A Hungaria Rosé Extra Dry ismét aranyérmet szerzett a Effervescents du Monde nevű rangos pezsgőversenyen. A versenyről és ezzel kapcsolatban a bor-, és pezsgőgyártó technikus szakmáról itt olvashatsz.
Magyar pezsgő a TOP 10-es listában
Az idei év is bebizonyította a Hungaria pezsgő rendkívüli minőségét, és a magyar pezsgők egyedülálló történelmi sikerét könyvelhette el. Az Effervescents du Monde versenyén, ami Franciaországban zajlott, ahol az ötödik egymást követő évben érdemelte ki az aranyérmet a Hungaria Rosé Extra Dry.
A palackot nemcsak a verseny győztesei közé választotta be a zsűri, de negyedszer is a verseny elitjébe, a TOP 10-es listára tette a magyar különlegességet. Ez a siker történelmi mérföldkő, hiszen eddig még egyetlen magyar pezsgő sem érte el hasonló bravúrt!
A Hungaria Rosé Extra Dry különlegességét a stílusosan játékos gyümölcsösség teszi egyedivé. A könnyed üdeség és a karakteres buborékok tökéletes harmóniában találkoznak. Friss savai, átható, üde, ribizlis málna zamata, mélyrózsaszín tónusa és krémes utóíze együttesen alkotják a tökéletes kombinációt, melyet a bíráló bizottság is kiemelt a november 28–30. között Burgundiában rendezett eseményen.
Az összesen 470 tétel közül, amely 19 országból érkezett, a 80 fős szakértői zsűri választotta ki a győzteseket.
Ahhoz, hogy ilyen sikereket érjenek el magyar pezsgők, kellenek a szakemberek is, akik az elkészítésükkel foglalkoznak. Hogy pontosan kik ők, és mit csinálnak, azt megtudhatod, ha tovább olvasol!
Bor- és pezsgőgyártó technikus szakma
A bor- és pezsgőgyártó technikusok olyan szakemberek, akik nem csak borokat és pezsgőket készítenek, hanem egy valódi művészet részeként szőlőültetvényeket ápolnak és gondoznak. Kiváló kémiai ismeretekkel rendelkeznek, hogy a borokat és pezsgőket tökéletesen elkészítsék.
Ezek a szakemberek nem csupán gépeket kezelnek, hanem a szőlőfeldolgozás és borászati technológia minden folyamatával megismerkednek. Szabálykövető és megbízható módon felkészülnek a szüretre, majd a leszüretelt termést gondosan feldolgozzák, az erjesztés számára előkészítik, és végigkísérik az egész borászati folyamatot.
A bor- és pezsgőgyártó technikusok nem csupán szakemberek, hanem vendéglátási feladatokat is ellátnak. Ők vezetik a borkóstolókat, ahol a készített borokat bemutatják és megosztják a borok és pezsgők világát a laikusokkal. Emellett a borok és pezsgők menedzselése is az ő szakterületük, ami magában foglalja az elkészült termékek gondos kezelését és értékesítését.
Kiből válhat bor-, és pezsgőgyártó technikus szakember?
Az ideális bor- és pezsgőgyártó technikus kivételes képességekkel rendelkezik. A szakembernek nem csupán kiváló kémiai ismeretekkel kell rendelkeznie, hanem jó állóképességgel, éles színlátással, és fejlett ízérzékeléssel is. Szabálykövető, megbízható, csapatjátékos és felelősségteljes személyiség, aki képes önálló döntéseket hozni és tiszteli a hagyományokat.
A bor- és pezsgőgyártó technikus szakma azoknak a fiataloknak ajánlott, akik szenvedéllyel követik a szőlészet éves munkáit, érdeklődnek a szüreti folyamatok iránt, és vállalnák az ezen munkafolyamatok irányítását.
Az 5 éves képzés, bár hosszú, de intenzív és szerteágazó tudást ad a képzés résztvevőinek az élelmiszeripar területén. Ez a szakma igazi művészet, amelyben a szőlőművészet és a borászat találkozik, és ahol a szakember valóban a borkészítés mestere lesz.
Ha érdekel a bor-, és pezsgőgyártó technikus szakma, akkor olvasd ez a szakmaleírásunkat is:
Ha érdekel a borkultúra érdemes elolvasnod a témához kapcsolódó cikkünket, amelyben a Wine Spectator díjjal jutalmazott magyar éttermekről írtunk. A rangos díjat a miskolci Avalon Ristorante idén második alkalommal nyerte el.