Mit tanul egy erjedés- és üdítőital-ipari technikus?

Szerző: | 2024. február. 17. | Iskolák

Az erjedés- és üdítőital-ipari technikusok az 5 éves képzés során megismerkedhetnek az üdítőitalok gyártásával, valamint az erjedéskor lejátszódó rejtélyes folyamatokkal és azok irányításával, hogy keresett szakemberré váljanak az élelmiszeripar izgalmas világában.

Mivel foglalkozik az erjedés- és üdítőital-ipari technikus?

Az erjedés- és üdítőital-ipari technikusok a fermentációs folyamatok és üdítőitalok gyártásában jártas szakemberek. Tevékenységük magában foglalja a gyártási folyamatok felügyeletét, a gépek kezelését és az élelmiszerbiztonsági előírások betartását. Széleskörű tudásuk révén a szakmában keresett szakemberekké válhatnak, akik a szeszes italok, üdítőitalok, ásványvizek, sörök, gyümölcspárlatok és más fermentált termékek gyártásában biztosítják a magas minőségű és biztonságos élelmiszerek előállítását.

A képzés feltételei

Az erjedés- és üdítőital-ipari technikus szakma az élelmiszeripar ágazat 5 éves technikumi képzésén sajátítható el, ami érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. 

A képzésbe történő belépéshez legalább alapfokú iskolai végzettségre van szükség, emellett foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelni a jelentkezőknek. 

Öt év alatt válhatsz  erjedés- és üdítőital-ipari technikussá

A képzés első két éve az ágazati alapoktatásról szól, mely során olyan élelmiszeripari alapismereteket sajátíthatsz el, mint az élelmiszerismeret vagy az élelmiszervizsgálat.

Sikeres alapvizsga után három éves szakirányú oktatás során épülnek be a képzésbe a szakmához szükséges ismeretek. Ezalatt megismerkedhetsz az üdítőital- és szikvízgyártással, a maláta- és sörgyártással, a szesz-, gyümölcspálinka- és szeszesital-gyártással, valamint az élesztő-, keményítő- és ecetgyártással is. A képzés során a különböző csomagolóanyagokról és a palackozásról is többet tudhatsz meg. Megismerkedsz ezenfelül az élelmiszerbiztonsággal, az alkalmazott számítástechnikával, valamint gazdasági, vállalkozási és üzemvezetési ismereteket szerezhetsz.

Az erjedés- és üdítőital-ipari technikus szakma azoknak ajánlott, akik érdeklődnek az üdítőitalok és alkoholtartalmú italok gyártása, valamint az élelmiszeripari folyamatok működése és irányítása iránt. Ideális választás azok számára, akik kíváncsiak a gyártás folyamataira és szívesen dolgoznának az élelmiszeripar egyik legizgalmasabb területén. (Fotó: 123rf.com)

Gyakorlat és szakmai vizsga

A képzés része a 245 óra egybefüggő szakmai gyakorlat is, melyből 140 órát a 11, és 105 órát a 12. évfolyamon kell teljesítened.

A teljes képzés az 5. év végén szakmai vizsgával zárul. Ennek feltétele egy portfólió elkészítése, amit vizsga során be is kell mutatni. Emelett egy központi interaktív, több feladattípust felölelő vizsgára és egy több részből álló gyakorlati feladatra számíthatnak a tanulók.

Az erjedés- és üdítőital-ipari technikus képzés részletes Programtantervét és a Képzési és Kimeneti Követelmények teljes leírását a linkekre kattintva olvashatod. 

Kompetenciaelvárások a szakmában

Az erjedés- és üdítőital-ipari technikus szakma azoknak ajánlott, akik érdeklődnek az üdítőitalok és alkoholtartalmú italok gyártása, valamint az élelmiszeripari folyamatok működése és irányítása iránt. Ideális választás azok számára, akik kíváncsiak a gyártás folyamataira és szívesen dolgoznának az élelmiszeripar egyik legizgalmasabb területén.

A szakmához fejlett ízérzékelésre és színlátásra van szükség. Az ideális szakember megbízható és felelősségteljes, jellemző rá a pontosság és a szabálykövetés, munkatársaival pedig könnyen együttműködik, igazi csapatjátékos. A munkavégzés során szükség van a megfelelő állóképességre, és előnyt jelent, ha a szakember elkötelezett a munkája iránt. 

Ha szeretnél többet megtudni az erjedés- és üdítőital-ipari technikus feladatairól, itt olvashatod a szakma leírását:

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.