Készítsd el a Budapest 150 tortát! – Ünnepi torta pályázat Budapest 150. születésnapja alkalmából

Szerző: | 2023. március. 16. | Mi leszek?

Vendéglátóipari szakképző iskolák is indulhatnak azon a pályázaton, amelyet Budapest Főváros Önkormányzata képviseletében a Budapest Brand nZrt. valamint a Magyar Cukrász Ipartestület hirdetett meg. Az ünnepi torta pályázat célja, olyan különleges torta elkészítése, amely alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli. Nevezni május 30-ig lehet, mutatjuk milyen feltételekkel.

Ünnepi torta pályázat részletei

Minden pályázó legfeljebb két darab pályaművel indulhat a „Budapest 150. torta” cím elnyeréséért. A nyitott pályázatra az Ipartestület rendes tagjai mellett cukrászdák, vendéglátóipari tevékenységet folytató vállalkozások, illetve vendéglátóipari szakképző iskolák is jelentkezhetnek. Az ünnepi torta elkészítésére közzétett pályázaton nem csak budapestiek indulhatnak azonban magánszemélyek nevezése nem lehetséges. Koprodukcióban készült, több szakember ötlete és összefogása révén született tortával is lehet jelentkezni a versenyre. 

Nevezési határidő: 2023. május 30.

Különleges ünnepi torta pályázat ( Fotó:123rf)

Szükséges hozzávalók

Pest, Buda és Óbuda 1873. november 17-én egyesítésének szimbólumaképpen három alapanyagcsoportot alakítottak ki a szervezők. A versenyzőknek minden csoportból legalább egy alapanyagot kötelező felhasználni.

1. CSOPORT „PEST”:

a XIX. századi budapesti cukrászdák kínálatában már megtalálható egzotikus alapanyagokból lehet választani: csokoládé, gránátalma, ananász, pisztácia, narancs, füge.

2. CSOPORT „BUDA”:

Budapest és környékén termő, speciális alapanyagok: szőlő, mandula, sárgabarack, mogyoró, gesztenye, dió.

3. CSOPORT „ÓBUDA”:

Az 1870-1880-as évek sajátos ízesítő anyagai, fűszerei: vanília, rózsa, ánizs, ibolya, kávé, citrom.

A kötelező elemek mellett az ipartestület további alapanyagokat is felhasználásra javasol, amelyek szintén jellemzőek voltak erre a korra. Mint például az eper, málna, grillázs, nugátok, likőrök, marcipán, író, őszibarack, birsalma, ribizli, cseresznye, meggy.

Számos összetevőt azonban tilos lesz felhasználni, így a pályamunkák nem tartalmazhatnak:

  • aromákat, fondokat,
  • ét-, tej- és fehér bevonókat,
  • növényi habot, margarint,
  •  egészségre ártalmas mesterséges adalékanyagokat,
  • modell burkolóanyagot, mesterséges ételszínezéket.

Értékelési szempontok

A kétfordulós pályázat első zsűrizésére várhatóan szeptemberben kerül sor. Az első fordulóban a verseny anonim módon zajlik. A nevezett termékekkel maximum 100 pontot lehet elérni, amelyből az ízvilág harmóniájára kaphatnak legtöbb pontot a versenyzők. (45 pont) Egyaránt legfeljebb 15/15 pont szerezhető az ünnepi torta megjelenésére, a felhasznált alapanyagokra és a textúrákra vonatkozó értékelés során. A Budapesthez való köthetőséget is vizsgálják a bírálók, amelyért maximum 10 pontot lehet elérni. Az első fordulóból a legjobb 5 helyezett jut tovább az októberre tervezett döntőbe.

A pályázat nyertes tortáját ünnepélyes keretek között Budapest egyesítésének 150. évfordulóján 2023. november 17-én kóstolhatja meg a nagyközönség.  

A Budapest 150 torta pályázati felhívása és a nevezési lap a cukraszat.net weboldalon érhető el. 

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.