Melyik szót mondják ki leggyakrabban először a magyar gyerekek?

Szerző: | 2023. június. 1. | Egészség

Kisgyermekes családi vagy baráti összejöveteleken és az óvodában rendszeres téma az, hogy mi a gyerekek első szava. (Fotó: Pölöskei Kft.)

Kisgyermekes családi vagy baráti összejöveteleken és az óvodában rendszeres téma az, hogy mi a gyerekek első szava. Az anyukák és apukák szívesen osztják meg szülőtársaikkal kedves történeteiket, hogy az ő kis csöppségük melyik szót mondta ki először.

Egy cég annyira kíváncsi volt, hogy felmérést indított: mi a gyerekek első szava?

A Pölöskei szörp Kft. országos szintű felmérést végzett a kérdésben. A felmérésbe 7 ezren kapcsolódtak be és küldték be gyermekeik első szavait.

Lakatos Áron, a cég kommunikációs menedzsere elmondta, hogy azért készítették a felmérést, mert „fontos számunkra, a finom, ízletes szörpök készítése mellett, hogy a családok boldog és szerethető pillanatait kiemeljük, márpedig mi lehet fontosabb egy szülő életében, mint a gyermek első szava? Éppen ezért megkértük a szülőket, hogy írják meg a kérdőívben, mi volt az ő – vagy gyermekük, hozzátartozójuk – első szava”.

Mely szavak lettek a „nyertesek”?

A beérkezett válaszok alapján a gyerekek ezt a 10 szót mondják ki leggyakrabban életükben először:

1. apa

2. anya

3. mama

4. baba

5. nem

6. papa

7. cica

8. autó

9. lámpa

10. hinta

Érdekes válaszok is beérkeztek a felmérés során

Több meglepő és vicces szót is beküldtek a kérdőív kitöltői. Voltak gyerekek, akik azt mondták ki életük során először, hogy autókulcs, csőváz, ködlámpa vagy telefonzsinór. Sőt, olyan gyerekek is akadtak, akiknek az volt az első szava, hogy elektróda, hidroglóbusz, hosszabbító, infláció, kutyafáját vagy vécépapír.

Mikor mondják ki első szavukat a gyerekek?

Ez változó, átlagosan 10-14 hónapos koruk között. Azonban pont úgy, ahogy a mozgást illetően, a beszédfejlődésben is hatalmas a különbség a babák között. Akkor sem kell aggódni, ha egy baba kétéves koráig meg sem szólal, lehet, hogy például a szakmaszerzés idejére már pont ő lesz a legnagyobb szószátyár a csoportban.

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.