Kőműves szakma leírása

Szerző: | 2023. december. 5. | Építőipar

Férfi ingben és kesztyűben kezében szerszámmal téglákból falat épít.
Építőipar ágazat

A kőműves szakma kiemelkedően fontos szerepet játszik az építőiparban, hiszen a kőművesek felelősek az épületek alapozásáért, belső szerkezeteinek kialakításáért, boltívek és boltozatok építéséért, valamint az épületek vakolásáért. A munkafolyamatok során a kőműves értelmezi a műszaki terveket, kiszámolja az alapanyag igényt a tervek alapján, és szoros együttműködésben dolgozik a kőműves brigád többi tagjával.

A kőművesmunka nem csupán az építőanyagok összeillesztéséről szól; a kőművesek a tervezett szerkezetek és formák létrehozásában is szerepet játszanak. Az elkészült szerkezetek kialakításával a kőművesek a tervekből valóságos épületeket hoznak létre, kezeik munkája az épület alapjaitól a részletekig terjed.

Az átadott munkaterület az építőipar más területei számára jelentős mérföldkő, mivel ekkor kezdődnek a további szakmákhoz kapcsolódó munkálatok, mint például a szárazépítés, burkolás, szerelés és tetőfedés. A kőműves szakma tehát nem csupán az építkezés kezdeti fázisában játszik fontos szerepet, hanem az egész építési folyamatot meghatározza, biztosítva az épület stabilitását és tartósságát.

A kőműves szakma magában foglalja a műszaki tervek magabiztos értelmezését, a szakmai eszközök készség szintű használatát, valamint az anyagok jellemzőinek és technológiai utasítások ismeretét. Emellett a szakember nemcsak csapatban, hanem önállóan is képes dolgozni, ami a hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen.

Milyen az ideális szakember?

  • Jó fizikumú és jó az állóképessége
  • Ügyes, jól koordinált a mozgása és jó a kézügyessége
  • Jó a szemmértéke és a térlátása
  • Precíz és igényes
  • Megvan benne a szakmai alázat
  • Igénye van az új innovatív technológiák megismerésére és elsajátítására
  • Csapatjátékos, de önálló munkavégzésre is alkalmas

Speciális rokonszakmák és szakképesítések:

  • Szárazépítő
  • Burkoló

Kiknek ajánlott?

A kőműves szakma kiváló választás olyan fiatalok számára, akik tartós és biztos munkalehetőségre vágynak, miközben szeretnének valódi értéket teremteni. Ajánlott minden olyan fiatalnak, aki vágyik arra, hogy a munkájával maradandót alkothasson, és készen áll arra, hogy fáradságos, ugyanakkor kreatív munkát végezzen. Ez a szakma ideális azok számára, akik stabil megélhetést szeretnének biztosítani maguknak, mivel az építőipar és a kőműves szakma mindig is versenyképes lehetőségeket kínál. Az építkezéseken mindig szükség van a kőműves szakemberekre.

Mennyi időbe telik a képzés?

3 év (felnőtteknek rövidebb). A kőműves szakma az építőipar ágazat képzése. Aki ezen a területen szeretne továbbtanulni, megszerzett tudását, ismereteit – érettségi birtokában – például magasépítő technikus képzésen bővítheti.

A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.

Promó

Promó