Lányok Napja Fesztivál 2023

Szerző: | 2023. október. 17. | Fősodor

Egy női tudós látható a képen, mellette a STEM felirat, körülötte digitális ikonok

Már több cikket is írtunk arról, hogy a lányok Európában továbbra is alulreprezentáltak a STEM tárgyakon alapuló szakmák választásban. Tényleg kevésbé értenek a lányok a STEM tárgyakhoz (természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika), kevesebb esélyük van a lányoknak sikereket elérni ezeken a területeken?

Lányok és STEM területek

A kutatások azt mutatják, hogy sem az alap-, sem a középfokú oktatás során nem tapasztalható jelentős eltérés a STEM tárgyakban szerzett sikerek terén a lányok és a fiúk között. Sőt, Bulgáriában, Finnországban, Lettországban és Svédországban azt tapasztalták, hogy a lányok jobban teljesítettek a természettudományos és a matematikai teszteken. Mégis tartja magát az a sztereotípia, hogy a lányok kevésbé képesek megtanulni ezeket a tárgyakat, és ez egyfajta önbeteljesítő jóslatként működhet a gyerekekkel szemben. Ha egy lány kevesebb biztatást kap a STEM-tárgyak tanulása során, akkor az kihat a pályaválasztás folyamataira is. Amikor szakmát választunk, akkor általában olyan irányba indulunk, amelynél a biztosabb megélhetést választhatjuk magunknak.

A képen két kislány egy tanári asztalnál színes folyadékokkal töltött kémcsövekkel dolgozik
A lányok nem teljesítenek gyengébben a STEM területekhez tartozó tantárgyak esetében (Fotó: 123rf.com)

Ez a probléma azonban nemcsak a nemi sztereotípiákról szól, hanem a gazdasági szempontokat is érinti. Európában 2021-re közel 7 millió női tudós volt, így ők tették ki a természettudományos és mérnöki területeken dolgozó munkavállalók 41 százalékát. Ez biztató adat, de frissebb, 2023. januári McKinsey-jelentés szerint a műszaki tudást feltételező szerepkörökben a női munkavállalók aránya csupán 22 százalék. Ha Európa meg tudná duplázni a nők arányát a technológiai munkaerőben, tehát a mostani 22 helyett mondjuk 45 százalék lenne a STEM-területeken tevékenykedők aránya, akkor az 260–600 milliárd eurónyi GDP-növekedést jelentene. Ehhez viszont arra lenne szükség, hogy 2027-re legalább 3,9 millió további nő válassza a STEM-területeket, amikor továbbtanul, illetve elhelyezkedik a munkaerőpiacon.

Lányok Napja Fesztivál

A Nők a Tudományban Egyesület (NATE) évente megszervezi a Lányok Napja rendezvényt, amelyről már itt olvashattál korábban. A tavalyi év során kísérleti jelleggel szervezték meg a Lányok Napja Fesztivált, amely egy pályaorientációs nap. A nagy sikerre való tekintettel idén október 17-én újra megrendezésre kerül a Lányok Napja Fesztivál az Akvárium Klubban.

A képen egy fiatal nő színes folyadékokkal töltött kémcsöveket vizsgál
A STEM területek a lányok, nők számára is nagyszerű életpálya modellt biztosítanak (Fotó: 123rf.com)

Ez a nap nem arról szól, hogy a helyszínen el kell döntened, milyen szakmát fogsz választani, sokkal inkább egy inspiráló előadókkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, példaképekkel egybekötött programra számíts. Nagyvállalatok, egyetemek és kutatóintézet várják a standjaikkal és megtervezett programjaikkal a felső tagozatos, középiskolás és egyetemista lányokat. A cél, hogy szórakoztató módon mutassák be a STEM-területekhez közel álló szakmákat, és a pálya jövőjében rejlő lehetőségeket. A rendezvényen a délelőtt folyamán előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket lehet meghallgatni. A délután folyamán olyan programokkal készülnek a szervezők, amelyek során a fiatal lányok csapatmunkában próbálhatják ki, hogy milyen lehet a kódfejtés, mennyire erősek a logikai feladatok kitalálásában, mennyire gyorsak a problémamegoldás területén, emellett tudósok és feltalálók bőrébe bújva játszhatják végig a kitalált játékokat. Végül a résztvevők között kisorsolják a rendezvény fődíját, egy elektromos rollert.

A szakmák, amelyeket a rendezvényen megismerhetsz: 

 • adattudós/data scientist
 • egészségügyi mérnök
 • energetikai mérnök
 • építészmérnök
 • építőmérnök
 • informatikus
 • környezetvédelmi mérnök
 • kutató
 • mérnök-informatikus
 • programozó
 • UX designer
 • villamosmérnök
 • fizikus
 • matematikus
 • logisztikai mérnök
 • agrármérnök
 • állattenyésztési agrármérnök
Két kislány látható a képen, akiknek a kezében mini robot van
A Lányok Napja Fesztiválon ki lehet majd próbálni több tudományterületet is, többek között a robotikát is (Fotó: 123rf.com)

A rendezvényre csak 12 éves korukat betöltött lányok jelentkezhetnek. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit itt lehet elérni. A Lányok Napja Fesztiválra a szervezők várják a szülők, pedagógusok jelentkezését is, akikre szeretettel vár a “Felnőttmegőrző” minden programja.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.