Karosszérialakatos – A sérült autók megmentője

Szerző: | 2023. december. 27. | Mi leszek?

A képen a karosszérialakatos látható egy elem megmunkálása közben.

Bárhogy is vigyázunk, az autók használata során elkerülhetetlenek a kisebb-nagyobb meghibásodások és sérülések. Ehhez még csak egy koccanásra sincs szükség, hiszen az idő vasfoga korrózió formájában minden fémes felületen nyomot hagy. A sérült autók ezermestere a karosszérialakatos, aki munkája során ezeknek a hibáknak javításán fáradozik. 

A karosszérialakatos feladatai

A karosszérialakatos legfontosabb feladata a gépjármű-karosszériaelemek megmunkálása. Munkája során tartószerkezeteket, vázakat, burkolatokat és díszítőelemeket készít acélból és egyéb fémes anyagokból, karambolozott és korrodált karosszériákat javít, és felületkezelést végez. 

Tevékenységi körébe tartozik a karosszériaelemek és -tartozékok előállítása, felújítása és cseréje. Ezek mellett gépjármű-felépítményeket javít és a részegységeket is összeépíti. Gyártósoron gépjárművek karosszériáit szereli össze. A szerelési-hegesztési és javítási munkákat felelősségteljesen ellenőrzi és dokumentálja.

Az egyik legfontosabb munkaeszköze a húzató-pad. Ezzel az eszközzel az eldeformálódott és megrongálódott elemeket lehet mély szakértelemmel és ügyességgel az egykori állapotukba visszaállítani, megjavítani. Tevékenységeihez ezen kívül kéziszerszámokat, elektromos és pneumatikus kézi kisgépeket, hegesztőberendezéseket, és szállítóeszközöket használ.

Hogyan újul meg egy sérült autó?

Amikor egy sérült autó érkezik a műhelybe, a munkafolyamat a szemrevételezéssel kezdődik. Ennek során megállapítják, milyen javítási technikára van szükség. 

Indokolt esetben a sérült alkatrészt bontással el is távolítják az autóról és cserealkatrésszel helyettesítik. Ez lehet előre gyártott karosszériaelem, de az is előfordulhat, hogy az alkatrészt helyben kell előállítani és megmunkálni. 

Az elkészült karosszériaelemet a helyén kell a végleges formára alakítani, majd az elem előkészítés után adható át fényezésre.

A sérült autók ezermestere a karosszérialakatos, akinek legfontosabb feladata a gépjármű-karosszériaelemek megmunkálása. (Fotó: 123rf.com)

Precizitás, kézügyesség és térlátás

Szereted az aprólékos munkákat, érdekelnek a technikai feladatok, vonz az autók világa és mindezek mellett jó kézügyességgel is rendelkezel? Akkor a karosszérialakatos szakma pont neked való. Ezekkel a tulajdonságokkal munkád során látványos eredményeket érhetsz el. 

A karosszérialakatos szakmában a precizitás, a szabálykövetési hajlandóság, a monotóniatűrés, és az erős összpontosításra való képesség alapvető fontosságú. A bonyolult alkatrészek beépítéséhez és a felületkezeléshez fontos a kiemelkedő térlátás, de ezen felül szükség van jó fizikai erőnlétre és állóképességre is.

Mivel a technológia folyamatosan fejlődik, fontos, hogy nyitott legyél az új ismeretek elsajátítására és a megújulásra. 

Elhelyezkedési lehetőségek és továbbtanulás

A karosszérialakatos keresett szakember, aki autóipari üzemekben és szervizekben helyezkedhet el. A fizetések.hu információi szerint a bruttó átlagbér 317000 forint és 568000 forint között alakul.

Aki ezen a területen szeretne továbbtanulni, megszerzett tudását és ismereteit – érettségi birtokában – például járműipari karbantartó technikus képzésen bővítheti.

Karosszérialakatos képzés

A specializált gép- és járműgyártás ágazat 3 éves képzése szakképzettség megszerzésével zárul. A képzésbe történő belépéshez alapfokú iskolai végzettségre és foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálatra van szükség.

A képzés során az ágazati alapoktatáson túl többek között javításról és gyártásról, berendezéstechnikáról, minőségbiztosításról és karbantartásról is tanulhatsz, ezen felül 140 óra egybefüggő szakmai gyakorlaton is részt kell venned.

A karosszérialakatos képzést hirdető iskolák listáját az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) felületén találod.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.