Magyar Labdarúgás Napja – a magyar labdarúgás múltja és jelene

Szerző: | 2023. november. 25. | Kikapcs

Magyarország-Montenegró meccs eleji szorkolói koreográfia, elöl "irány az eb" felirat, mögötte a feltartott rudakból magyar zászló.

A Magyar Labdarúgás Napja 1993 óta november 25-e. Tudod-e, hogy miért ezen a napon ünnepeljük? Illetve követed-e, hogy mi történt múlt héten a jelenlegi válogatottal? Ebben a cikkben választ kaphatsz ezekre a kérdésekre.

Az „évszázad mérkőzése”

1953. november 25-én játszotta az Aranycsapat az angol válogatott ellen, a Wembley Stadionban azt a legendás meccset, amit az „évszázad mérkőzéseként” is emlegetnek. A meccs jelentőségét az is növelte, hogy Anglia 90 éve veretlen volt hazai pályán kontinentális európai csapat ellen.

A vezetést a magyar csapat Hidegkuti Nándor góljával alig 45 másodperccel a kezdés után megszerezte. Ezután pedig a félidőben Hidegkuti újabb, és Puskás két góljával 4-2 volt az állás. A második félidő elején, Bozsik József talált be a kapuba, majd Hidegkuti Nándor mesterhármasig jutott, végül pedig az 57. percben egy angol góllal ki is alakult a 6-3-as végeredmény.

Az Aranycsapat 11 tagjának fekete-fehér csoportképe, hátul áll 9, elöl pedig guggol 3 tag.
Akkora hírnévre tettek szert, hogy a csapatban játszó 11 játékos nevét a foci rajongók a világ minden táján fel tudják sorolni.
(Fotó: Wikipédia))

Ez volt az a siker, ami az Aranycsapat legendáját megalapozta. Akkora hírnévre tettek szert, hogy a csapatban játszó 11 játékos nevét a foci rajongók a világ minden táján fel tudják sorolni.

Az angol sajtóban már aznap este megjelent cikk a meccsről „Micsoda csapas” (így, ékezet nélkül) címmel. De a magyar és a nemzetközi sajtóban is nagy visszhangja volt a mérkőzésnek.

Az „évszázad mérkőzésének” az emlékére lett tehát november 25-e a Magyar Labdarúgás Napja. Idén pont kerek évfordulóját ünnepeljük, hiszen ma van a 70. évfordulója az angolok elleni emlékezetes győzelemnek.

A magyar labdarúgás jelene

November 16-án a magyar labdarúgó férfi A-válogatott a bolgárok ellen játszott Eb-selejtezőt. A meccse végeredménye 2-2 lett, aminek következtében a magyar csapat sorozatban harmadszor is bebiztosította a helyét az Európa-bajnokságon, ráadásul most egyenes ágon jutott ki.

November 19-én vasárnap Montenegró ellen játszották a selejtező utolsó meccsét, aminek a tétje a csoportelsőség megszerzése volt. A meccs Szoboszlai Dominik és Nagy Ádám bravúros góljaival 3-1-es végeredménnyel zárult, aminek eredményeként a magyar csapat 18 ponttal, veretlenül zárta az Eb selejtezőt.

52 év után először jutott ki a magyar válogatott automatikusan egy Európa-bajnokságra. Ezzel összességében ötödik, sorozatban pedig 2016 és 2021 után harmadik alkalommal szerepelnek majd a kontinensviadalon.

A válogatott jó helyzetből várhatja a németországi Európa-bajnokság sorsolását, amely 2024 június 14 – július 14. között várható. A sorsolást Hamburgban tartják december 2-án.

Ha kíváncsi vagy mennyire ismered a magyar válogatottnak a jelenét és a múltját is, akkor neked való az alábbi kvíz, amiben felmérheted a magyar válogatottal kapcsolatos tudásodat:

Nyitókép: MLSZ válogatottak honlapja

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.