Kvíz: Te mennyire ismered a periódusos rendszert?

Szerző: | 2023. augusztus. 2. | Kvíz

periódusos rendszer kvíz - a képen egy cica kémcsöveket ölelget szemüvegben

Itt egy újabb tudományos kvíz, amivel próbára teheted magad! A periódusos rendszert – legalábbis vizuálisan – a legtöbben ismerik. Van, aki az iskolapadban vagy a munkavégzése során gyakrabban foglalkozik kémia elemekkel, mások pedig el is feledkeznek róla. Pedig a kémiai elemeket, ha akarjuk sem tudjuk elkerülni. Abból áll a testünk, a körülöttünk lévő tárgyak, növények és állatok, igazából minden fizikailag létező dolog ezekből az elemekből épül fel.

Nem kell vegyésztechnikusnak vagy egészségügyi laboránsnak sem lenni, ahhoz, hogy a kémiai elemekkel kapcsolatos ismereteidre szükség legyen. Egyszerű példa a hőmérő esete. Mivel a hőmérőben higany van, ami erősen mérgező anyag, a saját egészséged érdekében tudnod kell, hogy a hőmérő eltörésekor a folyékony halmazállapotú higany kifolyhat, ami a bőröddel érintkezve súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Te mennyire vagy jó kémiából? Tudod, hogy az elemeknek mi a vegyjele? Na és azt, hogy milyen különleges tulajdonságokkal rendelkeznek?

Ez a kvíz csavarosan tudományos kérdésekkel teszteli a tudásod!


Szereted a tudományos érdekességeket? Ez a kvíz is szuper szórakozás lehet!

Otthonunk, a Föld I.

Otthonunk, a Föld II.

A szerzőről:

Lengyel Andrea
Hisz az önfejlesztés és az életen át tartó tanulás fontosságában. Elhivatott a szakmai trendek, jó gyakorlatok, digitális fejlesztések iránt, amelyek megkönnyíthetik a munka világába történő belépést, és kiemelten foglalkoztatja a technológiai fejlődés következtében megvalósuló szakmai megújulás, a munkakörök átalakulása. Mottója: Rugalmasság, fejlődés, digitális megújulás szükséges a közös jövő megalapozására