Mechatronikus karbantartó – A gépek megszállottja

Szerző: | 2023. december. 5. | Mi leszek?

A képen egy fiatal férfi látható gép kezelése közben.

Ha már kiskorodban is mindent szétszereltél, érdekel, hogyan működnek a gépek és berendezések, és észreveszed a legkisebb hibákat is, akkor téged is vár a mechatronikus karbantartó szakma!

Mivel foglalkozik a mechatronikus karbantartó?

A mechatronikus karbantartó műszaki területen dolgozik, az automatizált gépek, berendezések és rendszerek szerelésében, üzembe helyezésében és karbantartásában vesz részt.

Munkája során fémből vagy műanyagból készült egyszerű pótalkatrész munkadarabokat gyárt, forgácsol, reszel, köszörül, illesztéseket végez. Műszaki rajz alapján meghatározza a gyártási sorrendet és az anyagszükségletet, kiválasztja a szükséges szerszámokat.

A mechatronikai rendszereket üzembe helyezi, karbantartja, meghibásodás esetén hibafeltárást végez. Gépelemeket cserél, beállít, karbantart. Képes ipari automatizált vezérléseket üzemeltetni.

Munkájának része, hogy kapcsolási rajz alapján villamos, pneumatikus és hidraulikus vezérléseket épít és ellenőriz, méréseket végez. Munkautasítások alapján képen mechatronikai rendszereket programozni. Elvégzi a kapcsolódó dokumentációt, kezeli a tervezőprogramokat. Munkájához a technológia szerint szükséges mértékben digitális eszközöket használ.

A mechatronikus karbantartó egyik feladata, hogy fémből vagy műanyagból készült egyszerű pótalkatrész munkadarabokat gyárt. (Fotó: 123rf.com)

A műszaki érdeklődés elengedhetetlen

A mechatronikus karbantartó szakma ajánlott minden fiatal számára, aki műszaki érzékkel rendelkezik, szereti a gépeket javítani, szerelni, és érdekli a gépek működése. A szakma szempontjából előnyös, ha az érdeklődési területeid elsősorban a műszaki tantárgyak, továbbá a fizika, az elektrotechnika, a matematika, az informatika és a műszaki rajz.

A mechatronikus karbantartó összetett tevékenységet végez, ami a műszaki érzék mellett kézügyességet és számolási készséget igényel. Munkájához elengedhetetlen a problémamegoldó képesség, a térlátás, a térbeli képzelet és a rendszerben való gondolkodás.

Elhelyezkedési lehetőségek és továbbtanulás

A mechatronikus karbantartó versenyképes és keresett szakma, mellyel a szakemberek jellemzően gépipari és autóipari üzemekben, szervizekben helyezkedhetnek el. A szakma azok számára is jó választás, akik a továbbtanulásban gondolkodnak. Megszerzett tudásodat és ismeretedet – érettségi birtokában – gépjármű mechatronikai technikus képzésen bővítheted, a felsőoktatásban mechatronikai mérnök alapszakra jelentkezhetsz.

Mechatronikus karbantartó képzés

A specializált gép- és járműgyártás ágazat 3 éves képzése a szakképzettség megszerzésével zárul. A képzésbe történő belépéshez alapfokú iskolai végzettség és foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges.

Tanulmányaid során az ágazati alapoktatáson túl megismerkedhetsz a mechatronikai gépekkel és berendezésekkel és ipari folyamatokkal, de tanulni fogsz elektronikáról és elektrotechnikáról is. A képzés része a 140 óra egybefüggő szakmai gyakorlat, melyet a 10. évfolyamon kell teljesítened.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó