Magyar éttermek borlapjait is díjazta a Wine Spectator

Szerző: | 2023. július. 14. | Kikapcs

Bortermesztést ábrázol a kép.

A világ egyik legismertebb bormagazinja, a Wine Spectator, a Michelin-csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait. 2023-ban négy magyar étterem borlapja is díjat kapott. Első alkalommal egy afrikai étterem is felkerült a legjobb borlappal rendelkező éttermek térképére.

A borkultúrával foglalkozó Wine Spectator magazin 1981-ben mutatta be a Restaurant Awards díjat, amely három szinten értékeli az éttermi borlapokat: 

  • Award of Excellence (egypoharas)
  • a Best of Award of Excellence (kétpoharas) 
  • a Grand Award (hárompoharas)

Az elismeréshez számos kritériumnak kell megfelelniük az éttermeknek, amelyeket a Wine Spectator képviselői személyesen ellenőriznek látogatásuk során. Idén több, mint 75 országból 3500 -nál is több étterem szerepelt a Wine Spectator listáján. 

Afrikában is hódít a borkultúra

Ebben az évben új országgal bővült a nyertesek listája: Elefántcsoport először szerepel a neves bormagazin listáján. 

„Hihetetlenül büszkék vagyunk arra, hogy Elefántcsontparton az első étterem részesült ilyen elismerésben. Reméljük, hogy ez az eredmény a régió többi éttermét is arra ösztönzi majd, hogy borkínálatukat nemzetközi színvonalra emeljék”

– mondta Nicolas Delsuc, az új Award of Excellence-díjas Gina by Zanoni tulajdonosa és borigazgatója. 

Award of Excellence a Wine Spectator egypoharas minősítése

Ezt a kiválósági díjat olyan éttermeknek ítélik oda, amelyeknek jól összeválogatott borlapjain legalább 90 féle minőségi bort kínálnak. A borválaszték stílusában és árában is illeszkedik az étterem konyhájához, így a vendégeknek igazi gasztronómiai élményt nyújtanak. Idén 2001 étterem nyerte el a díjat, köztük budapesti Kollázs Brasserie & Bar, amely első alkalommal került fel a Wine Spectator listájára.   

A képen boros palackok vannak.
1981-ben a díj megalapításának évében a Wine Spectator szakértői, több mint 12 400 bort kóstoltak és értékeltek. ( Fotó: 123rf)

Best of Award of Excellence – két magyar étterem is felülírta  korábbi eredményét

 A kétpoharas minősítést kizárólag azok az éttermek kaphatják meg, melyek borlapja komoly szakmai tartalomról tesz tanúbizonyságot. Legalább 350 különböző tétel szerepel a kínálatban a legjobb régiók legkiemelkedőbb termelőinek több évjáratra kiterjedő, széles borválasztékával. 

A hazai éttermek közül több étterem is kétpoharas minősítést kapott. A miskolci Avalon Ristorante, idén második alkalommal került fel a listára, a tavalyi eredményekhez hasonlóan idén is kétpoharas minősítéssel.

A Budapesten működő Félix Kitchen and Bart két éven keresztül egypoharas minősítéssel díjazták, majd legutóbb már két poharasnak minősítette a Várkert Bazár mellett található étterem borlapját a Wine Spectator.

Ugyancsak javított minősítésén a fővárosi Arany Kaviár étterem, amely tavaly egypoharas, idén pedig már kétpoharas minősítést szerzett. 

Legnagyobb elismerés a Grand Award díj

A program legnagyobb kitüntetése a Grand Award díj, amely a világszínvonalú borkínálattal rendelkező éttermeknek járó legkiválóbb elismerés.  A nehezen megszerezhető díjat olyan éttermek kapják, amelyeknek borlapjai kifogástalan stratégiai felépítésű 1000 vagy több válogatást tartalmaznak, a vezető borászatok hihetetlenül széles választékát kínálják többféle méretű palackozásban. 2023-ban 93 étterem nyerte el a Wine Spectator fődíját. 

A Wine Spectator a minősítés során vizsgálja az éttermi dolgozók számára biztosított képzési és oktatási lehetőségeket és ezek hatékonyságát. Vallják, hogy a borlap kiváló bemutatásában és a megalapozott borválasztásban csak a jól képzett szakemberek tudják tájékoztatni a vendégeket.

Ha érdekel a borászat, amely Magyarország egyik legősibb tevékenysége, ajánljuk az élelmiszeripari ágazathoz tartozó szőlész-borász szakmát. 

Egy jó szőlész-borász szakember tudása a borászatokban nagy kincset ér. A 3 éves képzés során megismerheted a bor előállításához szükséges munkafolyamatokat.

A szőlész-borász szakmát tanuló diákok versenyéről egy korábbi cikkünkben olvashatsz.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó