Mobil alkalmazások, amik veszélyes helyzetbe hozhatják a kamaszokat

Szerző: | 2023. szeptember. 7. | Egészség

a mobil alkalmazások nagy veszélyt jelentenek a kamaszok számára

Vannak látszólag veszélytelen mobil alkalmazások, amelyek ártalmasak lehetnek a gyerekek és a kamaszok testi-lelki egészségére, ha rosszul, vagy szülői felügyelet nélkül használják őket. Nem azért, mert az app készítői ilyen szándékkal készítették őket. Inkább azért, mert bizonyos funkciók kiszolgáltatottá és sérülékennyé tehetik a gyerekeket más, ártó szándékú emberek vagy csoportok számára.

Az appok kockázatát az otthonok biztonságával foglalkozó SafeWise.com szakértői elemezték. Az általuk említett alkalmazások némelyike, különösen a WhatsApp vagy a YouTube, alapvetően hasznos és biztonságos. Feltéve persze, ha okosan használják őket. Ugyanakkor fontos, hogy a szülők is folyamatosan figyelemmel kísérjék a gyerekek internetezési szokásait. Ha szükséges, akár korlátozzák az internet hozzáférést, vagy az okoseszközökre telepített alkalmazásokat. 

Javasoljuk, hogy használd ezt a cikket az internetes biztonsággal kapcsolatos saját kutatásaid kiegészítéseként, és beszéljetek őszintén a baráti és családi körben arról, hogy mire kell vigyázni és mit érdemes elkerülni netezés közben.

Kriptobányász alkalmazások

Az ilyen alkalmazások alapvetően az eszközöd processzorát használják kriptovaluták “bányászatára”. Az ilyen jellegű alkalmazások gyakran a felhasználó tudta nélkül települhetnek az eszközre és titokban használják annak erőforrásait. 

Ismert és hírhedt rejtőzködő kriptobányász appok: BitFunds, Ethereum (ETH), Bitcoin (BTC), Crypto Holic, Bitcoin 2021, MineBit Pro.

Széfmappák, védett adattároló alkalmazások

Ezek az alkalmazások lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy fényképeket, videókat és más fájlokat jelszóval védett helyen tároljon. Az ilyen alkalmazások ikonja gyakran szándékosan félrevezető. Az ilyen appok komoly veszélyt jelenthetnek, mivel elrejthetik a szülők elől például adott esetben a szexuális ragadozók által küldött fotókat vagy videókat. Ha ilyen app van egy tinédzser mobilján, az komoly aggodalomra adhat okot!

Ezek jelenleg a legnépszerűbb védett adattároló alkalmazások: Locker, Privault, Secret Photo Vault, Internxt, Vaulty, Gallery Lock, LockMyPix, Keepsafe Photo Vault, Calculator Photo Vault.

Multiplayer játékok beépített chat funkcióval

Az online számítógépes játékok nemcsak az erőszak és agresszió ábrázolása miatt lehetnek ártalmasak. Egyes csoportosan játszható online játékokban 18+-os képek és történetszálak is felbukkannak. Ilyen például a Drug Grand Mafia nevű füvet áruló szimulációs játék. Más applikációk látszólag ugyan ártalmatlanok, de olyan, a játékba épített csevegőszobákat tartalmaznak, ahol a gyerek random idegenekkel beszélgethet. Az online ragadozók gyakran vadásznak áldozatokra az ilyen helyeken.

a mobil alkalmazások veszélyesek - a gyerekek online játék közben is sérülhetnek
Az online számítógépes játékok nemcsak az erőszak és agresszió ábrázolása miatt lehetnek ártalmasak. (Kép: canva.com)

Hasonló kockázatokkal járhat ezeknek az appoknak a használata is: Zepeto, Among Us, PUBG, Mystery Mansion, Call of Duty, Modern Combat, The Wolf.

Nem minden okostelefonos alkalmazás borzalmas a gyerekek számára

Az appok segíthetnek a tanulásban, a biztonságos kapcsolatteremtésben és az önkifejezésben. A digitalizáció azonban újabb feladatokat ró a szülőkre. Javasoljuk, hogy a cikkben leírtak kiegészítéseként szerezz saját tapasztalatot, kutass a témában, teszteld a gyermeked által használt appokat. A tiltás önmagában azonban kevés. A tiltott gyümölcsnél nincs édesebb, magyarázat nélkül a gyerekek akár dacból is használhatják titokban ezeket az appokat anélkül, hogy tudnál róla. Beszéljetek őszintén családi körben arról, hogy mire kell vigyázni és mit érdemes elkerülni netezés közben. Mik azok a valós veszélyek, amiknek kiteszi magát, ha nem elég óvatos.

Ahhoz, hogy gyermeked csak az általad jóváhagyott alkalmazásokhoz férjen hozzá, kövesd ezeket a lépéseket:

  1. Nézd át a gyermek által használt okoseszközökre telepített alkalmazásokat.
  2. Állíts be szülői felügyeletet a mobilján, tabletjén vagy laptop-ján. Apple termékek esetén ez a leírás segíthet a beállításban. Androidos eszközöknél pedig itt találsz ehhez segítséget.
  3. Mindig magyarázd el a gyermekednek mit és miért teszel. Útmutatás nélkül így a saját kárán fogja később megtanulni, hogyan kell biztonságosan használni az alkalmazásokat.
  4. Androidos eszközök, illetve számítógépek esetében szükséges lehet külön szülői felügyeleti alkalmazás telepítése az eszközre. Ez segíthet a tartalmakat kiszűrni, a netezésre alkalmas időt ésszerű keretek közé szorítani.

Az interned igazi digitális dzsungel, számtalan más veszélyt is rejthet a kamaszok számára: Tudatosan óvd magad az internetes zaklatóktól!

A szerzőről:

Lengyel Andrea
Hisz az önfejlesztés és az életen át tartó tanulás fontosságában. Elhivatott a szakmai trendek, jó gyakorlatok, digitális fejlesztések iránt, amelyek megkönnyíthetik a munka világába történő belépést, és kiemelten foglalkoztatja a technológiai fejlődés következtében megvalósuló szakmai megújulás, a munkakörök átalakulása. Mottója: Rugalmasság, fejlődés, digitális megújulás szükséges a közös jövő megalapozására