépész technikus látható.

Az élelmiszeriparban is számtalan gép és berendezés segíti a termékek előállítását. Ahhoz, hogy ezek a gépek hatékonyan üzemeljenek és a folyamatos használat mellett is megfelelő minőségben lássák el a feladatukat, az élelmiszeripari gépész technikus munkájára van szükség, aki szakértelmével  hozzájárul a gyártási folyamat hatékony működéséhez.

Az élelmiszeripari gépész technikus feladatai

Az élelmiszeripari gépész technikus az élelmiszeriparban alkalmazott gépek és berendezések gépészeti feladatait látja el. Feladatai közé tartozik a gépek és berendezések karbantartása, javítása és beállítása. A gyártási folyamat előkészítésében is részt vesz, valamint kezeli az automatikus gépeket, amik mechanikus, pneumatikus vagy hidraulikus működtetésűek lehetnek.

Egy élelmiszeripari gépész technikus ismeri és alkalmazza az élelmiszeriparban használt vezérlési és szabályozási elveket. Ő az, aki felügyeli a gépek technológiai beállításait, és szükség esetén korrigálja azokat. Részt vesz a gépek vagy gépsorok általános karbantartásában, hibakeresésében és javításában. A karbantartáshoz szükséges alkatrészeket és anyagokat felméri, és ha kell, akkor szétszereli és összeszereli a gépeket.

Te is hozzájárulhatsz a minőségi termékek előállításához!

Ez a szakma azoknak a műszaki beállítottságú fiataloknak ajánlott, akik szeretnek gépekkel és berendezésekkel dolgozni, emellett szívesen részt venének az élelmiszerek előállításában is. 

Az élelmiszeripari gépész technikus szakember munkáját az élelmiszeriparban, élelmiszergyártó cégeknél végzi, leggyakrabban kis- és középvállalkozások alkalmazottjaként. 

Az élelmiszeripar egy fontos ágazat, ami stabil foglalkoztatást kínál. A technikus hozzájárul a gyártási folyamat hatékony működéséhez, ezáltal az élelmiszeripari termékek minőségéhez és biztonságához.

Az élelmiszeripari gépész technikus szakértelmével hozzájárul a gyártási folyamat hatékony működéséhez, ezáltal az élelmiszeripari termékek minőségéhez és biztonságához. (Fotó: 123rf.com)

Milyen kompetenciák szükségesek az élelmiszeripari gépész technikus szakmához?

  • A szakmához elengedhetetlen a műszaki érdeklődés és a gépek szeretete, de az is fontos, hogy a szakember jó kézügyességgel rendelkezzen. 
  • A gyártási folyamatoknál alkalmazott gépek, berendezések üzemszerű működtetéséhez és hibáik javításához problémamegoldó képesség és logikus gondolkodás szükséges, emellett a pontosság és a precizitás is fontos. 
  • Az automata gépek üzemeltetése szakszerű informatikai ismereteket kíván.
  • A munkatársakkal való közös munkához az együttműködés képessége is szükséges. 

Élelmiszeripari gépész technikus képzés

Ha az élelmiszeripari gépész technikus szakmát szeretnéd megszerezni, az élelmiszeripar ágazat 5 éves képzését kell elvégezned, ami érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

A képzés során az élelmiszeripari alapismereteken túl megismerkedhetsz a gépek karbantartásával és vezérlésével, élelmiszeripari géptant tanulhatsz, valamint gazdasági és vállakozási ismereteket szerezhetsz.

A képzés része a 245 óra egybefüggő szakmai gyakorlat, amiből 140 órát a 11. és 105 órát a 12. évfolyamon kell teljesítened.

Ha szeretnél továbbtanulni, az felsőoktatásban gépészmérnöki alapképzésben teheted ezt meg.

Ha szeretnél többet megtudni az élelmiszeripari gépész technikus munkájáról, itt olvashatod a szakma leírását:

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó