Díszlettervezőtől a grafikusig: kreatív szakmák, amelyekben megmutathatod a tehetséged! 

Szerző: | 2024. április. 29. | Mi leszek?

Ismét ágazati szakmai napot tartott az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK), ezúttal a kreatív ágazat került a középpontba. Cikkünkben összegyűjtöttük az ágazat változatos világának szakmáit, amik egyaránt teret adnak a hagyományoknak és az alkotás szabadságának is.

Szakmai nap az ágazati oktatás legfontosabb kérdéseiről

Várakozáson felüli érdeklődés kísérte az első kreatív ágazati szakmai napot, melynek a Budapesti Komplex SZC Kreatív Technikuma adott otthont. Az eseményen 38 intézmény 94, az ágazat szakmáiban érintett szakember vett részt, akik az ország egész területéről érkeztek. A találkozó a szakmai összefogásra helyezte a hangsúlyt, kiváló lehetőséget biztosítva az azonos területen alkotó és oktató szakembereknek a kapcsolatok kiépítésére, a tapasztalatcserére és egymás támogatására.

A szakmai nap első része az összes résztvevőt érintő előadások keretében zajlott, az ágazati oktatás legfontosabb kérdéseit járta körül, valamint átfogó információkat nyújtott az ágazathoz tartozó szakmákról és az oktatott szakmák országos eloszlásáról. 

A rendezvény második felében a résztvevők szakmai szekciókon vettek részt, ahol moderált beszélgetések zajlottak a kreatív ipar, a színház és hang, valamint a vizuális alágazatokban felmerülő kérdésekről és kihívásokról. A beszélgetések során főként az ágazati alapoktatás és az ágazati alapvizsga kérdéskörére összpontosítottak. Ezenfelül összegezték a további megbeszélésre váró területeket is, ennek eredményeként körvonalazódott, hogy a következő szakmai nap fókuszában a duális képzés és a szakmai vizsgák kérdésköre áll majd.

Legyen szó divattervezésről, jelmez- és díszlettervezésről, cipőkészítésről, grafikáról, hangtechnikáról, fotográfiáról vagy nyomdászatról, a kreatív ágazat lehetővé teszi, hogy kifejezd magad és megmutasd tehetségedet. (Fotó: 123RF)

Az inspiráció és a lehetőségek világa

A kreatív ágazat egy olyan világ, amely tele van lehetőségekkel és inspirációval. Számtalan képzést és szakirányt kínál, így mindenki megtalálhatja a saját útját és szenvedélyét. Legyen szó divattervezésről, jelmez- és díszlettervezésről, cipőkészítésről, grafikáról, hangtechnikáról, fotográfiáról vagy nyomdászatról, ez az ágazat lehetővé teszi, hogy kifejezd magad és megmutasd tehetségedet

Az oktatás segítséget nyújt az ismeretek megszerzésében, ám a valódi varázslat csak akkor születik meg, ha a saját kreativitásodat is beleadod az alkotásba. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, válaszd a kreatív ágazatot és merj szabadon alkotni!

A kerámia- és porcelánkészítő szakmában a kézműves hagyományok mellett jelentős szerepet kapnak a folyamatosan fejlődő digitális technológiák is. (Fotó: 123RF)

A kreatív ágazat szakképző iskolai képzései

 • Bőrtermékkészítő: A bőrtermékkészítő szakma egy olyan kreatív foglalkozás, ami ötvözi a hagyományos kézművességet és a modern technológiákat. A bőrtermékkészítő szakemberek korszerű és divatos termékeket állítanak elő különböző anyagokból, mint például bőrből, műbőrből és textilanyagokból. A képzés első éve során a tanulók ágazati alapoktatásban részesülnek, majd a sikeres alapvizsga után négy szakmairány közül választhatnak: bőrdíszműves, cipőkészítő, ortopédiai cipész és kesztyűkészítő szakmairány.
 • Divatszabó: A divatszabó öltözékeket állít elő különböző divatirányzatoknak megfelelő módon. Választhatja, hogy egyedi darabokat készít, ekkor a megrendelésétől egészen a gyártási folyamat lezárásáig mindenre fokozottan ügyelnie kell, de részt vehet nagyüzemi gyártásban is, amikor a termék széles skáláját készítheti elő. Választható szakmarányok: férfiszabó, női szabó.
 • Kerámia- és porcelánkészítő: A kerámia- és porcelánkészítő sokszínű alkotó tevékenységet végez. Egyéni elképzelései, vagy a megrendelés alapján tervez és készít kerámia és porcelán termékeket különféle kézi- és gépi eljárásokkal. Ebben a szakmában a kézműves hagyományok mellett jelentős szerepet kapnak a folyamatosan fejlődő digitális technológiák is. A képzés során három szakmairány választható: gipszmodell-készítő, porcelánfestő, valamint kerámia- és porcelántárgy-készítő szakmairány.
 • Nyomdász: A nyomdász elsődleges feladata a különböző technológiákkal nyomtatott termékeket előállítása és feldolgozása, a számítógépes kép- és szövegfeldolgozás. Közreműködik könyvek, újságok, naptárak, plakátok, roll-upok, molinók, névjegykártyák, nyomtatványok és csomagolások előállításában is. A képzés során választható szakmairányok: nyomdaipari gépmester, nyomdaipari előkészítő, nyomtatványfeldolgozó.
 • Textilgyártó: A szakmát a hagyományos technikák, a gépesítés és a digitalizáció jellemzi. A textilgyártó fonalkészítésen kívül szövéssel, kötéssel, hurkolással, préseléssel, ragasztással és egyéb módszerekkel textilanyagot állít elő, alapanyagot és kellékeket készít. Választható szakmairányok: fonó, kötő, nemszőtt-termék gyártó, szövő.
A hangtechnikus felel az előadások és és rendezvények tiszta hangzásáért, a megfelelő akusztikai feltételek biztosításáért, ő menedzseli a kulturális, társasági, televíziós, rádiós és egyéb rendezvények hangosítási folyamatait is. (Fotó: 123RF)

A kreatív ágazat technikumi képzései

 • Dekoratőr: A dekoratőr feladatai szerteágazóak: a tervezéstől a megvalósításig mindent ő tart kézben. Kirakatokat, üzleteket,  belső-, és külső tereket rendez be, áru kihelyezéssel és árurendezéssel teszi vonzóvá a termékeket. Dekorációkat, feliratokat, cégtáblákat, árubemutatókat tervez és készít. 
 • Divat-, jelmez- és díszlettervező: A divat-, jelmez- és díszlettervező technikus fejlett vizuális és művészeti ismeretei segítségével megtervezi és kivitelezi a színházi- és filmes produkciók öltözékeit, jelmezeit és díszleteit, felügyeli a tervezési folyamatokat és dokumentálja azokat. Választható szakmairányok: divattervező, jelmez- és díszlettervező
 • Fotográfus: A fotográfus feladata fényképek készítése műtermi körülmények között vagy külső helyszínen, valamint a képekhez kapcsolódó labormunka és számítógépes utómunka elvégzése. Választható szakmairányok: kreatív fotográfus, művészeti fotográfus.
 • Grafikus: A grafikus olyan vizuális és rajzi kultúrával rendelkező kreatív szakember, aki a nyomtatott termékekben, valamint az elektronikus és digitális felületeken megjelenő képeket, videókat, grafikákat tervezi meg.
 • Hangtechnikus: A hangtechnikus felel az előadások és és rendezvények tiszta hangzásáért, a megfelelő akusztikai feltételek biztosításáért. Hangtechnikusok felelnek a szinkronstúdiókban a felvételek minőségéért, de ők menedzselik a kulturális, társasági, televíziós, rádiós és egyéb rendezvények hangosítási folyamatait is.
 • Könnyűipari technikus: A könnyűipari technikus a divatirányzatok és gyártási technológiák ismeretében felügyeli a szakképzettsége szerinti termékek készítésének folyamatait, mintadarabokat állít elő, gyártási dokumentációkat készít, és ellenőrzi a kész termék minőségét. Választható szakmairányok: bőrfeldolgozó-ipar, cipőkészítő, ortopédiai cipész, ruhaipar, textilipar
 • Nyomdaipari technikus: A nyomdaipari technikus felelős a nyomdai munkafolyamatok szervezéséért és felügyeletéért, beleértve a gyártás koordinálását, a minőségellenőrzést, valamint a gépek üzemeltetését és karbantartását. Választható szakmairányok: nyomdaipari gépmester, nyomdaipari előkészítő, nyomtatványfeldolgozó.
 • Színház- és rendezvénytechnikus: A színház- és rendezvénytechnikus felelős a színpadtechnikai folyamatok támogatásáért, beleértve a díszlet beépítését, kellékek kezelését, látvány- és színpadtechnikai jelek programozását. Részt vesz a próbákon, felügyeli az előadások biztonságát, üzemelteti és szereli a színpadtechnikai eszközöket, valamint részt vesz a díszletbontásban és raktározásban is. Választható szakmairányok: színpadtechnikus, porondtechnikus, színpadi hangtechnikus, színpadi világítástechnikus, színpadi vizuáltechnikus.
 • Mozgókép- és animációkészítő: A mozgókép- és animációkészítő videó-, rajz- és számítógépes animációk megalkotásával foglalkozik, különböző digitális eszközöket és programokat használva. Feladatai közé tartozik animációs betétek kidolgozása, grafikai tartalmak elkészítése és intro/outro készítése filmes produkciókhoz.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.