Melyek a legelismertebb szakmák?

Szerző: | 2024. február. 17. | Munka

Az ügyvéd a legelismertebb szakma. (Fotó: 123RF)

2023-ban és idén egyaránt felmérést végeztek hazánkban az emberek körében, hogy mit gondolnak, melyek a legelismertebb munkakörök.

Mit gondolsz, milyen tényezők alapján gondolják, hogy egy szakma a legelismertebb?

Több tényezőt is figyelembe kell venni. Egyrészt a munka társadalmi hasznosságát, másrészt, hogy az adott hivatás mennyire van megfizetve.

A TOP5 nem változott

Mindkét évben úgy vélték a felmérés résztvevői, hogy az ügyvéd, az orvos, a programozó, a mérnök és a bankár szakmák számítanak a legelismertebbnek. Ezek sorrendje változott ugyan a dobogón, de az első helyen mindkét évben az ügyvéd végzett.

Mi a helyzet a lista többi részével?

A marketingesek és a könyvelők egyaránt az ötödik és a hatodik helyet birtokolják. Előre léptek a sorrendben a fodrászok és a manikűrösök, hátrébb szorítva ezzel az újságírókat. A tanárok jelentős mértékű előrelépést tudhatnak magukénak, több szakmát is maguk mögött hagytak 2023-hoz képest.

Az utolsó négy helyezett nem változott. A postásokat, a szociális gondozókat, a könyvtárosokat, és legvégül a közmunkásokat becsülik meg a legkevésbé.

Mivel lehet a legtöbbet keresni?

Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy a KSH adatai szerint hazánkban a légiforgalmi irányítók vihetik haza a legtöbb pénzt egy hónapban. Tavaly kis híján 2 millió forintot visznek haza a magyar légtér pásztorai.

Ezt a szakmát azért fizetik meg ilyen kimagaslóan, mert rendkívül magasak az elvárások. Az ország felett körülbelül 3000 repülőgép halad át egy nap alatt, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre pedig átlagosan 150 repülő száll le és fel. Egy átlagos embernek könnyen meghaladná az összpontosító készségét, hogy mindenre egyszerre tudjon figyelni, ezért is rendel el a munkáltató kötelezően szünetet minden másfél óra után azon személyek esetében, akik ezt a feladatot látják el.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.