Libaevés, újborivás, lampionos felvonulás: Márton-nap

Szerző: | 2023. november. 11. | Kikapcs

Lassan már közel két évezredre nyúlik vissza Szent Márton története, akinek a nevéhez köthető a Márton-nap. Pontosan nem tudni, melyik évben, de 316-317 körül született a mai Szombathely városában.

Mi a Márton-nap pontos története?

A fiatal Márton a római légió katonájaként szolgált. A legenda szerint Franciaországban portyázott társaival, amikor didergő koldus kérte a segítségét. Az önzetlen katona kettévágta talárját, és felét a szegény embernek adta. Ezzel kezdődött meg a Márton-nap története.

Ezt követően szinte azonnal kilépett a hadseregből, és megkeresztelkedett. Egyszerű papként szerette volna folytatni tevékenységét, azonban hittérítő tevékenységének hamar híre ment, így a gyönyörű Tours városának püspökévé akarták választani.

A monda szerint azonban Mártonnak ehhez cseppet sem volt kedve, így mikor elérkezett hozzá a hír, az érte jövő küldöttek elől inkább bebújt a ludak óljába. Azok azonban hangos gágogásukkal rögtön elárulták őt, így nem „úszta meg” a püspökké avatást. Miután a libák lebuktatták rejtekhelyét Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

Később a katolikus egyház szentté avatta és kultusza már a magyar honfoglalás előtt is virágzott Pannónia területén. Szent István a tisztelete jeléül a zászlóira a hadvezér Márton képét festette. A magyar néphagyomány szerint a szent egy álomban sietett a király és az ország védelmére. Így Szent Márton Szűz Mária után az ország patrónusa lett.

Nem csak Szent Márton miatt tartják november 11-én a Márton-napot

Novemeber 11-e jelezte a tél kezdetét a paraszti világban, ilyenkor fejezték be a földeken a mezőgazdasági munkákat. A cselédek megkapták az évi juttatásokat, nem mellesleg grátiszként egy-egy libát. Az első hiteles írásos feljegyzések szerint 1171-ben már egészen biztosan tartottak nagy dínom-dánommal egybekötött Márton-napi libalakomákat.

Ilyenkor nem csupán a liba kapott fontos szerepet a vacsorán, ugyanis ekkor került az asztalokra először az újbor is. Ettől, ha valaki becsiccsentett, az vidám évre számíthatott a babona szerint. A koccintáskor kortyolgatott újbort Márton-pohárnak nevezik.

Tehát az újbor is Szent Mártonhoz köthető?

Nem. Bár a legtöbben úgy vélik, hogy az újborok is „Szent Mártonhoz kapcsolódnak, valójában a helyzet fordított, ugyanis a népi megfigyelés az volt, hogy a szüretet követően általában Márton napjára erjedtek ki az újborok. Ezután kezdték Szent Mártonhoz kötni az újbor fogyasztását”. – olvasható a welovebudapest.com cikkében.

Azt, hogy mitől is újbor az újbor, Szik Mátyás háromszoros magyar bajnok sommelier magyarázza el az alábbi videóban:

Van még egy Márton-napi hagyomány: a lampionos felvonulás

November 11-én sok településen rendeznek kirakodó vásárokat, majd lampinos felvonulást. Aki igazán követi a hagyományt, római légiós katonának öltözve, piros talárral a vállán vonul a menetben. Természetesen minden évben megemlékeznek a koldus és Szent Márton találkozásáról is.

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.