Középiskolai szóbeli felvételi és sorrend módosítás

Szerző: | 2024. március. 9. | Iskolák

Színátmenetes háttéren iskolával kapcsolatos grafikák és felirat: középiskolai felvételi.

A középiskolai felvételi következő fontos mérföldköve  a szóbeli vizsga, amit az iskolák  március 4. és 20. között tartanak.

Középiskolai szóbeli felvételi

Március 4-étől egészen március 20-áig van lehetőség a középiskolákban a szóbeli felvételire. Fontos megjegyezni, hogy nem minden iskolában szükséges a szóbeli vizsga, az intézmények saját döntése alapján alakítják ki a felvételi eljárást.

Általában csak azokat a diákokat hívják be az intézmények szóbelire, akik a központi írásbeli felvételin elért eredményeik alapján megfelelnek egy meghatározott pontszámnak.

A szóbeli felvételi vizsgák során változatos feladatokkal találkozhatnak a jelentkezők. Ezek közé tartozhatnak hosszabb-rövidebb feladatok, tételsorok, valamint olyan iskolák is előfordulnak, ahol a felvételizők logikai képességeit, általános tudását és kreativitását vizsgálják a felvételiztető tanárok.

Lehetőség van a jelentkezési sorrend módosítására

A felvételi folyamat során a diákoknak április 8-10. közötti időszakban lehetőségük van módosítani a jelentkezési lapjukat. Ha például az iskolák közötti sorrendjük változik, vagy új területekre is jelentkeznének, akkor ezt megtehetik.

Az új területeket csak olyan iskolákban lehet megjelölni, amik már korábban szerepeltek a jelentkezési lapon. Május 2-án kapják meg a diákok a felvételi eredményekről szóló értesítést, ami kulcsfontosságú a további lépések szempontjából.

Azoknak az iskoláknak, ahol a férőhelyek kevesebb mint 90 százaléka van betöltve, május 6-22. között rendkívüli felvételi eljárásra van lehetőség. Ez a lehetőség újabb esélyt ad azoknak a diákoknak, akik az első körben esetleg nem kaptak helyet, vagy később döntenek a jelentkezés mellett.

A fenti időpontok és lehetőségek alapján érdemes időben tájékozódni a felvételi folyamatról és követni az iskolák által közzétett információkat és határidőket. A szóbeli vizsgák mellett az is fontos, hogy a diákok időben módosítsák jelentkezési adataikat, és figyeljenek az esetleges rendkívüli felvételi időszakokra is.

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.

Nyereményjáték

Promó

Promó