Iskolában az Erdő program: Az erdők varázslatos világa az iskolapadokban

Szerző: | 2024. március. 20. | Iskolák

Iskolában az Erdő program plakátja, egy iskola grafika, amin egy erdő grafika látható.

Az Iskolában az Erdő program 2024 tavaszán ismét útnak indult, hogy az erdők és fenntarthatóság témakörében egyedülálló élménypedagógiai foglalkozásokat kínáljon a magyarországi köznevelési intézményeknek.

Iskolában az Erdő program célja

Az interaktív módszerekkel és eszközökkel megtámogatott program célja, hogy a 6-14 éves korosztállyal játékos módon megismertesse az erdei ökoszisztéma kincseit és fontosságát.

Az Iskolában az Erdő program keretében a minősített Erdészeti Erdei Iskolák erdőpedagógusai tartanak foglalkozást 20-30 fős csoportoknak. Az elmúlt évek sikeres tapasztalatai alapján az erdőpedagógusok egyedülálló élményekkelsegítik a gyerekeket az erdők világának felfedezésében és megértésében.

Az Iskolában az Erdő programot az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi rendszerének (ETS rendszer) kvóta felhasználásából valósítják meg az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, az Agrárminisztérium közreműködésével és az Országos Erdészeti Egyesület koordinálásával. Ez az együttműködés teszi lehetővé, hogy ingyenesen vehessenek részt a programban az érdeklődő iskolák.

Iskolában az Erdő program kellékei.
Az Iskolában az Erdő program keretében a minősített Erdészeti Erdei Iskolák erdőpedagógusai tartanak foglalkozást 20-30 fős csoportoknak. (Fotók: Országos Erdészeti Egyesület facebook oldala)

Több mint 500 intézménybe eljut a program

Az erdők megőrzése és fenntarthatósága nem csupán környezetvédelmi kérdés, hanem stratégiai fontosságú a klímaváltozás elleni küzdelemben is. Az erdőpedagógusok által vezetett foglalkozások nem csupán az erdők növény- és állatvilágát mutatják be, hanem hangsúlyt fektetnek az erdők megőrzésének és fenntarthatóságának fontosságára is.

Az erdőpedagógusok jelenleg az ország több mint 500 köznevelési intézményében tartanak tematikus foglalkozásokat. Ezek az interaktív és élménydús alkalmak nem csupán ismereteket közvetítenek, hanem segítik a gyerekek környezettudatosságának és szeretetének kialakítását is.

Az Iskolában az Erdő program kiemelt fontosságú része az oktatásnak, hiszen a jövő generációja számára elengedhetetlen, hogy megértsék és tiszteljék a természetet, valamint, hogy felismerjék az erdők fenntartható kezelésének fontosságát. Az erdőpedagógusok által vezetett foglalkozások pedig életre szóló élményekkel gazdagítják a gyerekek tudását és szemléletét az erdők varázslatos világáról.

Az erdésztechnikus feladatai közé tartozik az erdei ökoszisztéma összetett működésének ismerete és különféle erdővédelmi feladatok is. Az erdésztechnikus szakmáról készült szakmaleírásunkat itt olvashatjátok:

Nyitókép forrása: Országos Erdészeti Egyesület facebook oldala

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.