Diák – munka – védelem

Szerző: | 2023. július. 14. | Munka

Egy munkavédelmi sisak látható egy tablet mellett

A nyári munka, diákmunka mindig jó lehetőség a pénzkeresésre, és a tapasztalatszerzésre, de e két „elvárás” jó eséllyel csak akkor teljesül, ha a testi épségünk, egészségünk szempontjából biztonságos körülmények között dolgozik a gyermek, a fiatal. Gedeon András munkavédelmi szakember, a Magyar Munkavédelmi Akadémia egyik alapító tagja foglalta össze számunkra, hogy melyek azok a minimális munkavédelmi feltételek, amelyeknek teljesülniük kell egy 18 év alatti munkavállaló esetében.

Ágazatok, lehetőségek a munka világában

A nyári időszakban általánosságban elmondhatjuk, hogy szerencsésen találkozik a fiatalok pénzkeresési szándéka és a bizonyos ágazatokban fellépő munkaerőigény. Ez különösen igaz a vendéglátásra, a mezőgazdaságra, az ahhoz kapcsolódó feldolgozóiparra, illetve számos olyan kereskedelmi, szolgáltató területre, ahol a nyári szabadságolások miatt kieső kapacitásokat diákokkal lehet pótolni.

Botlás, elesés, leesés

Szinte minden munkahelyen jelen van a botlásból, elcsúszásból, leesésből, beesésből eredő balesetek kockázata. Az ilyen balesetek igen könnyen előfordulhatnak a fiatalokkal is, akiknek csekélyebb a helyismerete, nem rendelkeznek a közlekedési útvonalak használatának rutinjával, viszont szeretnek sietni, szeretnének teljesíteni. Emellett figyelmüket hajlamosak megosztani, hiszen ott vannak az új munkatársak, helyek, eszközök, és muszáj megemlítenünk a mobiltelefonra fordított, néha túlzott figyelmet is.

botlásveszély tábla
A botlásveszély minden munka során létező probléma (Fotó: 123rf.com)

Hőség, UV sugárzás a munka során

A nyár velejárója a hőség és a magasabb fokú UV sugárzás. Ám, amíg a nyaraló, pihenő emberek a legtöbb esetben maguk dönthetnek arról, hogy mennyit „vállalnak be” mindebből, addig a szabadban vagy a magasabb hőmérsékletű munkahelyeken dolgozó felnőttek, fiatalok számára csak a különböző óvintézkedések jelenthetnek védelmet.

A szabadban végzett  munka esetében (pl. strandok, szabadtéri rendezvények, mezőgazdasági, építőipari területek) különösen érintettek. A munkavégzés jellegétől függően, annak biztonsági szabályait betartva mindenképpen a jól szellőző, de a bőrünket a direkt napfénytől védő ruházat javasolt. Kiemelt figyelmet kell fordítani a rendszeres folyadékpótlásra, amire a víz a legalkalmasabb ital. Ha nem áll rendelkezésre a munkahelyen vezetékes ivóvíz, akkor hőség idején a munkáltató köteles gondoskodni megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű ivóvízről.

Érdemes váltogatni a munkával  és a hűvösben történő pihenéssel töltött időszakokat (amire a munkaközi szünetek biztosítanak lehetőséget), de jó módszer az is, ha úgy osztják be a munkát, hogy a nagyobb fizikai megterheléssel járó feladatok a hűvösebb napszakokra essenek. Ahol lehetőség van rá, ott ajánlott a munkaterület sátorral, ponyvával való árnyékolása.

A képen egy nő üldögél faléceken, és élvezi a napsütést, rajta munkavédelmi ruha
A nyári munkák során a meleg is káros lehet, és óvnunk kell magunkat a közvetlen napsütéstől (Fotó: 123rf.com)

Vegyi anyagokkal kapcsolatos munka

A vendéglátásban, az ipari üzemekben, de kisebb mennyiségben szinte minden munkahelyen jelen vannak vegyi anyagok, esetleg veszélyes anyagok, is (pl. takarító-, tisztítószerek, oldószerek, üzemanyagok). Mivel magasabb hőmérséklet esetén ezek az anyagok erőteljesebben párolognak, a környezetükben, illetve a használatuk, kezelésük idején elkél a gondosság. Erre lehet megoldás a szigorúan eredeti tárolóedények használata és alapos zárása, a gyakori szellőztetés, a lehető legrövidebb ideig tartó kezelés, töltés, használat, valamint mindig az előírás szerinti alkalmazás, szükség esetén légzésvédelem. Fontos, hogy veszélyes anyagokkal 18 év alatti munkavállaló NEM dolgozhat!

 Egyéni védőeszközök

A vegyi anyagokkal történő munkavégzés esetében – ide tartozik a takarítás is – az alkalmazott anyagoktól, illetve a munkafeladattól függően szükséges lehet az egyéni védőeszközök használata (lábbeli, kesztyű, kötény, szemüveg). A használt anyagok károsító hatásának csökkentése érdekében a munkáltatónak a munkavállalók számára egyéni védőeszközöket kell biztosítania.

Emellett a munkaadónak gondoskodnia kell a védőeszközök rendeltetésszerű használhatóságáról, védőképességük fenntartásáról, a szükséges tisztításról, karbantartásról, szükség esetén pótlásról. Diák munkavállalók esetében különösen fontos, hogy a munkáltató ne csak biztosítsa számukra az egyéni védőeszközt, hanem hogy megtanítsa, megkövetelje és rendszeresen ellenőrizze is azok használatát. A kiemelés nem véletlen, a fiatal munkavállalókra jellemző, hogy nem szívesen viselik az egyéni védőeszközöket, esetleg „bénának, cikinek” tartják azokat, nem kezelik megfelelő komolysággal a különböző károsító hatások lehetséges következményeit.

Általános intelmek a munka során

A korosztály jellemzője még azon képesség, tapasztalat hiánya, ami segítene a veszélyes helyzetek, eszközök, kockázatok azonosításában. A képzett, tapasztalt munkavállalók a szakmai, munkavédelmi tudásuk alapján már ismerik az eszközeiket, a használt anyagokat, a védőberendezéseket, így sokkal hamarabb észlelnek egy-egy rendellenességet, veszélyhelyzetet, de a megelőző praktikákban is érdemes hallgatni rájuk.

Bár a fiatalok az átlagnál kevesebb órát dolgoznak, de a rendszertelen munkafeladatok, új élethelyzetek, a teljesítményelvárások, a munkatársi kapcsolatok amellett, hogy fokozott pszichés megterhelést jelenthetnek számukra, el is vonhatják a figyelmüket a munkáról.

Egy nő présgépet kezel munkavédelmi felszerelésben
Az egyéni védőeszközök használata elengedhetetlenül fontos a munkavégzés során (Fotó: 123rf.com)

A diákokra leselkedő veszélyek valódiságát a számok is igazolják, 2022-ben Magyarországon a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatója szerint, a 0-24 évesek közül négyen vesztették életüket, és mintegy 3 ezren sérültek meg munkavégzés közben. Szemléltetésképpen: az összes tavaly, munka közben megsérült diák tíz budapesti villamosra férne csak fel, elfoglalva az összes ülő és állóhelyet, ki-ki állapota szerint.

Az ipari üzemek, illetve a szintén jelentős hangerőt produkáló zenei rendezvények, szórakozóhelyek, fesztiválok halláskárosító kockázata is jelentős, így fontos figyelni arra, hogy a munkáltató akár munkaszervezéssel, akár hallásvédő eszközök biztosításával védje a fiatal kollégáit.

Ha munkavédelmi oktatást tartanék olyan fiataloknak, akik különböző rendezvényeken dolgoznak önkéntesként, programszervezőként, hoszteszként, animátorként, akkor arra bíztatnám őket, hogy zárt, de lehetőleg szellőzni képes anyagból készült, a lábon stabilan megmaradó kényelmes cipőt viseljenek, akár pultban, akár változó helyszínen mozognak. Ahol a megjelenés is fontos, például exkluzív környezetben végzett hoszteszmunkánál, szükség van a szép cipőre, de egy tűsarkúba gyűjteni a kilométereket itt sem a legjobb döntés.

Számos munkahelyen fordulnak elő olyan gépek, berendezések (pl. sok emelőgép ilyen), amelyek kezeléséhez külön jogosítvány, képesítés kell. Ha  valaki nem rendelkezik ilyennel, bármennyire is egyszerűnek tűnik a gép működtetése, ne dolgozzon vele!

Gedeon András szakértőként, a témában, korábban megjelent cikkek elkészülésében is segítséget nyújtott, amelyek a linkre kattintva érhetőek el. Munkajogi buktatók, Jogok és kötelezettségek a munkavilágában

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó